, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Χρηματοδότηση άνω των 700.000 ευρώ για κοινωνικές δομές στο δήμο Π.Μελά

Στο δήμο Παύλου Μελά κατά τη χρονική περίοδο 6ος/2016 έως και 12ος/2016 και κατόπιν συντονισμού και συνεργασίας του Τμήματος Αστικής Ανάπτυξης και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων με την Κοινωνική Υπηρεσία, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Υγείας & Προνοιακών Θεμάτων Παντελή Νιγδέλη, τη Διεύθυνση Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Καθημερινότητας των Κοινωνικών Ομάδων, τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Παύλου Μελά «ΙΡΙΣ» και τον Πρόεδρό της Στέφανο Γιαννουλίδη εντάχθηκαν με συνολική χρηματοδότηση 701.332,68 ευρώ οι παρακάτω Πράξεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», στον Άξονα Προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
 
«ΔΟΜΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ, ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΣΣΙΤΙΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ»
Με την απόφαση 6885 / 10-10-2016 και τον Κωδικό ΟΠΣ 5001633  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξασφαλίζεται η λειτουργία για τρία έτη Δομής Παροχής Βασικών Αγαθών και η στήριξη του τοπικού πληθυσμού που αντιμετωπίζει προβλήματα κάλυψης των αναγκών του με βασικά αγαθά διαβίωσης και αναλυτικότερα :
Κοινωνικό Παντοπωλείο που θα τροφοδοτεί σταθερά 115 ωφελούμενους καθώς και έκτακτα περιστατικά με τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένων προϊόντων, ειδών ένδυσης και υπόδησης, οικιακού εξοπλισμού, ψυχαγωγίας (βιβλία, cd κ.α), παιχνιδιών κ.α. αναγκαία είδη.
Συσσίτιο που θα εξασφαλίζει ημερήσια διανομή προπαρασκευασμένου μεσημεριανού γεύματος σε 100 ωφελούμενους και Κοινωνικό Φαρμακείο στο οποίο θα διανέμονται δωρεάν φάρμακα, υγειονομικό υλικό πρωτοβάθμιας περίθαλψης και παραφαρμακευτικά προϊόντα σε 120 ωφελούμενους.
Η κοινότητα του δήμου αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με τα κυκλικά φαινόμενα της ανεργίας, της φτώχειας και του αποκλεισμού. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια σημαντική αύξηση στο ποσοστό των ανέργων σε όλες τις δημοτικές κοινότητες του δήμου που σύμφωνα με την απογραφή του 2011 υπολογίζεται στο 27,5% του ενεργού πληθυσμού. Επιπλέον έχει εκτιμηθεί ότι ο ηλικιωμένος πληθυσμός του δήμου (δηλαδή άνω των 65 ετών) που διαβιεί με εισόδημα κάτω των επιπέδων φτώχειας ανέρχεται στο 48 % ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των οικογενειών με παιδιά ανέρχεται στο 27%.
Τα δύσκολα ζητήματα διαβίωσης που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντανακλώνται στη «Στρατηγική προώθησης της κοινωνικής ένταξης, καταπολέμησης της φτώχειας και κάθε μορφής διακρίσεων» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία, ο δήμος Παύλου Μελά αποτελεί περιοχή υψηλής έντασης των ευάλωτων και των ειδικών ομάδων του πληθυσμού. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τα απολογιστικά στοιχεία των υφιστάμενων δομών αντιμετώπισης της φτώχειας.
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης ανέρχεται σε 341.640,00 €
Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/02/2017.
Η ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31/01/2020.
 
«ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ»
Με την απόφαση 5836 / 06-09-2016 και τον Κωδικό ΟΠΣ 5002052 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργείται για τρία έτη μια νέα δομή που θα εποπτεύεται από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Παύλου Μελά.
Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Παύλου Μελά θα ενσωματώσει τη λειτουργία του Γραφείου Διαμεσολάβησης του Δικτύου Δομών Αντιμετώπισης της Φτώχειας, στο οποίο συμμετείχε ο Δήμος, ως συμπράττων φορέας, σε εταιρικό κοινωνικό σχήμα. Είναι μια ανοικτή δομή άμεσης πρόσβασης με σκοπό την ολιστική προσέγγιση και υποστήριξη των ομάδων πληθυσμού στόχου. Μέσα από την παροχή ενός ευρέως φάσματος κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών,
η διαμεσολαβητική δράση του Κέντρου θα στοχεύσει στην καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και κάθε μορφής διακρίσεων, καθώς και στην προώθηση των ωφελουμένων  στην απασχόληση.
Το Κέντρο Κοινότητας περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες λειτουργίας:
Α) Υποδοχή – ενημέρωση – υποστήριξη των πολιτών
Β) Συνεργασία με υπηρεσίες και δομές
Γ) Παροχή υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων
Το Κέντρο Κοινότητας θα στεγασθεί σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου και συγκεκριμένα στο ισόγειο της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παύλου Μελά στη Νικόπολη, που διασφαλίζει την προσβασιμότητα και εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία, για την εύρυθμη λειτουργία του οποίου θα διατεθούν: α) γραφείο προσωπικού, 20 τ.μ.  β) γραφείο συνεντεύξεων και συμβουλευτικών δράσεων (ατομικών και ομαδικών), 17 τ.μ. γ) χώρος υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού, 10,50 τ.μ. δ) χώρος αναμονής κοινού.
Για την καλύτερη λειτουργία της δομής μπορούν να αξιοποιηθούν και άλλοι χώροι της κοινωνικής υπηρεσίας, που συστεγάζεται στο ίδιο κτήριο.
Ο ρόλος του θα είναι συμπληρωματικός και υποστηρικτικός προς τη λειτουργία του τμήματος Υγείας, Κοινωνικών, Προνοιακών θεμάτων και θα έχει έναν ισχυρά διαμεσολαβητικό και συντονιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αναγκών της κοινότητας του δήμου. Στο πλαίσιο λειτουργίας του θα περιλαμβάνονται και δράσεις διασύνδεσης και συνεργασίας με φορείς παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και εργασιακής επανένταξης. Θα γίνεται παραπομπή των ωφελουμένων σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, ανάλογα με τη διαγνωσμένη ανάγκη και με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του αιτήματός τους.
Συγκεκριμένα το Κέντρο θα αποτελεί το αρχικό σημείο εισόδου των ωφελουμένων για τη λήψη υπηρεσιών, θα προσφέρει πληροφόρηση, συμβουλευτική υποστήριξη, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτισμικών δραστηριοτήτων, στην προώθηση της προσωπικής και κοινωνικής ευημερίας, καθώς και στην ανάπτυξη δράσεων κοινωνικής αρωγής και συμπαράστασης. Σε συνέργεια με την κοινωνική υπηρεσία του δήμου θα παρέχει υπηρεσίες, οι οποίες θα ανταποκρίνονται και θα ενισχύουν τις πολιτικές που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται σε επίπεδο Δήμου.
Ωφελούμενοι του Κέντρου είναι πολίτες, κάτοικοι του Δήμου, με προτεραιότητα άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Κοινωνικό εισόδημα
αλληλεγγύης» και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ως αρχικό σημείο εισόδου των ωφελουμένων για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση τους με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στο δήμο ή άλλους φορείς, εκτιμάται ότι το
Κέντρο θα εξυπηρετήσει 2000 πολίτες.
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης ανέρχεται σε 172.800,00 €
Το κόστος λειτουργίας της δομής περιλαμβάνει το κόστος προσωπικού, 144.000,00 € και επιπλέον το 20% των δαπανών προσωπικού για τα υπόλοιπα έξοδα λειτουργίας της δομής, 28.800,00€.
Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/02/2017.
Η ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31/01/2020.
 
«ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ»
Με την απόφαση 6307 / 21-09-2016 και τον Κωδικό ΟΠΣ 5002134  της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συνεχίζει η λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΙΡΙΣ» στο Δήμο Παύλου Μελά για ένα έτος (από την 1/7/2016 μέχρι και τις 30/6/2017), με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα μη δυνάμενα να αυτοεξυπηρετηθούν απόλυτα και των οποίων το οικογενειακό περιβάλλον που τα φροντίζει, εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα που έχει αναλάβει.
Παράλληλοι σκοποί της πρότασης είναι η ενίσχυση της απασχολησιμότητας και της ισότιμης συμμετοχής των έμμεσα ωφελούμενων ατόμων (δηλαδή των συγγενικών προσώπων που είναι υπεύθυνοι για την φροντίδα των ηλικιωμένων), η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με την ισότιμη πρόσβαση όλων στην αγορά εργασίας και την πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού καθώς και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, τη διατήρηση της συνοχής της οικογένειάς τους, την αποφυγή χρήσης ιδρυματικής φροντίδας και καταστάσεων κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.
Η δομή θα εξυπηρετεί 50 ωφελούμενους, θα απασχολεί 9 εργαζόμενους καθώς και 2 άτομα για συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών, θα λειτουργεί σε μια βάρδια (7.30-15.00) σε πενθήμερη βάση και για 12 μήνες και θα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτήριο στην περιοχή Αμπελώνες
της Σταυρούπολης. Το κέντρο θα παρέχει νοσηλευτικές – ιατρικές υπηρεσίες, σίτιση, δημιουργική απασχόληση και δραστηριότητες αναψυχής και προσωπικής ανάπτυξης, κοινωνική υποστήριξη, ανάπαυση καθώς και μεταφορά από και προς τον χώρο της δομής.
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της Ένωσης ανέρχεται σε 186.892,68 €

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.