, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Οι μητροπόλεις του πλανήτη γιόρτασαν «θωρακισμένες» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σφραγισμένο με πολυάριθμες επιθέσεις, από το Παρίσι μέχρι το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και τη Βαγδάτη, αποχώρησε το 2016 με τη νέα επίθεση στην Κωνσταντινούπολη να ρίχνει βαριά σκιά στην έλευση του 2017.
Παρά το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Άνγκελα Μέρκελ για «συμπόνια και ανοχή, μπροστά στους γεμάτους μίσος δολοφόνους», το Βερολίνο, γιόρτασε την πρωτοχρονιά, γεμάτο εμπόδια από μπετόν και θωρακισμένα οχήματα, που ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου, υπενθυμίζοντας την επίθεση με φορτηγό η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους σε χριστουγεννιάτικη αγορά, στις 19 Δεκεμβρίου.
 


«Εκατοντάδες Nafris ελέγχθηκαν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό», ανέφερε η αστυνομία της Κολωνίας σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, χρησιμοποιώντας μια σύντμηση που παραπέμπει στους μετανάστες και τους πρόσφυγες από τη βόρεια Αφρική.
Περίπου 1.800 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν χθες βράδυ στην Κολωνία, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα αυστηρά έναν χρόνο μετά τις εκατοντάδες σεξουαλικές επιθέσεις που καταγγέλθηκαν σε βάρος γυναικών εκεί.
Στο Παρίσι, μετά την πένθιμη Πρωτοχρονιά του 2016, λόγω των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015, μισό εκατομμύριο άνθρωποι γιόρτασαν στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, με θέαμα αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, τους οποίους διεκδικεί η γαλλική πρωτεύουσα.
«Δεν έχουμε τελειώσει μ’ αυτή τη μάστιγα της τρομοκρατίας», είχε δηλώσει μερικές ώρες νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στις τηλεοπτικές ευχές του για τη νέα χρονιά.
Στη Λευκωσία, πολλές δεκάδες άνθρωποι επωφελήθηκαν από τη διαφορά της ώρας ανάμεσα στο κατεχόμενο βόρειο και το νότιο τμήμα του νησιού για να γιορτάσουν δύο φορές την έλευση του 2017. «Ένα είδος ειρηνικής διαμαρτυρίας», εξήγησε κλείνοντας το μάτι ο Μιχάλης Τσικνάκης, ένας από τους οργανωτές των εκδηλώσεων.
Θωρακισμένη και η Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα, παρέμεινε κλειστή για το κοινό. Η πρόσβαση περιορίστηκε σε 6.000 προσκεκλημένους. Οι «δυσκολίες» του 2016 «μας επέτρεψαν να ενωθούμε», τόνισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις ευχές του.
Στη Ρώμη, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο πάπας Φραγκίσκος μίλησε κατά τον Εσπερινό υπέρ των νέων: «Εξωθούνται στο περιθώριο της δημόσιας ζωής, υποχρεώνονται να μεταναστεύουν και να ζητιανεύουν για δουλειά», τόνισε.
Λόγω της διαφοράς της ώρας, το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και το Σίδνεϊ της Αυστραλίας ήταν οι πρώτες πόλεις, που γιόρτασαν για το Νέο Έτος: Περισσότεροι από 1,5 εκατ. θεατές παρακολούθησαν το θέαμα των πυροτεχνημάτων, που ήταν αφιερωμένο στους εκλιπόντες του 2016, Ντέηβιντ Μπάουι, και τον ηθοποιό Τζιν Γουάιλντερ.

Στο Τόκιο, χιλιάδες μπαλόνια αφέθηκαν να υψωθούν στον ουρανό ενώ στη Σεούλ μισό εκατομμύριο Κορεάτες επέλεξαν να διαδηλώσουν, με κεριά στα χέρια, για να ζητήσουν την άμεση αποχώρηση της καθαιρεθείσης προέδρου Παρκ Γκέουν-Χιε.
Φαντασμαγορική πρωτοχρονιά επεφύλαξε το Ντουμπάι για 650.000 επισκέπτες, με καταιγισμό πυροτεχνημάτων από το Burj Khalifa, τον πιο μεγάλο ουρανοξύστη της πόλης.
 


Στο Ρίο της Βραζιλίας, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν το παραδοσιακό θέαμα των πυροτεχνημάτων στην παραλία Κοπακαμπάνα. Λόγω της κρίσης, το θέαμα είχε φέτος μικρότερη χρονική διάρκεια.
Η Αμερική πέρασε τελευταία, λόγω διαφοράς ώρας, στο 2017.
Την ώρα που ο απερχόμενος Μπαράκ Ομπάμα, εξέφραζε αμέριστη υποστήριξη στην Τουρκία για τη «φριχτή επίθεση», ο Ντόναλντ Τραμπ, ευχόταν μέσω του Twitter καλή χρονιά «σε όλους, ακόμη και στους πολυάριθμους εχθρούς του».
 


Δυνάμεις της αντιτρομοκρατικής προστέθηκαν στους χιλιάδες αστυνομικούς που βρίσκονταν σε επιφυλακή στην πλατεία Times της Νέας Υόρκης. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι υποδέχτηκαν το 2017, με την παραδοσιακή σφαίρα και με μοναδικό απρόοπτο, τα τεχνικά προβλήματα που υποχρέωσαν την τραγουδίστρια Μαράια Κάρεϊ να ζητήσει τη βοήθεια του κοινού για να συνεχιστεί το τραγούδι.
 

Παιδιά σκοτώθηκαν παραμονή πρωτοχρονιάς στο Χαλέπι

Δύο παιδιά σκοτώθηκαν χθες βράδυ στη Συρία από πυρά πυροβολικού του καθεστώτος εναντίον περιοχών που ελέγχουν αντάρτες κοντά στο Χαλέπι, παρότι έχει τεθεί σε εφαρμογή γενική κατάπαυση του πυρός στη χώρα.
Δύο βομβιστές-καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο άνθρωποι στην παραθαλάσσια πόλη Ταρτούς της Συρίας, σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση.
Ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 310.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε πρόσφυγες από τον Μάρτιο του 2011. Μόνο το 2016 σκοτώθηκαν σχεδόν 60.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 13.617 ήταν άμαχοι.
«Τα δύο τελευταία χρόνια, δεν βγήκα για την Πρωτοχρονιά. Αυτή τη φορά θα την γιορτάσω», είπε ο Αμπντέλ Ουάχαμπ Καμπάνι, ένας 20χρονος φοιτητής στο Χαλέπι αποφασισμένος να προσεγγίσει το 2017 με αισιοδοξία.
Στο Ιράκ, η Βαγδάτη επλήγη από μια διπλή επίθεση καμικάζι που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 27 ανθρώπους.
«Αυτή τη νύκτα έχουμε γιορτή. Έχουμε ανάγκη μια νύκτα όπως αυτή, το Ιράκ την έχει ανάγκη», δήλωσε πάντως, ο Φαντέλ αλ-Αράτχζι, ένας 21χρονος Ιρακινός.
 


Έκκληση για ειρήνη απευθύνει ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο πρώτο μήνυμά του, το οποίο μεταδίδεται στην Ελλάδα μέσω του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων:
«Την πρώτη μου ημέρα ως Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ένα ερώτημα βαραίνει πολύ την καρδιά μου. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν από πολέμους που δεν έχουν ορατό τέλος;»
Πηγή: ert.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.