, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

Οι… θαρραλέοι που πέρασαν τις γιορτές στις χώρες που «χτυπήθηκαν»

Η γειτονική Τουρκία βρέθηκε την Πρωτοχρονιά να μετρά 39 νεκρούς μετά την τρομοκρατική επίθεση μελών του ISIS, στο νυκτερινό κλαμπ Reina. Οι εικόνες θύμιζαν το αιματοβαμμένο Μπατακλάν στο Παρίσι, ενώ την ίδια ώρα σε συναγερμό βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη, με τις αρχές να προειδοποιούν ότι τζιχατιστές κυκλοφορούν… ελεύθεροι και οπλισμένοι, έτοιμοι να εξαπολύσουν τυφλά χτυπήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, ο γνωστός επιχειρηματίας Νίκος Κοκλώνης βρέθηκε για τις ημέρες των γιορτών στην Κωνσταντινούπολη, μαζί με τον κομμωτή Τρύφωνα Σαμαρά, όπου είχαν σχεδιάσει να περάσουν την Πρωτοχρονιά στο κλαμπ Reina.
Της Έλενας Καραβασίλη
clipboard01Όπως περιγράφει στην KARFITSA ο κ. Κοκλώνης, «περάσαμε τα Χριστούγεννα στο Reina και εκεί ήταν να αλλάξουμε και το χρόνο. Τελευταία στιγμή όμως, προέκυψε ένα επαγγελματικό ραντεβού στη Βαρκελώνη και έτσι φύγαμε». Ο κ. Κοκλώνης λέει πως παρά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, «σε μερικές ημέρες εμείς θα ξαναπάμε στην Τουρκία. Σίγουρα είναι σοκαριστικό, όμως το να κλειστούμε στα σπίτια μας, δεν είναι λύση. Ένα τέτοιο τρομοκρατικό χτύπημα, μπορεί πλέον δυστυχώς να συμβεί παντού. Δεν πρέπει να ζούμε σε ένα κλίμα τρόμου κα φόβου. Θεωρώ πως καλό είναι να αποφεύγουμε σημεία όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, όμως πλέον πιστεύω πως η Τουρκία είναι φρουρούμενη… σαν αστακός κι έτσι αποτελεί το πιο ασφαλές μέρος». Ο κ. Κοκλώνης- που ασχολείται με τις τουριστικές επιχειρήσεις- σημειώνει πως το 2016 υπήρξε μία αύξηση της τάξεως του 11% σε ταξιδιώτες που κινήθηκαν από την Ελλάδα προς την κεντρική Ευρώπη. «Αναφορικά με την Τουρκία, σημειώθηκε πτώση κάτι που εκτιμώ πως θα συνεχιστεί και στις καλοκαιρινές κρατήσεις και θα λειτουργήσει θετικά για τη δική μας αγορά. Παραδοσιακοί τουρίστες που επέλεγαν την Τουρκία- όπως είναι οι Ρώσοι, οι Ιταλοί και οι Άγγλοι- πιστεύω πως φέτος θα έρθουν στην Ελλάδα», αναφέρει.
Εξονυχιστικοί έλεγχοι 
kantouniΗ Στέφανη Καντούνη, βρέθηκε μαζί με τον σύντροφό της στο Παρίσι για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Όπως περιγράφει, «μας αρέσει να ταξιδεύουμε… ο φόβος πάντα υπάρχει, μετά από τα απανωτά τρομοκρατικά χτυπήματα που σημειώθηκαν μέσα σε ευρωπαϊκές χώρες, όμως δε γίνεται να ζούμε μόνιμα σε ένα κλίμα τρόμου. Αν επιτρέψουμε στο φόβο να μας κυριέψει, θα είναι σα να δίνουμε χώρο στους τρομοκράτες να «νικήσουν», λέει. Και συνεχίζει: «βέβαια, στο κέντρο του Παρισιού, είχε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ενώ οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο και στους δημόσιους χώρους όπως το champs elysee ήταν εξονυχιστικοί, έτσι υπήρχε ένα αίσθημα ασφάλειας». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτη τουριστικού πρακτορείου στο κέντρο της πόλης Μιχάλη Ζορπίδη, την τιμητική τους κατά την περίοδο των εορτών είχαν η Πράγα, η Βιέννη, αλλά και η κεντρική Ευρώπη. «Με προορισμό την Τουρκία δεν έγινε καμία εκδρομή, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στις εκδρομές για το Παρίσι, με τη ζήτηση βέβαια να είναι μειωμένη. Αναφορικά με τον οδικό τουρισμό, Βουδαπέστη, Βελιγράδη και Βουκουρέστι είναι οι χώρες που έχουν ζήτηση μέχρι το τέλος των γιορτών».
Επιστρέφουν στα πρακτορεία
Σε γενικές γραμμές, ο κόσμος που ταξίδεψε σε χώρες του εξωτερικού για τις γιορτές, είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι όπως λέει στην KARFITSA ένας εκ των ιδιοκτητών τουριστικού πρακτορείο στη Θεσσαλονίκη, Χρήστος Παπαδόπουλος. «Αναφορικά με τα αεροπορικά ταξίδια, στην πρώτη θέση βρέθηκε η κεντρική Ευρώπη, με top προορισμούς την Πράγα, τη Βιέννη και τη Βουδαπέστη. Από εκεί και πέρα, αρκετοί επέλεξαν κοντινούς προορισμούς σε βαλκανικές πόλεις-όπως το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, η Σόφια- που ήταν και πιο οικονομικά τα πακέτα», λέει. Ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί πως ο τουρισμός επηρεάζεται αρνητικά από δύο παράγοντες, την οικονομία και την τρομοκρατία. «Στην Τουρκία, παρότι κατά το παρελθόν υπήρχε τεράστιο ρεύμα ελλήνων εκδρομέων, πλέον δεν  υπάρχει ούτε ένα γκρουπ για τη γειτονική μας χώρα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που πηγαίνουν για ειδικούς επαγγελματικούς σκοπούς», σημειώνει. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρει πως σημαντικά μειώθηκε η ζήτηση και για το Παρίσι, όμως: «από φέτος τα Χριστούγεννα είδαμε ξανά μία κινητικότητα, κάτι που δείχνει πως μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μπατακλάν, έχει αρχίσει να επανέρχεται ως προορισμός. Είναι λογικό πως σε όποια χώρα έχει σημειωθεί τρομοκρατικό χτύπημα ή υπήρχε η υποψία… είχαμε ζήτημα. Ακόμη και για το Βερολίνο είχαμε πτώση στις κρατήσεις». Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρει πως παρά το γεγονός ότι οι online κρατήσεις που μπορεί να κάνει ο καθένας μόνος του, «έχουν ρίξει τη δουλειά μας, το τελευταίο διάστημα παρατηρώ πως ο κόσμος σταδιακά αρχίζει και επιστρέφει στα τουριστικά πρακτορεία, που άλλωστε έχουν τα πακέτα τους στο διαδίκτυο, δε χρειάζεται δηλαδή να έρθει κάποιος στο πρακτορείο. Εκτιμώ πως αυτό συμβαίνει διότι αρκετοί έχουν εξαπατηθεί από τις κρατήσεις που έκαναν μόνοι τους σε διάφορα sites. Είτε ως προς το δωμάτιο, είτε ως προς τις παροχές είτε ακόμη και ως προς την τιμή!». Ο ίδιος μάλιστα εξηγεί πως υπάρχουν υπηρεσίες που παρέχονται μόνο μέσω των τουριστικών πρακτορείων, όπως είναι οι πτήσεις τσάρτερ. «Μη ξεχνάτε πως οι τιμές στα τουριστικά πακέτα, έχουν μειωθεί σημαντικά. Για παράδειγμα, για τα Χριστούγεννα υπήρχε πακέτο πέντε ημερών για τη Βιέννη με πτήση τσάρτερ, σε τετράστερο ξενοδοχείο, με κόστος 165 ευρώ/ άτομα συμπεριλαμβανομένων των φόρων αεροδρομίου», εξηγεί.
Όλοι για την… Πράγα
Για μείωση που φτάνει στο 20% μιλά ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας και Θράκης, Βύρων Θεολόγης. «Ο κόσμος κλήθηκε να πληρώσει μία σειρά φορολογικών υποχρεώσεων κάτι που ήταν τροχοπέδη στο να κλείσει κάποιος ένα ταξίδι. Πράγα, Βιέννη, Βουδαπέστη αποτέλεσαν τους νούμερο ένα προορισμούς, ενώ ζήτηση είχαν και το Λονδίνο, το Παρίσι και η Ρώμη», σημειώνει. «Μεγάλη άνθηση φέτος είχε το οδικό ταξίδι. Βελιγράδι, Βουκουρέστι, Σόφια είχαν την τιμητική τους. Φαίνεται πως αρκετοί προτίμησαν να φύγουν, αφού οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές σε αυτά τα πακέτα. Όσο για την Τουρκία δεν είχαμε ούτε μία κράτηση, ενώ δεν υπήρχε ο ίδιος αντίκτυπος στις Ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν δεχτεί τρομοκρατικά χτυπήματα. Μπορεί οι εκδρομείς να ήταν διστακτικοί στην αρχή, τελικά όμως έκλειναν τα πακέτα». Ο ιδιοκτήτης τουριστικού πρακτορείου στη Θεσσαλονίκη, Αλέξανδρος Καραμπερίδης, σημειώνει πως παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, «το Παρίσι δε χάνει την αξία του. Από την άλλη για την Τουρκία δεν υπήρχε ούτε μία κράτηση». Ο ίδιος μάλιστα παρατηρεί πως επειδή αρκετοί Θεσσαλονικείς επέλεξαν να ταξιδέψουν το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, «η κίνηση μέσα στις γιορτές ήταν ελαφρώς μειωμένη συγκριτικά με πέρυσι. Όταν έχουμε αύξηση για εκείνο το τριήμερο που φτάνει στο 15% συγκριτικά με πέρυσι, είναι αναμενόμενο ο κόσμος να μην έχει τη δυνατότητα να ξαναφύγε και το Δεκέμβριο».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.