, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Σ. Φάμελλος: Ο περιβαλλοντικός τομέας μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας

Ως προσκεκλημένος του Α-Εnergy Investments Forum που πραγματοποιείται σήμερα, στην Αθήνα, και έχει ως κεντρικό θέμα τη «Διαχείριση Απορριμμάτων: Η Επόμενη Μέρα», ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, επεσήμανε κατά την ομιλία του ότι το σημερινό φόρουμ συμπίπτει με την αλλαγή της χώρας μας, όσον φορά στη διαχείριση στερεών αποβλήτων. «Βρισκόμαστε στην έναρξη υλοποίησης νέων σχεδιασμών, οι οποίοι ανατρέπουν τις ακολουθούμενες, έως σήμερα, πολιτικές και δυστυχώς ξεκινάμε την υλοποίηση των έργων, υπό το βάρος σημαντικών χρηματικών κυρώσεων και καταδικών της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ.
Και συνέχισε: «Για πολλά χρόνια, η Ελλάδα ακολούθησε ένα αποτυχημένο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων με ανεπάρκεια υποδομών, με κοντόφθαλμη διαχείριση υπό το φόβο του πολιτικού κόστους και με τη μονοσήμαντη επιλογή υπερδιαστασιολογημένων υποδομών που εκτίναξαν το κόστος, σε βάρος των δημοτών, και δημιούργησαν υπεραξίες προς όφελος των εργολαβικών σχημάτων και άλλων πολιτικών επιλογών σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Στοχοθεσία.
Αντίθετα, σήμερα, η άμεση υλοποίηση των σχεδιασμών εντάσσεται και ακολουθεί τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, και είναι συμβατή με τη στρατηγική της μέγιστης αξιοποίησης και αποδοτικότητας των πόρων, με προτεραιότητα στην πρόληψη, την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση και την αξιοποίηση.
«Παρά την κρίση, ο περιβαλλοντικός τομέας μπορεί και πρέπει να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας» τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ. Σημαντικές επενδύσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αλλά και σε άλλα διαρθρωτικά ταμεία και εθνικούς πόρους, παράλληλα με τη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων και την εφαρμογή της «ευθύνης του παραγωγού», μπορούν να οδηγήσουν στην κατεύθυνση της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Και, βέβαια, «η μείωση των περιβαλλοντικών προστίμων, που αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις της χώρας μας για το 2017, σε όλους τους τομείς του περιβάλλοντος, είναι προς όφελος της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, αλλά σαφέστατα υποστηρίζει και τα δημοσιονομικά της χώρας».
Ο ΑΝ. ΥΠΕΝ ανέφερε επίσης τις σημαντικές παρεμβάσεις που εξελίσσονται εντός του 2017, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων: «Ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο για τα πράσινα σημεία, ολοκληρώθηκε ο εθνικός σχεδιασμός για τα επικίνδυνα απόβλητα, λειτουργεί ήδη το μητρώο παραγωγού, ενώ από τον Μάρτιο θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το εθνικό μητρώο αποβλήτων. Και εισάγουμε άμεσα νομοθεσία για την πλαστική σακούλα, για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και την εφαρμογή της διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού».
Παράλληλα, «στοχεύουμε στην ενίσχυση και καλύτερη λειτουργία των φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέσα από νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα ξεκαθαρίζει αρμοδιότητες και θα ενισχύει δυνατότητες των Δήμων και των ΦΟΔΣΑ, έτσι ώστε να έχουμε ισχυρή δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά και οι Δήμοι να αναλάβουν ουσιαστικά την ευθύνη στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων».
Αναγνωρίζοντας δε και τη μεγάλη αξία των εργαζομένων και των επιστημόνων στη λειτουργία των Φορέων και των Δήμων, ο Αν. ΥΠΕΝ κάλεσε τους αιρετούς να εναρμονιστούν με το ν. 4429 και να προχωρήσουν στην ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων καθαριότητας στους ΟΤΑ, ως οφείλουν, καθώς διακυβεύονται ευαίσθητα στοιχεία λειτουργίας περιβαλλοντικών υποδομών που συνδέονται με τη δημόσια υγεία και ενισχύεται η επάρκεια και η τεχνογνωσία των Φορέων.
O Αν. ΥΠΕΝ τόνισε ιδιαίτερα ότι η διαχείριση των αποβλήτων, παράλληλα με την ενίσχυση της προστασίας του περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση της περιβαλλοντικής ταυτότητας της χώρας, μπορούν να τροφοδοτήσουν μια δευτερογενή αγορά πόρων και ενέργειας η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να αποδώσει άμεσα και στο εθνικό προϊόν και σε θέσεις εργασίας.
«Στόχος του ΕΣΔΑ είναι το 74% των απορριμμάτων να αντιστοιχούν στις δράσεις ανάκτησης, ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης», υπογράμμισε ο Αν.ΥΠΕΝ, «ανατρέποντας το ποσοστό του 80% των απορριμμάτων που διατίθενται σήμερα σε ταφή και συμπιέζοντας το στο 26%. Αυτό θα σηματοδοτήσει την επόμενη μέρα της χώρας στη διαχείριση στερεών αποβλήτων, η οποία θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και των παραγωγών και όχι λίγων εργολάβων και συγκεκριμένων συμφερόντων. Αυτός ο στόχος μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την ενίσχυση της διαλογής στην πηγή, διαχωρισμό του οργανικού με δίκτυο υποδομών σε όλη τη χώρα και υπερδιπλασιασμό της απόδοσης της ανακύκλωσης σε όλους τους ΟΤΑ».
«Σε αυτή την κατεύθυνση η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης έχει ισχυρό σύμμαχο την Ελληνική επιστημονική κοινότητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους επιστήμονες, τους εργαζόμενους στη διαχείριση των απορριμμάτων και όλους τους κατοίκους της χώρας που θέλουν να δημιουργηθεί ένα νέο τοπίο, με ασφάλεια για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και σωστή διεθνή περιβαλλοντική εικόνα για τη χώρα», είπε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.