, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μέλλουσες μαμάδες πιστές πάντα στη μόδα

Κομψή εμφάνιση και εγκυμοσύνη. Ρούχα φαρδιά, ρούχα σε γραμμή άλφα ή και ρούχα στενά, ανάλογα με τις επιταγές της μόδας την κάθε εποχή, στόλιζαν τις εγκύους. Οι γυναίκες, διαχρονικά αναζητούν τρόπους για να αρέσουν ακόμη και αν το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται αποκλειστικά στην μοναδική περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι εποχές αλλάζουν, όπως και ο ρόλος της γυναίκας. Το ντύσιμο όμως παραμένει διαχρονικά ζητούμενο για όλες τις γυναίκες ανεξάρτητα, του ρόλου, της εποχής, της κοινωνικής ή οικονομικής κατάστασης της κάθε γυναίκας.
Η μόδα στο… μεσαίωνα
Τα ρούχα ήταν φαρδιά και δεν ακολουθούσαν  τις γραμμές του σώματος. Οπότε οι εγκυμονούσες γυναίκες δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα. Αργότερα προστέθηκαν ραφές στα υφάσματα και οι εγκυμονούσες τις έσκιζαν για να τους εφαρμόζουν καλύτερα. Τότε μάλιστα, η εγκυμοσύνη ήταν μόδα!  Τόσο πολύ που κάποιες μέχρι και μαξιλάρι έβαζαν κάτω από τα φορέματα παριστάνοντας τις εγκύους. Στην περίοδο του Μπαρόκ, εμφανίστηκε το πρώτο ρούχο εγκυμοσύνης και το ονόμασαν “Adrienne”. Ήταν σε γραμμή «αμπίρ». Κάλυπτε τη φουσκωμένη κοιλίτσα και θεωρείτο πολύ κολακευτικό. Ήταν προσιτό όμως μόνο για τις εύπορες. Οι φτωχότερες φορούσαν ένα φαρδύ φόρεμα που το έλεγαν «ποδιά». Στη Βικτωριανή εποχή, η επιταγή της μόδας ήθελε τις γυναίκες να υποφέρουν στριμωγμένες σε στενούς κορσέδες. Η μέση έπρεπε αυστηρά να είναι μόλις 38 εκατοστά. Αναγκαστικά, οι εγκυμονούσες περνούσαν την πανέμορφη περίοδο της ζωής τους απομονωμένες στο σπίτι, ιδιαίτερα όταν η κοιλιά τους, άρχιζε να μεγαλώνει. Και αν σε κάποιες η απομόνωση αυτή ήταν δυσβάσταχτη, χρησιμοποιούσε τον «κορσέ μητρότητας» για να μαζεύεται η πανέμορφη κοιλίτσα. Οι  κορσέδες αυτοί είχαν  κορδόνια στο πλάι, για να ρυθμίζεται το ρούχο ανάλογα με το μέγεθος της κοιλιάς. Υπήρχε, όμως και ένα πιο άνετο ρούχο εγκυμοσύνης, που τύλιγε όλο το σώμα, έκλεινε με κουμπιά και είχε ψηλό λαιμό και μακριά μανίκια. Αυτό εξυπηρετούσε καλύτερα το θηλασμό. Πολλές γυναίκες όμως το φορούσαν χωρίς να είναι εγκυμονούσες.
Στον 20ο αιώνα
Καθώς οι εποχές περνούσαν η μόδα έρχεται, απέρχεται και επανέρχεται, στις αρχές του 20ου αιώνα, οι γυναίκες που ήταν σε ενδιαφέρουσα δεν ενθαρρύνονταν να εμφανίζουν τις κοιλίτσες τους, αλλά δεν ήταν και στο περιθώριο. Άρχισαν να πωλούνται και βιβλία για τη μητρότητα και την εγκυμοσύνη. Η αγορά γέμισε με κορσέδες μητρότητας και ειδικά εσώρουχα και οι γυναίκες πήγαιναν σε μοδίστρες για να εμπλουτίσουν την γκαρνταρόμπα τους. Η Lane Bryant ήταν η πρώτη μοδίστρα που άνοιξε μαγαζί αποκλειστικά με ρούχα μητρότητας και μεγάλα μεγέθη και  είχε τεράστια επιτυχία. Τη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα τα ρούχα έγιναν άνετα, χαλαρά. Οι γυναίκες δεν επιδίωκαν να αναδεικνύουν την εγκυμοσύνη τους. Την αμέσως επόμενη δεκαετία, με την παγκόσμια οικονομική ύφεση και στο κατώφλι του Β’ παγκοσμίου πολέμου, η μόδα για τις γυναίκες έγινε πιο συντηρητική. Ήρθε όμως ως καταλύτης ένα καινούριο ένδυμα για τις γυναίκες. Ήταν τα παντελόνια. Κατά τη διάρκεια του πολέμου και εν μέσω απόλυτης λιτότητας αφού ήταν πολύ δύσκολο να βρεθούν υλικά ένδυσης για να ραφτούν ρούχα, πόσο μάλλον ρούχα εγκυμοσύνης, οι γυναίκες επέλεγαν φαρδιές φούστες έως το γόνατο, αδιάφορες μπλούζες και πανωφόρια με τετράγωνους ώμους, -ένα σχετικά καλό καμουφλάζ για τις εγκύους-. Από το ’50 και μετά αλλάζουν τα πράγματα στα ρούχα της μητρότητας. Το 1952, η Lucille Ball γράφει ιστορία, ως η πρώτη αναγνωρίσιμη γυναίκα που αποκαλύπτει στην τηλεόραση τη γυμνή κοιλίτσα της εγκυμοσύνης . Εντυπωσιακά μίνι φορέματα των 60’s δίνουν τη θέση τους σε σεμνές ρόμπες- φορέματα.  Και την επόμενη δεκαετία, οι γυναίκες εξακολουθούν να κρύβουν την κοιλίτσα τους, ακολουθώντας την κομψή Jackie Kennedy. Τετράγωνα σακάκια, απλά γεωμετρικά φορέματα, παντελόνια κάπρι και κουστούμια με μεγάλα κουμπιά.  Το 1968 παγκόσμια αίσθηση προκάλεσε η εμφάνιση της Mia Farrow ως εγκύου στο “Μωρό της Ρόζμαρι”, αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες μπορούν να μείνουν πιστές στη μόδα και την περίοδο της εγκυμοσύνης.
Η… ακάλυπτη κοιλίτσα!
Ακολουθεί  η εποχή της μεγάλης απελευθέρωσης και οι έγκυες δεν το κρύβουν. Αφήνουν την κοιλιά τους να διαγράφεται μέσα από τα ρούχα. Άνετα φορέματα σε διαφορετικά μήκη, ρούχα ξεβαμμένα και εμπριμέ τουνίκ. Τη δεκαετία του ’80  οι γυναίκες γίνονται τολμηρές και ντύνονται με μίνι φορέματα και εφαρμοστά κολάν . Οι έγκυες όμως κρατούν ακόμη συντηρητική στάση. Η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Diana, στην εγκυμοσύνη της, κάνει μόδα τα ρούχα που φοράει. Φαρδιά πολύχρωμα φορέματα με έντονους φιόγκους και γιακάδες στο λαιμό, μεγάλες πουκαμίσες και βάτες στους ώμους. Όμως  εθεωρείτο ασύμφορο για τις γυναίκες να αγοράσουν ειδικά ρούχα για την εγκυμοσύνη, τη στιγμή που διαρκεί μόλις μερικούς μήνες. Η ριζική αλλαγή έρχεται από τη δεκαετία του ’90 και έπειτα. Η πασίγνωστη star Demie Moore είναι έγκυος και φωτογραφίζεται γυμνή στο Vanity Fair. Τα media αρχίζουν να ενδιαφέρονται για τις celebrities που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα και οι σχεδιαστές φτιάχνουν σειρές ρούχων αποκλειστικά για εγκύους. Μεταξύ 1998 και 2003 η αγορά ρούχων εγκυμοσύνης αυξάνεται κατά 10%. Εταιρείες, βάζουν στην παραγωγή τους το ρούχο εγκυμοσύνης. Από το 2000 και μετά η έκθεση της κοιλιάς της εγκύου σχεδόν επιβάλλεται.  Σήμερα, κατά την ευτυχέστερη περίοδο της ζωής τους, υιοθετούν ελεύθερο και άνετο στυλ, χωρίς να αποκλίνουν από τη μόδα. Τα ρούχα εγκυμοσύνης στην εποχή μας είναι πιο body-conscious από ποτέ. Οι μεγαλύτερες σταρς του Hollywood έχουν ανοίξει το δρόμο, επιδεικνύοντας τις κοιλιές τους, γεμάτες αυτοπεποίθηση και πάρα πολύ περήφανες. Συχνά ρούχα εγκυμοσύνης, έχουν τόσο καλή εφαρμογή, που κάποιες τα φορούν χωρίς καν να εγκυμονούν.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.