, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

O καιρός σήμερα – Κίνδυνος (και) για πλημμύρες

Νέο κύμα κακοκαιρίας περιμένουμε από σήμερα Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017 σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Στην Ήπειρο, στη Δυτική και Κεντρική Στερεά, στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν πυκνές χιονοπτώσεις συνοδεία καταιγίδων στα δυτικά. Τα εντονότερα φαινόμενα να εστιάζονται στη Στερεά και τη Θεσσαλία και από το απόγευμα στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Πολύ γρήγορα στη Στερεά και στην Ήπειρο οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν στα ορεινά, ενώ στα πεδινά θα βρέξει. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες με έντονα φαινόμενα στην Πελοπόννησο και στο Αιγαίο και εξαίρεση την Κρήτη όπου τα φαινόμενα θα είναι περιορισμένα Στα ορεινά της Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν ισχυρές χιονοπτώσεις. Παγετός θα εκδηλωθεί και πάλι στα ηπειρωτικά ο οποίος στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι ισχυρός.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -12 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -8 έως 2, στην Κεντρική Ελλάδα από -5 έως 2 βαθμούς, στην Ήπειρο -2 έως 8, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 2 έως 12 βαθμούς, στα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά από -5 έως 12 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και βορειοανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 1 έως 11 βαθμούς και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες γενικά διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και τοπικά θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9. Εξαίρεση αποτελούν τα βορειοδυτικά πελάγη όπου θα επικρατήσει ενισχυμένος Βαρδάρης με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Σταδιακά οι άνεμοι θα παρουσιάσουν εξασθένηση και το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους. Στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 6 έως 7 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο νοτιοδυτικοί με εντάσεις 8 έως 9 μποφόρ, σταδιακά όμως απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν σε μέτριους έως 5 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών έως το μεσημέρι. Βροχές θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες και πιθανόν το βράδυ καταιγίδα. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα βόρεια και δυτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Σαρωνικό πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο και στα νότια θα κυμανθεί από 0 έως 11 βαθμούς, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερα.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -5 έως 0 βαθμούς / meteo.gr
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο: «Τα νέφη τα οποία θα είναι εμπλουτισμένα με τεράστια ποσά υγρασίας θα περάσουν πάνω από τον Ελλαδικό χώρο και θα συναντήσουν εγκλωβισμένες ψυχρές αέριες μάζες και επόμενες οι χιονοπτώσεις αυτές θα είναι πάρα πολύ πυκνές.  Από το απόγευμα της Τετάρτης και στη συνέχεια σταδιακά ο καιρός θα βελτιωθεί για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, στα βορειοδυτικά όμως θα έχει ξεκινήσει να βελτιώνεται από το μεσημέρι και έπειτα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, στις περισσότερες πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και όλο το Αιγαίο θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες.
“Κόκκινες περιοχές”
Προσοχή αύριο, αρχικά, στους παρακάτω νομούς λόγω σφοδρών χιονοπτώσεων ακόμη και στα πεδινά:
– Ορεινά και ημιορεινά τμήματα της κεντροβόρειας Πελοποννήσου
– Ανατολικά τμήματα Αιτ/νίας
– Ανατολικά τμήματα Πρέβεζας
– Βόρεια τμήματα Φωκίδας
– Φθιώτιδας
– Ιωαννίνων
– Άρτας
– Τρικάλων
– Καρδίτσας
– Ευρυτανίας
– Λάρισας
– Μαγνησίας
– Νότια τμήματα Χαλκιδικής
Και αργότερα, μετά το μεσημέρι δηλαδή, στους νομούς:
– Καβάλας
– Ξάνθης
– Ροδόπης
– ‘Εβρου
Θα χιονίσει ασφαλώς στα περισσότερα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα (συμπεριλαμβανομένης και της πόλης της Θεσσαλονίκης) και ενδεχομένως και στο βόρειο Ιόνιο αλλά στους νομούς που σας προανέφερα θα σας παρακαλέσω να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί.
Κίνδυνος ακόμη και για πλημμύρες

Αυτή τη φορά είναι επικίνδυνο το γεγονός ότι μετά θα το γυρίσει σε βροχή στα πεδινά τμήματα με αποτέλεσμα να λιώσουν τα χιόνια που έχουν σημειωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν πλημμυρικά επεισόδια. Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιάδες μέσα στη μέρα με εντάσεις έως και 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία και νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ μέχρι και το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.