, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Της κεντρικής Μακεδονίας τα… αφανέρωτα

Μια κηδεία και τέσσερις τόνοι αλάτι... Θα μπορούσε να είναι τίτλος ταινίας με τέτοιο σκηνικό στην Πέλλα. Το πέρασμα της «Αριάνδης» από την Κρύα Βρύση είχε εκτός από πολύ λευκό και μια μαύρη… νεκροφόρα (αν και τελευταία υπάρχει τάση και για… λευκές). Ο συνάδελφος Δημήτρης Τσουφλίδης κατέγραψε και «το πέρασμα του… Χάρου» αναδεικνύοντας την αντίθεση της φύσης που ορισμένες φορές μας… πεθαίνει.
Μεγαλύτερη κίνηση απ΄ότι συνήθως εντοπίστηκε αυτές τις ημέρες στο όρος Βόρας, 121 χλμ από τη Θεσσαλονίκη.Όμως μάταια, στο κοσμοπολίτικο Παλαιό Άγιο Αθανάσιο έψαχναν πρώην δημάρχους να κάνουν σκι και κυρίες της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης “να το παλεύουν” με τα ρόλεξ στα χέρια και τις γούνες στους ώμους…
“Όπως πέρυσι το καλοκαίρι, έτσι και φέτος η Ελλάδα θα είναι ο «υπ΄αριθμόν ένα» τουριστικός προορισμός για το μεγαλύτερο αυστριακό τουριστικό όμιλο «TUI Austria», με τις έως τώρα κρατήσεις για τη χώρα μας να έχουν αυξηθεί κατά 60% σε σχέση με πέρυσι” δήλωσε σήμερα η γενική διευθύντρια του Ομίλου, Λίζα Βέντιγκ, παρουσιάζοντας στη Βιέννη το πρόγραμμα του 2017 με νέους προορισμούς και νέες προσφορές. Στην έκθεση τουρισμού Ferien Messe Vienna που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες συμμετέχει και ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος, Γρηγόρης Τάσιος, οι προκρατησεις για τη Χαλκιδική είναι αυξημένες αυτή τη στιγμή κατά… 20% σε σχέση με πέρυσι.
Αξονικός στα Γιαννιτσά… Πρώτη είδηση στο νομό Πέλλας γιατί τον περίμεναν… καιρό τώρα! “Την Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου συνήλθε σε Έκτακτη Συνεδρίαση το διοικητικό Συμβούλιο της Νοσοκομειακής Μονάδας Γιαννιτσών για έγκριση διενέργειας διεθνούς ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισµού προμήθειας ενός αξονικού τοµογράφου προϋπολογισµού 350.000,00€ µε ΦΠΑ”. Tην ίδια ώρα εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Υγείας 15 νέες θέσεις επικουρικών ιατρών, διαφόρων ειδικοτήτων, στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών, καθώς και στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας Έδεσσας και Γιαννιτσών. «Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και οι προσλήψεις χωρίς να υπάρχει ακόμη ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας για διορισμό… διοικητή. Θέσεις 15 επικουρικών γιατρών εγκρίθηκαν για τα Νοσοκομεία Πέλλας – Να έρθουν είναι εφικτό αν δεν διοριστεί διοικητής;»
Δήμος της Χαλκιδικής έσπασε ρεκόρ στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ο λόγος για το δήμο Αριστοτέλη, γνωστότερο και ως δήμο του χρυσού, που έπιασε -16 βαθμούς Κελσίου. Να σημειωθεί ότι η περιοχή ξέρει από προβλήματα αφού σχετικά πρόσφατα αντιμετώπισε πλημμύρες και καταστροφές (από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι τον Ιούνιο του 2016) και φωτιές στα όρια του Δήμου με το Άγιο Όρος (καλοκαίρι του 2016). Όπως σημειώνεται σε σχετικη ανακοίνωση. «Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος φέτος προμηθεύτηκε εγκαίρως πολλαπλάσιες ποσότητες άλατος αποχιονισμού, σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η αλλαγή του κλίματος και η επίδραση που έχει στα τοπικά καιρικά φαινόμεα, αλλά και η αποψίλωση του φυσικού προστάτη της περιοχής, του ορεινού όγκου του Κακάβου, μας υποχρεώνει να υλοποιήσουμε κατά προτεραιότητα τις δράσεις πολιτικής προστασίας του Δήμου μας, όπως αυτές προβλέπονται στο Επιχειρησιακό μας Σχέδιο αναζητώντας κάθε δυνατή χρηματοδότηση…»
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε – για 15 ημέρες – η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τη Χαλκιδική, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι δήμαρχοι, μετά το χιονιά φοβούνται πλημμυρικά φαινόμενα και πόσο… γυμνή θα αποδειχθεί η πολιτεία απέναντι στους Χαλκιδικιώτες, για μία ακόμη φορά. Όπως είναι γνωστό, ο πιο τουριστικος νομός της Β. Ελλάδος έχει υποδομές του… 70. Στο δήμο Σιθωνίας, στη Συκιά και στη Νικήτη, επτά κτηνοτρόφοι απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια του δήμου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενώ υπήρξαν παρόμοιες περιπτώσεις σε Μαραθιά και Ξεράδια, πάνω από το Πόρτο Κουφό.
Ο Γάλλος που με το ποδήλατό του ταξίδεψε σε 15 χώρες του κόσμου βρέθηκε στην Καρυώτισσα Πέλλας. Με λίγα χρήματα στην τσέπη, με καλό εξοπλισμό στο… όχημα και με την τρέλα της νιότης, έφτασε αεροπορικώς στην περι- οχή του Καυκάσου, στο Αζερμπαϊτζάν, όπου πέρασε στη συνέχεια στο Ιράν, Ουζμπεκιστάν, Ταϊλάνδη… Τουρκία και στην Ελλάδα! Βρέθηκε ξημερώματα στην Καρυώτισσα της Πέλλας, μη μπορώντας να επικοινωνήσει με κάποιο σύλλογο ή νοσοκομείο για να περάσει τη νύχτα και με το χιόνι θα έπρεπε να διακόψει το ταξίδι του. Αναγκάστηκε λοιπόν να κοιμηθεί… έξω, στην είσοδο του συλλόγου του χωριού! Λίγες ώρες αργότερα, όπως γράφει ο ‘’Λόγος της Πέλλας’’ τον είδαν ο πρόεδρος Γιάννης Χατζής και ο Βασίλης Δεμερ- τζόγλου και τον φιλοξένησαν…
Μόνο ο καλός καιρός, με το γαλάζιο ουρανό και το λαμπερό ήλιο – που μάλλον μας τελειώνει ύστερα από το κύμα κακοκαιρίας που ενέσκηψε τα τελευταία 24ωρα – δεν φθάνει. Η Ελλάδα του 2017 μπορεί να επενδύσει και στις 4 εποχές, με ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ιαματικά νερά, βουνά, θρησκευτικοί δρόμοι κλπ) κι αυτό επιχειρεί η σημερινή διοίκηση της ΠΚΜ. Τέσσερα είναι τα βασικά συστατικά του ενι- αίου τουριστικού προϊόντος. Η ανάπτυξη τουρισμού τεσσάρων εποχών, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού με ειδικές θεματικές στις οποίες θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των υποδομών, για να μπορούν οι τουρίστες να απολαύσουν και να βιώσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας, καθώς και η διείσδυση σε νέες αγορές. Τους συγκεκριμένους στόχους επιχειρούν να τους πετύχουν με τη συμμετοχή της Περιφέρειας στις σημαντικότερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις παγκοσμίως, εδραιώνοντας το τουριστικό προφίλ, τόσο στην υπάρχουσες αγορές – στόχους, όσο και στις νέες αναδυόμενες αγορές. Όμως μόνο τα ταξίδια και οι εκθέσεις φθάνουν; Κι αν ναι, πού είναι τα αποτελέσματα – αριθμοί και συμφωνίες – τόσο με δήμους, όσο και με περιφέρειες;
Βουτιές στα βαθιά… Βάσει του προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το 2017 η προβολή ύψους 600.000 ευρώ θα επικεντρωθεί στις… ώριμες ευρωπαϊκές αγορές, με τις οποίες η Περιφέρεια έχει αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Σκανδιναβικές χώρες) και σε αγορές όπως το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν. Πέραν της συμμετοχής στις εκθέσεις, η φετινή τουριστική προβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνει και σειρά άλλων ενεργειών και δράσεων: Φιλοξενία ξένων δημοσιογράφων και επαγγελματιών του τουρισμού. Εκδηλώσεις εξωτερικού – εσωτερικού. Παραγωγή τουριστικών εντύπων και ηλεκτρονικού αρχείου, δημιουργία και τοποθέτηση προωθητικού υλικού, με έμφαση σε περι- πατητικές διαδρομές, ιαματικό τουρισμό, γαστρονομικές διαδρομές, καταδυτικό του- ρισμό, πολιτισμικό τουρισμό και θρησκευτικό τουρισμό. Καταχωρήσεις – προβολή στον Τύπο. Κάλυψη των αναγκών σε φωτογραφικό υλικό και τεχνική υποστήριξη σε θέματα επιλογής και διαχείρισης. Κάλυψη δαπανών επαγγελματιών για την προβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συνέργειες με όμορες και μη Περιφέρειες της Ελλάδας. Ανάπτυξη εσωτερικού τουρι- σμού. Σύνδεση τουριστικού προϊόντος με τα τοπικά προϊόντα. Δράσεις ανάπτυξης τουριστικής συνείδησης. Στοχευμένη παρουσίαση τουριστικού προορισμού. Συμμετοχή σε διεθνή τουριστικά δίκτυα…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.