, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σταθερό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τουριστικά ακίνητα στη Χαλκιδική

Σε τουλάχιστον δέκα ανέρχονται σήμερα τα μεγάλα ακίνητα στη Χαλκιδική με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, τα οποία είτε ανήκουν σε δήμους είτε εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, και μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλες αναπτύξεις τουριστικού χαρακτήρα, όπως γήπεδα γκολφ ή σύνθετα συγκροτήματα τουριστικής κατοικίας- ξενοδοχειακών μονάδων. Τα εν λόγω ακίνητα, όπως και οι μικρότερες παραθαλάσσιες εκτάσεις, συντηρούν «ζεστό» το ενδιαφέρον επενδυτών, που τα παρακολουθούν από κοντά, παρότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων από αυτά ενίοτε περιπλέκει την κατάσταση, καθυστερώντας την αξιοποίησή τους.
Τα παραπάνω επισημαίνουν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών της περιοχής, Γρηγόρης Στιβαχτάρης.
«Tα ακίνητα με τουριστικό ενδιαφέρον στη Χαλκιδική σε μεγάλο ποσοστό ανήκουν είτε στους δήμους είτε στο ΤΑΙΠΕΔ. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ακινήτων με ενδιαφέρον, τα οποία μάλιστα συγκεντρώνουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι αυτά των εκτάσεων των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας ή της έκτασης του κάμπινγκ στο Ποσείδι. Μεταξύ των ακινήτων με τουριστικό ενδιαφέρον περιλαμβάνονται και τα λεγόμενα ‘μοναστηριακά’, μεγάλα κτήματα που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν απόλυτα ξεκαθαρισμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ σε άλλες όχι», σημειώνει ο κ. Τάσιος και προσθέτει ότι μικρότερα σε έκταση ακίνητα για πιθανή τουριστική χρήση υπάρχουν διάσπαρτα παντού.
Απαντώντας δε σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σε σχέση με τις τέσσερις εκτάσεις στον Νέο Μαρμαρά για τις οποίες -σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ- πλειοδότησε η βουλγαρική κατασκευαστική εταιρεία «ULTRASTROY EOOD», με προσφορά ύψους 3,1 εκατ. ευρώ, απαντά: «Τα τέσσερα αυτά ακίνητα δεν είχαν μεγάλη στρεμματική ανάπτυξη και η εταιρεία τα προορίζει απ’ ό,τι φαίνεται για τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών».
Πέρα από τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, προσθέτει, υπάρχουν και μεγάλες δημοτικές εκτάσεις, κυρίως εντός των ορίων των δήμων Πολυγύρου, Προποντίδας, Αριστοτέλη και Σιθωνίας. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, εξηγεί, η έναρξη της αξιοποίησης των ακινήτων προσκρούει στην απουσία δημοτικής εταιρείας διαχείρισης ακινήτων, η οποία είναι απαραίτητη για το επόμενο βήμα, ενώ σε άλλες το πρόβλημα φαίνεται πως είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς, λόγω μεταξύ άλλων των διεκδικήσεων από Μονές.
«Συνολικά πάντως, θεωρώ πως είναι θετικό ότι μετά από πολλά χρόνια, τόσο οι δήμοι, όσο και οι τοπικές κοινωνίες, άρχισαν να αντιλαμβάνονται τη σημασία της τουριστικής ανάπτυξης για μια περιοχή όπως η Χαλκιδική και πλέον δεν βλέπουμε αδικαιολόγητες αντιδράσεις όπως στο παρελθόν’, σημειώνει ο κ. Τάσιος.

Οι Ρώσοι εξακολουθούν να αγοράζουν ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ στη Χαλκιδική

Την εκτίμηση ότι οι Ρώσοι επανακάμπτουν στη Χαλκιδική ως αγοραστές ακινήτων, επενδύοντας μάλιστα ποσά άνω των 250.000 ευρώ, ώστε να εξασφαλίσουν την πενταετή άδεια διαμονής στην Ελλάδα, που συνοδεύει τις αγορές ή δεκαετείς χρονομισθώσεις αυτού του ύψους, διατυπώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Δαμιανός Σαχμπαζίδης, υποδιευθυντής της «Grekodom Development», εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων του ομίλου Μουζενίδη. Προσθέτει δε, ότι στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι Ρώσοι αγοραστές δεν περιορίζονται στην αγορά κατοικιών δίπλα στο κύμα, αλλά επενδύουν για την ανακαίνισή τους μεγάλα ποσά, που συχνά συγκρίνονται με το κόστος κτήσης του ακινήτου. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις στη Χαλκιδική, είτε αυτές πωλούν έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, είδη υγιεινής και κουφώματα, είτε κατασκευάζουν πισίνες, στηρίζουν την επιβίωσή τους …στο ρούβλι, δεδομένου ότι η εγχώρια αγορά κατασκευών έχει καταρρεύσει.
Σύμφωνα με τον κ. Σαχμπαζίδη, στο τέλος του 2016 σημειωνόταν μικρή αύξηση αγορών ακινήτων από Ρώσους, ενώ φέτος εκτιμάται ότι η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη, καθώς το ρούβλι βρίσκεται σε πορεία σταθεροποίησης. Όπως υποστηρίζει, ακόμη και την εποχή που το ρούβλι δεχόταν ισχυρές πιέσεις, οι αγορές μεγάλων και ακριβών ακινήτων από Ρώσους δεν επηρεάστηκαν, αφού τις αρνητικές πιέσεις της μειωμένης ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος, τις υπέστη κυρίως η μεσαία τάξη.
«Το αγοραστικό ενδιαφέρον των Ρώσων αφορά στον μεγαλύτερο βαθμό, ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ, γιατί με τέτοιες αγορές παίρνουν και την άδεια διαμονής στην Ελλάδα για πέντε χρόνια. Υπάρχει βέβαια ενδιαφέρον και για μικρά διαμερίσματα. Συχνά μάλιστα, Ρώσοι που ήδη έχουν αποκτήσει ένα ακίνητο στη Χαλκιδική, ψάχνουν ν’ αγοράσουν και ένα δεύτερο, ώστε να συμπληρώσουν την αξία που χρειάζεται και να μπορούν να φέρουν όλη την οικογένεια, ακόμη και γιαγιάδες και παππούδες» σημειώνει ο κ. Σαχμπαζίδης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.