, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

"Ευθυνόμαστε για ένα κομμάτι του χάους, αλλά όχι για… όλο το χάος"

Για την έντονη χιονόπτωση που κάλυψε τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τις περιβόητες αλατιέρες, αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.
Για το πετρωμένο αλάτι ο δήμαρχος είπε: «Με τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν είχαμε μια ετοιμότητα με την πολιτική προστασία και τα αποθέματα του αλατιού υπήρχαν δεν είχαν παγώσει ακόμα και για την ακρίβεια δεν είχαν πετρώσει ακόμα, γιατί για τους ανιστόρητους το αλάτι παγώνει, δεν παγώνει το νερό αλλά η υγρασία που περιέχει το αλάτι και το λέω για αυτούς που δεν έχουν το έχουν μάθει  ούτε καν στο γυμνάσιο το αλάτι είναι υγροσκοπικό, δηλαδή τραβάει υγρασία και όταν τραβάει υγρασία  επομένως  παγώνει το αλάτι και έτσι πετρώνει και γίνεται μια μάζα σκληρή».
Επιπλέον o δήμαρχος περιγράφοντας όλα όσα έγιναν είπε :  «Η πολιτική προστασία ήταν σε ετοιμότητα από τις 5 Ιανουαρίου και στις 6 και 7 του μηνός που είχαμε ήδη χαμηλές θερμοκρασίες έπεσε αλάτι σε διάφορα σημεία της πόλης που υπήρχαν νερά, για να αποτρέψουν τον παγετό» και συνέχισε λέγοντας : «την Κυριακή όταν είχαμε αρχίσει να συνειδητοποιούμε ότι το κρύο ήρθε και κοντά έγινε το  ατόπημα το δικό μας και φυσικά ευθυνόμαστε για ένα κομμάτι  του χάους που προκλήθηκε, αλλά όχι για όλο το χάος. Την Κυριακή το μεσημέρι όταν πήγαν να φορτώσουν τις αλατιέρες ήταν πετρωμένες. Στα συνεργεία τότε τους έπιασε πανικός, από την μια μεριά δεν μπορούσαν να σπάσουν το πέτρωμα της αλατιέρες και από την άλλη την Δευτέρα βγήκαν φορτηγά με αλάτι και πετούσα με φτυάρι το αλάτι στο δρόμο, έτσι όμως δεν γινόταν δουλειά. Σφάλμα δεύτερο, την Δευτέρα όπου  διαπιστώθηκε ότι την Τρίτη θα ρίξει χιόνι φόρτωσαν τις αλατιέρες για να είναι έτοιμοι και δεν βγήκαν την ίδια μέρα το βράδυ για να φορτώσουν και δεν είχαν ξεμπλοκάρει οι αλατιέρες. Την Τρίτη το πρωί ξεκίνησε πάλι χιονιάς και έπιασε πανικός όλο τον κόσμο, και αυτό ήταν παράλειψη του δήμου ότι δεν βγήκαμε να δώσουμε οδηγίες, αποτέλεσμα από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα να ταλαιπωρηθούν αφόρητα».
Για τα κλειστά σχολεία
«Έκλεισαν λόγω ψύχους, μετά από αιτήματα γονέων, καθώς δεν λειτουργούσαν πολλά καλοριφέρ και δεν υπήρχε νερό στις τουαλέτες», είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε « από τα 260 περίπου σχολεία πλέον μόνο τα 17 έχουν χοντρό πρόβλημα δεν μπορούν να λειτουργήσουν».
Για την ΕΔΕ
«Έδωσα εντολή στην υπηρεσία Εσωτερικού ελέγχου και αν προκύψει από τη διαδικασία ότι αξίζει να κάνουμε ΕΔΕ θα κάνουμε ΕΔΕ. Μας πρόλαβε ο εισαγγελέας για το τι έγινε και δημιουργήθηκε το κομφούζιο στη πόλη. Να σκεφτούμε που θα καταλογίσουμε τις ευθύνες, ποια κεφάλια θα κόψουμε. Να δούμε τα πράγματα πιο ψύχραιμα που κάνουμε λάθος τις προβλέψεις. Αυτό δεν ήταν χιονάκι. Έχει πολλά χρόνια να ρίξει στη Θεσσαλονίκη 20 πόντους χιόνι και παγωμένο. Δεν θέλω να βγω από την όποια ευθύνη έχει ο δήμος για την όλη την ιστορία. Ποιο είναι το ζητούμενο και έχουμε προκαλέσει το χάος;», κατέληξε ο δήμαρχος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.