, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Τι λένε οι Θεσσαλονικείς για τον… κακό μας τον καιρό! (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Ρεπορτάζ: Χρυσάνθη Καράπα
Κάποιοι δεν μπόρεσαν να βάλουν πετρέλαιο, άλλοι να βγουν από το σπίτι τους, ορισμένοι αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν σε ξενοδοχεία και μερικοί για μερόνυχτα άφησαν τις βρύσες ανοικτές να τρέχει ζεστό νερό για να μην παγώσουν οι σωλήνες.
Η KARFITSA δίνει βήμα στους πολίτες και εκείνοι μιλούν για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τις ημέρες του… πολικού ψύχους.
 %ce%95%ce%bb%ce%ad%ce%bd%ce%b7-%ce%9a%ce%b1%cf%81%ce%b1%cf%83%ce%b1%ce%b2%ce%b2%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%93%ce%b9%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%92%ce%b1%ce%bb%ce%bc%ce%ac

Ελένη Καρασαββίδου, φοιτήτρια – 20 ετών
«Χθες μείναμε σπίτι μας, δεν μπορούσαμε να βγούμε, προχθές την πατήσαμε και ήμασταν έξω. Από την Καμάρα μέχρι τους Αμπελόκηπους περπατήσαμε. Εγώ δύο φορές έπεσα. Γλίστρες πολλές. Εγώ είμαι από τους τυχερούς που δεν έχουνε φυσικό αέριο. Εμείς έχουμε καλοριφέρ κανονικά. Κάτι φίλες μου δεν είχαν καν νερό και ήρθαν σπίτι μου να κάνουν μπάνιο».
Γιάννης Βαλμάς, φοιτητής- 20 ετών
«Πρόσεξα από την αρχή. Μόλις διάβαζα ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα, άνοιγα τη βρύση να τρέχει ζεστό νερό για να μην παγώσουν οι σωλήνες».
%ce%9c%cf%80%ce%b1%ce%ba%ce%b9%cf%81%cf%84%ce%b6%ce%ae%cf%82-%ce%a3%cf%84%cf%81%ce%ac%cf%84%ce%bf%cf%82
Στράτος Μπακιρτζής, φοιτητής- 21 ετών
«Καθόμουν μες στο σπίτι, δεν έβγαινα καθόλου. Δεν πάγωσαν οι σωλήνες, ούτε το νερό, όλα καλά».
%ce%a0%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%b4%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%a3%cf%84%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%bf%cf%82
Σταύρος Παπαδόπουλος, φοιτητής – 20 ετών
«Δεν έχουν ρίξει αλάτι και δεν ξέρουν καν να ρίχνουν αλάτι, το ρίχνουν όπως να’ ναι. Τα άτομα που ρίχνουν τα αλάτια δεν ξέρουν. Δεν γνωρίζουνε πράγματα για αυτό. Κατ’ αρχήν έπρεπε  να υπάρχουν αλατιέρες στο δρόμο. Δεν υπάρχει συνεννόηση για το αλάτι. Πίσω έχει τελειώσει σαν απόθεμα από ότι μαθαίνω από τα νέα».
 
Σωτήρης Χατζηνικολάου, επιχειρηματίας- 45 ετών
Η δουλειά ήταν πολύ πεσμένη διότι δεν υπήρχε προσέλευση καταναλωτών. Δεν κλείσαμε το μαγαζί.  Ήμαστε ανοιχτοί- δεν ήμαστε, το ίδιο πράγμα. Στο σπίτι, την Τρίτη δεν είχαμε νερό για λίγες ώρες. Ευτυχώς αποκαταστάθηκε το πρόβλημα. Σίγουρα έπρεπε να γίνουν έργα, για τον αποχιονισμό της πόλης. Εδώ δεν είχαμε αυτή την εμπειρία, δεν το είχαμε ξαναζήσει ποτέ, εμείς εδώ Θεσσαλονίκη, -6, -10, δεν το έχουμε ξαναζήσει ποτέ. Πρώτη φορά νομίζω. Στο δρόμο γλιστράει. Κάτι άκουσα, πάγωσε το αλάτι».
Antony Tsiakmakis, φοιτητής- 22 ετών
«Το πρόβλημα που είχαμε από την αρχή της εβδομάδας γενικότερα εδώ στη περιοχή ήταν ότι δεν είχαμε νερό. Η πολυκατοικία που έμενα εγώ είχε παγώσει. Δεν είχαμε νερό για μια βδομάδα τουλάχιστον. Χθες, μάλιστα, που άρχισαν να ξεπαγώνουν οι σωλήνες, έσπασαν κιόλας, οπότε θέλουν επισκευή. Yπήρχε κρύο. Είχα εγώ στο διαμέρισμά μου μια μικρή σόμπα, οπότε δεν υπήρχε τόσο πρόβλημα σε αυτό αλλά είχε πάλι κρύο. Δεν έχει εκχιονιστεί καθόλου η περιοχή είναι αλήθεια. Αρκετές φορές παραλίγο να πέσω».
%ce%94%ce%ad%cf%83%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%b1-%ce%9a%ce%b1%cf%83%ce%b1%cf%80%ce%af%ce%b4%ce%bf%cf%85
Δέσποινα Κασαπίδου, δικηγόρος- 45 ετών
«Μένω στο Ρετζίκι, δεν έχουμε νερό από την Κυριακή γιατί κατά πάσα πιθανότητα έχει παγώσει το ρολόι υδροδότησης. Έχει πολύ κρύο.  Στους δρόμους, ευτυχώς, ο δήμαρχος των Συκεών έχει μεριμνήσει, έχει ρίξει και αλάτι και έχει ξεπαγώσει τους δρόμους. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίσαμε στον κεντρικό δρόμο χθες, παρά στους υπολοίπους. Σαφέστατα θα έπρεπε να έχουν ληφθεί περισσότερα μέτρα γιατί προχθές για να γυρίσω σπίτι μου έκανα 4 ώρες. Δεν έχει βγει κανένας από το δήμο Θεσσαλονίκης. Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι μόνο τα φωτάκια και οι χοροί είναι να κάνουν και κάποιο έργο στα πεζοδρόμια. Έχουνε μόνιμους υπαλλήλους, δεν χρειάζονται έκτακτο προσωπικό, ξέρουμε ότι κάνει κρύο, για όλους κάνει κρύο. Ας κάνει κάποιος, πάντως, τη δουλειά του».
%ce%a3%cf%89%cf%84%ce%ae%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%a1%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%82
Σωτήρης Ράδος, φοιτητής- 18 ετών
«Ήρθα από την πόλη μου τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Μπήκα στο σπίτι. Είχα ανοιχτό το πατζούρι, για να αερίζεται ο χώρος, αλλά ήταν πολύ καιρό, είχε παγώσει το σπίτι. Μετά έμεινα με το μπουφάν μες στο σπίτι, έβαλα το κλιματιστικό, γιατί δεν έχω θέρμανση, και το κλιματιστικό επειδή είχε μείνει πολλές μέρες χωρίς να λειτουργήσει, άργησε να ζεστάνει. Δηλαδή το είχα 8 ώρες στους 30 βαθμούς και δεν ζεσταινόμουν. Τώρα που έχει αρχίσει και δουλεύει το κλιματιστικό, κάτι γίνεται. Το δικό μου το κλιματιστικό δεν δουλεύει τόσο καλά και αναγκάστηκα να πάρω σόμπα».
%ce%9a%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%9c%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%85
 Κατερίνα Μέλλιου, οικιακά- 39 ετλων
“Μείναμε στο σπίτι. Ζέστη είχαμε. Ηλεκτρικό είχαμε, αέριο είχαμε, νερό είχαμε, μια χαρά. Σε εμάς δεν πάγωσε το αέριο, ήμασταν από τους τυχερούς».
Αγγελική Λιόλιου, συνταξιούχος- 70 ετών
«Είμαστε στο έλεος του Θεού. Αποσύνθεση, δηλαδή, ντρέπομαι. Είμαστε στο 2017 και έχουμε αυτή την κατάντια. Δεν είναι κατάντια;  Να πέφτουν 10 πόντοι χιόνι και να νεκρώνουν οι δρόμοι; Είναι δυνατόν;  Φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τους υπεύθυνους.  Ο Μπουτάρης , πάγωσε το αλάτι, ο άλλος, χάλασε εκείνο, το αυτοκίνητο πάγωσε. Τι είναι αυτά; Δικαιολογίες δηλαδή; Ούτε μωρά παιδιά… Δεν είναι επιχειρήματα αυτά… Και από πού να πιάσεις; Να μην έχουν σχολείο τα παιδιά γιατί δεν έχει πετρέλαιο; Επιτρέπεται;  Δηλαδή να νεκρώνουν όλες οι υπηρεσίες; Τα πάντα; Αλάτι δεν ρίξανε καθόλου. Αλάτι πουθενά. Άμα είχε αλάτι θα ήταν αυτό το χάλι εδώ;  Και να βάλουν αυτούς που καθαρίζουν. Δεν σκουπίζουν άλλες μέρες τους δρόμους; Ή έστω να ρίξει αλάτι, να καθαρίσει λίγο. Δηλαδή βγαίνεις με φόβο ψυχής».
 Μαρία Οικονομίδου, Ιδιωτικός υπάλληλος- 47 ετών
«Την 1η μέρα που έπεσε το χιόνι, δεν μπορούσα να επιστρέψω στο σπίτι, έκανα πολύ ώρα. Κατά τα άλλα κάτι ιδιαίτερο όχι. Δεν είχαμε ζεστό νερό, δεν πάθαμε τίποτα. Σίγουρα θα έπρεπε να είμαστε πιο καλά προετοιμασμένοι εφόσον περιμέναμε να γίνει αυτό το χάλι. Το χιόνι το περιμέναμε εδώ και πόσο καιρό. Θα μπορούσε να είναι λίγο πιο οργανωμένα τα πράγματα έτσι ώστε να μην μπλέξουμε. Ειδικά τη 1η μέρα ας πούμε πολύς κόσμος ταλαιπωρήθηκε. Δεν υπήρχε καθόλου μέριμνα. Να πέσει αλάτι, το πιο βασικό, έτσι δεν είναι; Ήταν οι συνθήκες πολύ ακραίες. Τόσες μέρες παγωνιά εγώ δεν θυμάμαι».
Μαυρομάτη Ζαφειρούλα, δημόσιος υπάλληλος- 38 ετών
«Προβλήματα πολλά και διάφορα. Μένω στην Περαία που ήταν πολύ πιο έντονα τα προβλήματα . Δεν έχει ριχθεί αλάτι στα πεζοδρόμια και είναι πάγος. Το γεγονός ότι έχει δυο δρόμους αυτή η πόλη και δεν μπόρεσαν να τους συντηρήσουν για να κυκλοφορήσει ο κόσμος».
 Τριανταφυλλιά Βλαχοπούλου, δικηγόρος- 38 ετών
«Πήγα στο σπίτι μου, στο ύψος της Μαρτίου, στην Πυροσβεστική, με τα πόδια προχθές. Γενικά ήταν πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. Ήταν πολύ δύσκολο. Όπου και να περπατούσες , ειδικά πάνω στα πεζοδρόμια. Για αυτό από κάποιο σημείο και μετά επέλεγα να πάω από το δρόμο, όπως και πολύς κόσμος ή να περπατάμε στο απάτητο χιόνι».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.