, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Νερό μετά το γεύμα: Διευκολύνει ή δυσκολεύει την πέψη;

Εάν συνηθίζετε να πίνετε νερό αμέσως μετά το φαγητό σας, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί εάν η συνήθειά σας αυτή επιβαρύνει τον οργανισμό σας, δυσκολεύοντας τη διαδικασία της πέψης.

Ποια είναι η γνώμη των ειδικών; Πρέπει να συνοδεύουμε το γεύμα μας με νερό ή όχι;
Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το νερό μετά από ένα γεύμα όχι μόνο δεν επεμβαίνει στην πέψη αλλά μάλιστα τη διευκολύνει. Το ίδιο ισχύει εάν πίνετε νερό κατά τη διάρκεια του γεύματός σας. Το νερό, σημειώνουν οι ειδικοί, δεν αραιώνει τα γαστρικά υγρά, επομένως η διαδικασία διάσπασης των τροφών πραγματοποιείται ομαλά.
Συγκεκριμένα, το νερό, όπως και άλλα υγρά, βοηθούν να διασπαστεί το φαγητό ώστε ο οργανισμός να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτό. Παράλληλα, τα υγρά αποτρέπουν τον σχηματισμό ξηρών κοπράνων, επομένως αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα.
Νερό και πριν το φαγητό
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η κατανάλωση νερού πριν από ένα γεύμα συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Περίπου δύο ποτήρια νερό (500 ml) πριν το φαγητό προωθούν το αίσθημα του κορεσμού, οδηγώντας σε μικρότερη πρόσληψη τροφής, άρα και θερμίδων, αναφέρει σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Obesity.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.