, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Η μάχη του σκίτσου" κι άλλα πολιτιστικά…

#Η απόλυτη “μάχη του σκίτσου” δίνεται  στο εμπορικό κέντρο One Salonica. Δύο σκιτσογράφοι με δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Η μια ρεαλιστική ή άλλη σε  κόμικ. Εάν λοιπόν είστε σοβαροί και πάντα θέλατε ένα σκίτσο για να κοσμεί τον τοίχο του γραφείου σας ή εάν έχετε χιούμορ και πάντα θέλατε να μοιάσετε  στο αγαπημένο σας καρτούν, οι σκιτσογράφοι του Οne Salonica αναλαμβάνουν να κάνουν την επιθυμία σας πραγματικότητα. Την πρώτη και την τελευταία ώρα του happening, οι σκιτσογράφοι θα σκιτσάρουν με σειρά προτεραιότητας τους ενδιαφερόμενους. Οι σκιτσογράφοι θα βρίσκονται Σάββατο 21 αλλά και το επόμενο στις 28 Ιανουαρίου, από τις 12 το μεσημέρι ως τις 3 μετά το μεσημέρι. Η συμμετοχή στο workshop είναι ελεύθερη. Για τα δωρεάν σκίτσα, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
 

#Στο Μόναχο ταξιδεύει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Το σχήμα τιμά τη μνήμη των Θεσσαλονικέων Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μια ιστορική συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στη γερμανική μεγαλούπολη με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, με πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το μέλλον, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και γίνεται σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης (βλ φωτο)

#Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο… Ένα μυθιστόρημα από τον Θεσσαλονικιό συγγραφέα που αντανακλά δύο περιόδους σε τρεις διαφορετικές περιοχές. Αθήνα και Σμύρνη 2013, Πέργαμος Μικράς Ασίας, 160 π.Χ. Το βιβλίο διακυβεύεται στην ουσία μία ερωτική ιστορία ανάμεσα στον Κενάν, έναν Τούρκο Μουσουλμάνο, παντρεμένο και πατέρα ενός μικρού αγοριού που ζει στη Σμύρνη και τη Θάλεια, παντρεμένη, μάνα και καρκινοπαθή, κάτοικο Αθηνών. Ένα ταξίδι στη Σμύρνη, μία εκδίκηση, που έρχεται από την Ελληνιστική εποχή και ταξιδεύει τον αναγνώστη στο Ασκληπιείο της Αρχαίας Πέργαμου περιπλέκουν την υπόθεση. Το μυθιστόρημα περιέχει «πολύ έρωτα και πολύ μυστήριο» όπως αναφέρει ο Μάκης Ρουσομάνης στην KARFITSA. «Οι εποχές συνδέονται με πολλή μαεστρία μεταξύ τους και έτσι γίνονται οι ανατροπές». Αφορμή για τη συγγραφή του μυθιστορήματος στάθηκε ένα ταξίδι του στη Σμύρνη, πριν δύο χρόνια. Ο συγγραφέας επισκέφθηκε το Ασκληπιείο της Περγάμου και το ενδιαφέρον του κέντρισε μία επιγραφή της ελληνιστικής περιόδου, η οποία έγραφε: «εν ονόματι των Θεών απαγορεύεται η είσοδος εις τον θάνατον». Ο ίδιος χαρακτηρίζει το έργο του ως «ένα ταξίδι στην πόλη που η φήμη της ακούστηκε σε όλη την Οικουμένη». Η παρουσίαση του βιβλίου από τις εκδόσεις «ΠΝΟΗ» θα γίνει την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στο «Καφέ του Μύλου» σε συνδυασμό με προβολή βίντεο, ανάγνωση αλλά και τραγούδι.
#«Μερικές φορές πρέπει να καταφύγεις στα ψέματα για να πεις την αλήθεια»* Αποκαλυπτικό, εθνογραφικό, δημοσιογραφικό, ιστορικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, ποιητικό, δημιουργικό, πειραματικό, κοινωνικό, ανθρωποκεντρικό, σύνθεση ειδών. Τι είναι ντοκιμαντέρ σήμερα; Οι απαντήσεις άπειρες και προκύπτουν από τις ίδιες τις ταινίες. Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (3 – 12 Μαρτίου 2017) ορισμένα από τα πιο δυνατά ντοκιμαντέρ της φετινής διοργάνωσης έχουν απαντήσεις. Αλλάζοντας το είδος. Όταν τα κινούμενα σχέδια ζωντανεύουν την Ιστορία: Tower του Κιθ Μέιτλαντ (ΗΠΑ) Τα ντοκιμαντέρ που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο… και σε ένα βαθμό το καταφέρνουν: The Chocolate Case της Μπένθε Φόρερ (Ολλανδία) Σινεμά παρατήρησης στα καλύτερά του: Austerlitz, του Σεργκέι Λοζνίτσα (Γερμανία)  Ντοκουμέντο-ένας θησαυρός στη διάθεση του ντοκιμαντέρ: Dawson City: Frozen Time του Μπιλ Μόρισον (ΗΠΑ). Το 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020. (*Ρόμπερτ Φλάερτι)

#«Όπου Γης» στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΒΛ ΦΩΤΟ) Μαρτυρίες προσφύγων «μπλέκονται» με την ποίηση και «ζωντανεύουν» μπροστά στο κοινό, στο θεατρικό δρώμενο «Όπου Γης» που πραγματοποιεί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 20:00, στο πλαίσιο της έκθεσης «Μια άλλη ζωή: Ανθρώπινες ροές / Άγνωστες Οδύσσειες».  Το δρώμενο είναι μια σύνθεση από μαρτυρίες προσφύγων και αποσπάσματα από τα κείμενα. Η είσοδος είναι ελεύθερη
#Στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών εγκαινιάσθηκε η ετήσια έκθεση των μελών του Συλλόγου των Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ). Ογδόντα ζωγράφοι, γλύπτες και χαράκτες παρουσιάζουν τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες, των τελευταίων δύο ετών, παρέχοντας έτσι ένα  πανόραμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας στον βορειοελλαδικό χώρο. Η έκθεση θα διαρκέσει  έως τις 12 Φεβρουαρίου 2017 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
#Τρεις παραγωγές του ΚΘΒΕ ολοκληρώνουν τον κύκλο παραστάσεών τους τον Ιανουάριο. «Ταξιδεύοντας με τον ΠΑΟΚ» του Σταύρου Τσιώλη, σε σκηνοθεσία Ταξιάρχη Χάνου έως σήμερα Σάββατο 21 Ιανουαρίου, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. «Σωτηρία με λένε» της Σοφίας Αδαμίδου, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, έως την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών. «Η Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλοβόγεβιτς, έως την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣΤΗΣ» Έργο της Τίνας Στεφανοπούλου σε συνεργασία με την Ομάδα Νέμεση. Μια οικογένεια σμίγει για τις γιορτές των Χριστουγέννων και ξαφνικά η μητέρα…»αποσύρεται». Δεν επικοινωνεί πια. Και όλα τα πρόσωπα μπαίνουν σε μια διαδικασία ξεκαθαρίσματος και αυτογνωσίας, μέσα από την πλοκή ενός έργου που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «οικογενειακό ψυχόδραμα»…
#Για τρίτη συνεχή χρονιά, η 1η Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει ξεναγήσεις σε μουσεία της πόλης, με στόχο την ενίσχυση του Παιδικού Χωριού SOS. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με εθελοντές ξεναγούς και τις διευθύνσεις των μουσείων που συμμετέχουν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή ηλεκτρονικά, μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: http://opengov.thessaloniki.gr/e-ypiresies/applications/aitiseis-2. Η είσοδος σε όσα μουσεία έχουν εισιτήριο, θα είναι ελεύθερη, ωστόσο οι συμμετέχοντες στις ξεναγήσεις καλούνται να συνεισφέρουν εθελούσια το ποσό των 5 ευρώ (ή και άνω), με στόχο την ενίσχυση του Παιδικού Χωριού SOS.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.