, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Θα ψάχνουμε τα αμνοερίφια με τα… κιάλια το Πάσχα»!

Με το “κιάλι” θα ψάχνουν φέτος στην περίοδο των εορτών του Πάσχα ελληνικά αμνοερίφια οι καταναλωτές, ενώ η μείωση της παραγωγής γάλακτος σε ποσοστό άνω του 50%, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων πολύ σύντομα θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στα ράφια, εξέλιξη από την οποία οι παραγωγοί δεν πρόκειται να ωφεληθούν στο ελάχιστο, δήλωσαν Έλληνες κτηνοτρόφοι.
“Ή θα φάνε τα ντουβάρια ή αμφιβόλου ποιότητας κρέατα την περίοδο των εορτών του Πάσχα οι Έλληνες καταναλωτές” τόνισε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, σημειώνοντας ότι η παραγωγή αμνοεριφίων καταγραφόταν το 2016 μειωμένη σε ποσοστό 30% έναντι του 2015 και φέτος “αναμένουμε ότι θα υπάρξει επιπλέον συρρίκνωση κατά 15% τουλάχιστον”.
‘Οπως εξήγησε τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες κτηνοτρόφοι “μπαίνουν μέσα διαρκώς, αφού οι έμποροι αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές, ακόμη και κάτω των 5 ευρώ/κιλό, όταν ο παραγωγός για να έρθει “ίσα βάρκα ίσα νερά”, χωρίς να βγάλει κέρδος, πρέπει να πληρωθεί 6 ευρώ/κιλό το λιγότερο”. Διευκρίνισε δε, ότι το 10κιλο αρνί στοιχίζει 45 ευρώ στους εμπόρους, ενώ για τον Έλληνα κτηνοτρόφο που το μεγαλώνει, το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται τουλάχιστον στα 53 ευρώ.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Χρήστος Τσέρνιος, τόνισε: “Μπορώ να αποδείξω με απλά μαθηματικά ότι το κόστος παραγωγής για ένα 10κιλό αμνοερίφιο ξεπερνά τα 90 ευρώ/κεφάλι” και στο πλαίσιο αυτό, αλλά και με βάση τη δεινή κατάσταση των Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, “δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι φέτος οι παραγωγοί μας θα βγάλουνε αρνιά στην εγχώρια αγορά”.
Με τη φράση “θα κλάψουμε όλοι”, η πρόεδρος του Πανσερραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου, Ελπίδα Σιδηροπούλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ελλείψεις ελληνικών αμνοεριφίων στην εγχώρια αγορά θα είναι “πιο αυξημένες από ποτέ φέτος” και πρόσθεσε: “δεν μας έφταναν οι χαμηλές τιμές τα προηγούμενα χρόνια, τώρα και με τις ζημιές που έχουμε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το μόνο που κάνουμε είναι να ταΐζουμε λύκους με τα νεκρά μας ζώα”. Και οι τρεις προαναφερόμενοι συνέστησαν στους Έλληνες καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για το κρέας που βάζουν στο τραπέζι τους.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.