Καρκίνος του μαστού & κρέας: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες
Οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση κρέατος, το οποίο σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας μειώνει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής.
Η έρευνα συμπεριέλαβε 1.500 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού το 1996 και το 1997 και παρακολουθήθηκαν επί σχεδόν 20 χρόνια
Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη αρκετούς παράγοντες και χώρισαν τις ασθενείς σε κατηγορίες ανάλογα με τις ποσότητες, το είδος κρέατος και τη συχνότητα που το κατανάλωναν.
Μετά από 18 χρόνια, διαπίστωσαν ότι περίπου 600 γυναίκες είχαν πεθάνει. Οι 237 λόγω της ασθένειάς τους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ψητού στα κάρβουνα ή καπνιστού κρέατος, είχαν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία πριν τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Σύμφωνα με τη Marilie Gammon από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ, το ψητό, καπνιστό και μαγειρεμένο σε υψηλές θερμοκρασίες κρέας παράγει καρκινογόνες ουσίες.
Είναι η πρώτη έρευνα που συνδέει την κατανάλωση ψητού και καπνιστού κρέατος με τη θνησιμότητα λόγω καρκίνου του μαστού.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the National Cancer Institute.
πηγή: onmed.gr
φωτογραφία: bigstockphoto.com