, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Μηδενικό ενδιαφέρον για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα!

Μόλις 298 αιτήσεις επενδυτικών σχεδίων έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις για υπαγωγή στο νέο επενδυτικό νόμο μετά από 3 μήνες και λίγες ημέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, επισημαίνει με ερώτησή της προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η ανεξάρτητη βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Μάρκου.
Η βουλευτής επικαλείται στοιχεία του υπουργείου που διαβιβάστηκαν στη Βουλή σε απάντηση παλαιότερης ερώτησής της, σύμφωνα με τα οποία από τις 19 Οκτωβρίου 2016, οπότε ξεκίνησε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, μέχρι τις 8/1/2017 στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων είχαν υποβληθεί ανά καθεστώς οι παρακάτω αιτήσεις:
– 192 στο καθεστώς Γενικής Επιχειρηματικότητας
– 60 στο καθεστώς «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ»
– 46 στο καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού»
– 0 στο καθεστώς «Επενδύσεις Μείζονος Μεγέθους».
Οι παραπάνω αριθμοί υπολείπονται κατά πολύ των εκτιμήσεων του υπουργείου, όπως είχαν διατυπωθεί δημοσίως στα τέλη Νοεμβρίου, για 500 περίπου επενδυτικά σχέδια στα τέσσερα καθεστώτα. Ιδιαίτερα απογοητευτικό είναι το μηδενικό ενδιαφέρον στην κατηγορία των μεγάλων επενδύσεων, που θα βοηθούσαν την άμεση και ουσιαστική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ακόμα περισσότερο, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η τελευταία προκήρυξη επενδυτικού νόμου είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια, τον Ιανουάριο του 2014.
Η βουλευτής αναφέρεται και σε επιστολή του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με την οποία ζητείται νέα δίμηνη παράταση για δύο επενδυτικά καθεστώτα, λόγω της γραφειοκρατίας και πολυπλοκότητας του νέου επενδυτικού νόμου. Αντ’ αυτού, το υπουργείο, με σημερινή απόφαση, αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας κατά μόλις μία εβδομάδα, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017.
Η βουλευτής ζητά εξηγήσεις για την ιδιαίτερα χαμηλή ανταπόκριση στην προκήρυξη του αναπτυξιακού νόμου, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο μηδενικό ενδιαφέρον για τις μεγάλες επενδύσεις, και τονίζει την ανάγκη ουσιαστικών τροποποιήσεων στις διαδικασίες του επενδυτικού νόμου, εκτός από τις ολιγοήμερες παρατάσεις.
Τέλος, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν έχει εξετάσει σε ποιο βαθμό ευθύνεται για την εικόνα αυτή η φοροεπιδρομή που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εναντίον των επιχειρήσεων και η οποία αφενός δεν επιτρέπει σε υπάρχουσες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, αφετέρου αποτρέπει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, όπως άλλωστε φαίνεται από τον αριθμό των αιτήσεων στο καθεστώς «Νέων ανεξάρτητων ΜΜΕ».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.