, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Πρόγραμμα εξειδίκευσης για τη φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι

Ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα εξειδίκευσης, που στόχο έχει να πιστοποιήσει βοηθούς-φροντιστές στην ολιστική αντιμετώπιση των αναγκών των ηλικιωμένων στο σπίτι, ξεκινά στις 13 Φεβρουαρίου 2017 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Το πρόγραμμα, με τίτλο «Πιστοποιημένη Κατάρτιση στη φροντίδα ηλικιωμένων στο σπίτι – ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΖΩ», διοργανώνεται σε μία εποχή κατά την οποία το ποσοστό των ανθρώπων τρίτης ηλικίας που ζουν μόνοι τους στο σπίτι αυξάνεται συνεχώς.
Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, αφενός διαπιστώνοντας την ανάγκη εξασφάλισης της ποιοτικής φροντίδας των ηλικιωμένων, αφετέρου επιδιώκοντας την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας συγκεκριμένων ειδικοτήτων αλλά και γενικότερα ανέργων που επιθυμούν να απασχοληθούν σε αυτό τον τομέα, διοργανώνει το πρόγραμμα, διάρκειας 200 ωρών, με τη συνεργασία εξειδικευμένων επιστημόνων και επαγγελματιών.
Όπως επισημαίνει ο Αναπληρωτής Πρύτανη και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, «η Ευρώπη “γερνάει” και οι ανάγκες φροντίδας των ανθρώπων τρίτης ηλικίας αυξάνονται διαρκώς. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχει διαπιστωθεί ότι η δημιουργία υπηρεσιών υποστήριξης των ηλικιωμένων στο σπίτι είναι πολλαπλά ωφέλιμες. Κατά πρώτον εξυπηρετείται η ανάγκη υποστήριξης των ανθρώπων που έχουν προσφέρει επί δεκαετίες στην κοινωνία και στο δειλινό του βίου τους χρειάζονται αυξημένη φροντίδα. Κατά δεύτερον, υποστηρίζοντάς τους βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής τους, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερες ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Κατά τρίτον, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Κυρίως όμως, εξυπηρετείται η ανάγκη αλληλοϋποστήριξης των γενεών, μια βασική παράμετρος που χαρακτηρίζει σύγχρονη μια κοινωνία. Με το νέο πρόγραμμα εξειδίκευσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, φιλοδοξούμε να εκπαιδεύσουμε ανθρώπους που αφενός θέλουν να εργαστούν, αφετέρου να προσφέρουν σε όσους έχουν την ανάγκη τους, καλύπτοντας με επιστημονικό τρόπο ένα κενό που προς το παρόν είτε αντιμετωπίζεται μερικώς ή αποσπασματικά».
Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα αρχίσει τη λειτουργία του στις 13 Φεβρουαρίου 2017, με τα μαθήματα να παρέχονται σε ασύγχρονη και σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, διά ζώσης εισηγήσεις και συναντήσεις πρακτικής εξάσκησης.
Η πρωτοποριακή αυτή πρωτοβουλία δεν υποκαθιστά καμία από τις ειδικότητες που ασχολούνται συστηματικά με τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα σε τομείς ιατρικής, παραϊατρικής, ψυχολογικής κ.α. βοήθειας. Αντίθετα, οι πιστοποιημένοι βοηθοί –φροντιστές ηλικιωμένων θα είναι σε θέση να κατανοούν και να παρέχουν αποτελεσματικότερες υπηρεσίες πάντα υπό την καθοδήγηση και τις οδηγίες των ειδικών. Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα λάβουν πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και, κατόπιν συμπληρωματικών εξετάσεων, το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Φροντίδας (European Care Certificate -ECC).. ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.