, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Η Ολυμπία Κυριοπούλου θα γίνει η πρώτη Ελληνίδα αστροναύτης;

Η πρώτη εμπειρία της Ολυμπίας Κυριοπούλου από την έλλειψη βαρύτητας έγινε πριν από κάποια χρόνια, στο πλαίσιο του διδακτορικού της. Τώρα φιλοδοξεί να την επαναλάβει, ως η πρώτη Γερμανίδα (και ταυτόχρονα Ελληνίδα) αστροναύτης.

Κάποτε ήταν ένα μικρό κορίτσι που ήθελε να φθάσει τα αστέρια. Με τα χρόνια δεν ξέχασε το όνειρό της, αλλά το επιδίωξε. Και πλέον, έχοντας ένα εντυπωσιακό βιογραφικό και μια ακόμα πιο εντυπωσιακή προσήλωση στον στόχο της, διεκδικεί μία από τις θέσεις που οδηγούν στο Διάστημα. Την ευκαιρία να γίνει η πρώτη Ελληνίδα αστροναύτης.
Αυτή είναι η ιστορία της Ολυμπίας Κυριοπούλου. Γεννημένη πριν από 35 χρόνια στο Darmstadt της Γερμανίας από Έλληνα πατέρα (καταγόμενο από το Μυστράκι Κορώνης) και Πολωνή μητέρα, ήξερε από μικρή τι ακριβώς ήθελε να γίνει. «Από μικρή είχα μια έμφυτη περιέργεια, ακόμη και για τα απλά πράγματα. Όπως βλέπεις ένα αντικείμενο και δεν ξέρεις τι κρύβεται από πίσω, έτσι αναρωτιόμουν κι εγώ για το φεγγάρι και τα αστέρια. Όταν ήμουν 8 χρόνων, είπα στον πατέρα μου ότι θέλω να γίνω αστροναύτης – δεν είχα καταλάβει ότι είναι επάγγελμα! Από παιδί θαυμάζω τους πρωτοπόρους ανθρώπους και θέλω να γίνω μία από αυτούς. Να κάνω έρευνα, να μάθω να πιλοτάρω, να ταξιδέψω στο Διάστημα. Να αφήσω κάτι πίσω μου».
Η Ολυμπία σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός και στο διδακτορικό της ασχολήθηκε με τις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Εκεί είχε και την πρώτη της «διαστημική» εμπειρία, την παραβολική πτήση: πρόκειται για μια ειδική πτήση με Airbus A300 ZeroG, στην οποία το αεροπλάνο πραγματοποιεί πολλαπλές απότομες ανόδους και καθόδους, όπως ένα τρενάκι στο λούνα παρκ, που φθάνουν μέχρι και τις 45 μοίρες. Κάθε «παραβολή» (ανάβαση – κατάβαση) δημιουργεί για 20 δευτερόλεπτα συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. «Στο πλαίσιο της έρευνάς μου συμμετείχα σε 21 τέτοιες πτήσεις, μια απίστευτη εμπειρία!» διηγείται.
Στη Ζυρίχη
Σήμερα εργάζεται σε μια εταιρεία στη Ζυρίχη, η οποία «χτίζει» την υποστηρικτική δομή των δορυφόρων. Παράλληλα, ως δεύτερη απασχόληση, συνεργάζεται με εταιρεία στις ΗΠΑ με αντικείμενο πειράματα τα οποία στέλνονται σε διαστημικές αποστολές. Επίσης έχει πολλά ενδιαφέροντα. Κολυμπά από τεσσάρων ετών, παίζει πιάνο (τα τελευταία 10 χρόνια σε ορχήστρα), μιλάει 7 γλώσσες (εκτός από γερμανικά, ελληνικά και πολωνικά, μιλάει αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και ρωσικά). Πρόσφατα ξεκίνησε μαθήματα πτήσεων σε αερολέσχη. Μέσα σε όλα αυτά, προετοιμάζει και τον γάμο της, αυτό το καλοκαίρι στη Μονεμβασιά.
Στις αρχές της προηγούμενης χρονιάς μια ιδιωτική γερμανική εταιρεία (HE Space, η οποία ασχολείται με τη «στρατολόγηση» στελεχών από όλο τον κόσμο για εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον διαστημικό τομέα) ξεκίνησε μια πρωτοβουλία: να αναζητήσει τις δύο καταλληλότερες γυναίκες υποψήφιες για τη θέση της πρώτης Γερμανίδας αστροναύτη, ύστερα από 11 άνδρες.
«Παλαιότερα τους αστροναύτες τους επέλεγε κάθε κράτος μέσω των διαστημικών του υπηρεσιών: για παράδειγμα για τη Γερμανία το DLR (Deutsches Zentrum fur Luft-und Raumfahrt). Σε λίγο καιρό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (European Space Agency) θα ξεκινήσει και πάλι διαδικασίες επιλογής αστροναυτών. Η Space άρχισε με δική της πρωτοβουλία την αναζήτηση της πρώτης Γερμανίδας αστροναύτη. Εστειλα λοιπόν το βιογραφικό μου κι ένα γράμμα, όπου εξηγούσα τους λόγους για τους οποίους θέλω να συμμετάσχω, και έγινα δεκτή».
Η επιλογή
Η διαδικασία ξεκίνησε με 420 υποψήφιες. Πριν από λίγο καιρό επελέγησαν 86, ανάμεσά τους και η Ολυμπία. «Δεν μας επιτρέπεται να πούμε πολλά για τη διαδικασία. Πάντως, μέχρι στιγμής αφορά κυρίως ψυχολογικά τεστ. Τον Μάρτιο θα ανακοινωθούν στη Βρέμη οι 10 επιλεγείσες, οι οποίες θα περάσουν από ιατρικές εξετάσεις. Κατόπιν θα επιλεγούν οι τελικές δύο, που θα ακολουθήσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης σε διαστημικό κέντρο στη Ρωσία ή στη Γερμανία, προκειμένου να μπορέσουν να συμμετάσχουν σε 10ήμερη διαστημική αποστολή. Η συνέχεια δεν μας είναι ακόμη γνωστή».
Η Ολυμπία μιλάει με ενθουσιασμό. «Εχω φίλους αστροναύτες. Γνωρίζω καλά τι με περιμένει και τις θυσίες που πρέπει να κάνω για να πετύχω τον στόχο μου. Βλέπω τα πράγματα ρεαλιστικά και προχωρώ βήμα βήμα. Μέσα από τη δουλειά μου συμμετείχα σε πολλά συνέδρια με θέμα το Διάστημα. Ετσι, πριν από μερικά χρόνια έγινε πραγματικότητα ένα ακόμη όνειρό μου, γνώρισα τον Νιλ Αρμστρονγκ. Ξέρετε τι μου είπε; “Να πιστεύεις στο όνειρό σου, να μην αποθαρρύνεσαι”. Ακόμα κι αν δεν τα καταφέρω αυτήν τη φορά, θα τα καταφέρω την επόμενη, θα ταξιδέψω με την Blue Origin (σ.σ. την εταιρεία του Τζεφ Μπέζος που έχει στόχο να κάνει εμπορικές πτήσεις στο Διάστημα). Το ξέρω ότι με κάποιον τρόπο θα ταξιδέψω στο Διάστημα και θα δω τη Γη από ψηλά».
Μήνυμα στους νέους και στις… εταιρείες
Κλείνοντας τη συζήτηση, η Ολυμπία Κυριοπούλου ζητάει να στείλει ένα μήνυμα στους νέους στην Ελλάδα, αλλά και στις ελληνικές εταιρείες. «Με όλα αυτά που διαβάζω για την Ελλάδα και βλέπω όταν την επισκέπτομαι, καταλαβαίνω ότι στους νέους και στις νέες λείπει η ελπίδα. Θέλω να τους ενθαρρύνω να θέσουν ένα στόχο και να τον κυνηγήσουν. Την επόμενη φορά που θα καθίσουν σε μια καφετέρια, ας μην κουβεντιάσουν για οτιδήποτε, ας κάνουν ένα brainstorming για το πώς θα λύσουν ένα πρόβλημα. Και να μην αφήνουν κανέναν και τίποτα να τους απογοητεύσει. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν και οι ελληνικές εταιρείες. Είδα τις τελευταίες ημέρες τόσες διαφημίσεις στην Ελλάδα με αστροναύτες, με διαστημικά ταξίδια… Χρησιμοποιούν τον ρόλο του αστροναύτη για να πουν ότι “μπορείς να κάνεις το αδύνατο δυνατό”. Αντί λοιπόν να δίνουν τόσα χρήματα σε ποπ σταρ και ηθοποιούς για να διαφημιστούν, ας υποστηρίξουν έναν Ελληνα να γίνει αστροναύτης, να γίνει σημαντικός επιστήμονας. Να δημιουργήσουν ένα είδωλο για μια γενιά Ελληνόπουλων, που θα τους δώσει την ελπίδα ότι αν επιμείνουν και προσπαθήσουν σκληρά, θα φθάσουν ψηλά, ίσως… και στο Διάστημα».
Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.