, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ανησυχία για εμφάνιση νέας γρίπης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί από όλες τις χώρες να παρακολουθούν προσεκτικά την εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε πτηνά και πουλερικά, να αναφέρουν στον ΠΟΥ τυχόν ανθρώπινα κρούσματα και προειδοποιεί: «Δεν έχουμε το περιθώριο να χάσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια».
«Μόλις από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, περί τις 40 χώρες έχουν αναφέρει νέες εμφανίσεις του υψηλής παθογένειας ιού της γρίπης των πτηνών σε πτηνά και πουλερικά. Η ταχεία γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων αυτών και ο αριθμός των στελεχών του ιού που κυκλοφορούν ταυτόχρονα έχουν θέσει τον ΠΟΥ σε κατάσταση συναγερμού» δήλωσε η διευθύντρια Μάργκαρετ Τσαν.
Στην Κίνα, παρατηρήθηκε «αιφνίδια και κατακόρυφη αύξηση» των κρουσμάτων στον άνθρωπο του H7N9 από τον Δεκέμβριο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είναι σε θέση να αποκλείσει ότι συνέβη περιορισμένη από άνθρωπο σε άνθρωπο μετάδοση σε δύο χωριστές περιπτώσεις, αν και δεν έχει εντοπισθεί συστηματική μετάδοση (από άνθρωπο σε άνθρωπο), πρόσθεσε η Μάργκαρετ Τσαν.
To στέλεχος H7N9 είναι διαφορετικό από τα στελέχη που ευθύνονται για τις επιδημίες γρίπης σε χώρες της Ευρώπης, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων στελεχών από τον συνδυασμό προηγούμενων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.