, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η ''Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό'' στη Θεσσαλονίκη

Η ‘Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό’ του Μουσόργκσκι είναι ένα από τα πρώτα αυθεντικά συμφωνικά ποιήματα της ρωσικής μουσικής δημιουργίας. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε από τον ομώνυμο θρύλο που αναφέρεται σε μία Σαββατιάτικη παγανιστική γιορτή μαγισσών. Η μουσική του, γεμάτη μυστήριο, καταφέρνει να περιγράψει λεπτομερώς και με ισόποσες δόσεις δυναμισμού και λυρισμού ένα τόσο απαιτητικό θέμα. Ο ίδιος δεν άκουσε ποτέ να εκτελείται το έργο του. Πέντε χρόνια μετά το θάνατό του, ο Ρίμσκι-Κόρσακοφ έγραψε την ορχηστρική εκδοχή αυτής της σύνθεσης, που έγινε ευρέως διάσημη όταν χρησιμοποιήθηκε από τον Στοκόβσκι ως ένα από τα μέρη της ‘Φαντασίας’ του Ντίσνεϋ.
Το συγκλονιστικό ‘Κοντσέρτο για βιολί’ του Μπρουχ είναι ένα άψογο δείγμα του γερμανικού ρομαντισμού, γραμμένο με τέχνη και βαθιά γνώση των δυνατοτήτων του οργάνου. Ο σπουδαίος βιολονίστας Γιόζεφ Γιοακίμ το χαρακτήρισε ούτε λίγο ούτε πολύ ως «το πλουσιότερο και σαγηνευτικότερο κοντσέρτο για βιολί που έχει γραφεί ποτέ», τοποθετώντας το έτσι πάνω από τα αντίστοιχα των γιγάντων του παρελθόντος.
Η ‘Πέμπτη Συμφωνία’ του Σιμπέλιους είναι ένα δημοφιλέστατο έργο του 20ου αιώνα, αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενά του, κυρίως λόγω της προσπάθειας του να ακολουθήσει τις εξελίξεις του μοντερνισμού στη σύνθεση. Δεδομένου ότι το συνέθεσε για να κάνει πρεμιέρα στα 50α του γεννέθλια, οπότε και θα ανακηρυσσόταν η ημερομηνία εκείνη εθνική γιορτή, ο Σιμπέλιους θέλησε να γράψει το magnum opus του. Το περίφημο ‘κάλεσμα των κύκνων’ που ακούμε στο τρίτο μέρος της συμφωνίας έχει χρησιμοποιηθεί πολλάκις στην ποπ και ροκ μουσική.
 
Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, ώρα 20:30
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
Διεύθυνση ορχήστρας: Mihkel Kütson
Βιολί: Νίκος Πίττας
 
Πρόγραμμα:
Μοντέστ Μουσόργκσκι (1839-1891): Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό (εκδοχή Rimsky-Korsakov)
Μαξ Μπρουχ (1838-1920): Κοντσέρτο για βιολί αρ. 1 σε σολ ελάσσονα, έργο 26
Γιαν Σιμπέλιους (1865-1957): Συμφωνία αρ. 5 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 82
 
Τιμές εισιτηρίων:
Πλατεία 15 €
Εξώστης 10 €
Μειωμένο 5 €
Ισχύει έκπτωση 20% στους κατόχους της IANOS CLUB CARD
Προπώληση εισιτηρίων από το εκδοτήριο της Κ.Ο.Θ. Λεωφόρος Νίκης 73,
τηλ. 2310 236990  (Δευτέρα-Πέμπτη) 09:00-17:00, Παρασκευή 09:00-14:00)
και από το www.tsso.gr
Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, Α.Μ.Ε.Α., κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, διοικητικοί υπάλληλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό Α.Π.Θ., μέλη Χ.Α.Ν.Θ.
mihkel_kutson

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.