, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη:Δεν γίνονται εξετάσεις σε άτομα Α.με.Α. λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

φωτο eurokinissi.gr

Αναβάλλονται συνεχώς οι εξετάσεις σε άτομα με αναπηρία σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων όπως καταγγέλλει η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ με ανακοίνωση της.
Διαβάστε αναλυτικα:
“Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Κεντρικής Μακεδονίας  διαμαρτύρεται έντονα για την οδυνηρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα άτομα με αυτισμό, βαριά νοητική αναπηρία και πολλαπλές αναπηρίες στη Θεσσαλονίκη.
Τους τελευταίους μήνες δεν εξυπηρετούνται στα Νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Άγιος Δημήτριος της πόλης όπου πραγματοποιούσαν προγραμματισμένες αλλά και έκτακτες Οδοντοθεραπείες με Γενική Αναισθησία.
Ως γνωστόν, στα άτομα αυτά θα πρέπει να χορηγηθεί Γενική Αναισθησία πριν την οποιαδήποτε ιατρική πράξη. Οι ελλείψεις όμως αναισθησιολόγων είναι η αιτία για να αναβάλλονται οι επεμβάσεις με αποτέλεσμα τα άτομα με αυτισμό, βαριά νοητική αναπηρία και πολλαπλές αναπηρίες να υποφέρουν από πόνους για περισσότερο από 5 μήνες με τραγικές συνέπειες στην καθημερινότητα τόσο των ίδιων όσο και των οικογενειών τους. Από 8 άτομα που προγραμματίζονταν κάθε μήνα, που ούτως ή άλλως ήταν ένας μικρός αριθμός που δεν ανταποκρίνεται  στις πραγματικές ανάγκες για εξειδικευμένη οδοντιατρική κάλυψη  δεδομένης της έλλειψης ανάλογων κλινικών στην ευρύτερη περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας, τώρα δεν εξυπηρετούνται περισσότερο από 2.  
Η έλλειψη αναισθησιολόγων καθιστά αδύνατη την εξέταση των παιδιών και στο Μαγνητικό Τομογράφο, στις ακοουολογικές εξετάσεις και σε άλλες ιατρικές πράξεις.
Ακόμη και η απλούστερη εξέταση που για το γενικό πληθυσμό είναι μια εύκολη διαδικασία για τα άτομα με αυτισμό, βαριά νοητική αναπηρία και πολλαπλές αναπηρίες δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς αναισθησία, γεγονός που ενέχει πολλούς κινδύνους ακόμη και για τη ζωή των ατόμων αυτών στην περίπτωση που δεν υπάρχει έγκαιρη διάγνωση.
Για το λόγο αυτό, κάνουμε έκκληση στο Υπουργείο Υγείας, στην 3η και 4η ΥΠΕ, στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων, αλλά και σε κάθε αρμόδιο Φορέα να δοθεί ΑΜΕΣΑ μια λύση για τα παιδιά αυτά.”
φωτο Σάββας Αυγητίδης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.