, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στην Ολομέλεια το πόρισμα για τα δάνεια των ΜΜΕ

Σε υψηλούς τόνους, παρουσία πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να διεξαχθεί (13:00) στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του πορίσματος της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη δανειοδότηση των ΜΜΕ.
Υπέρ του πορίσματος τάχθηκαν 12 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά τάχθηκαν 8 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και ΧΑ, ενώ δυο βουλευτές (Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) δήλωσαν «παρόντες». Αποφασίστηκε να αποσταλεί το πόρισμα στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
Τις προηγούμενες ημέρες δημιουργήθηκε πολιτικό θέμα από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Εξεταστικής βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος σε συνέντευξή του έκανε λόγο για «αόρατο χέρι», το οποίο πρόσθετε και αφαιρούσε αποσπάσματα στο πόρισμα της Επιτροπής.
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κάλεσαν την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, με αφορμή όσα αναφέρει  ο βουλευτής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ως εξής: «Το σύνολο του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, η οποία τώρα έχει τον λόγο. Ούτε αόρατο χέρι υπάρχει, ούτε τίποτα μπορεί να μείνει κρυφό από τη δικαιοσύνη. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο!»
Στη διαπίστωση ότι το «τρίγωνο της διαπλοκής» υπάρχει αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει το πόρισμα της ΝΔ, το οποίο κατατέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή.
«Η πλειοψηφία της Επιτροπής, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ, απεφάνθη ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα για την τυχόν παράνομη δανειοδότηση των κομμάτων και των ΜΜΕ. Και πράγματι πώς θα μπορούσε να κρίνει διαφορετικά, αφού ουδόλως και σε οποιοδήποτε επίπεδο προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην δανειοδότηση αυτή και ουδέν αποδεικτικό στοιχείο εισεφέρθη προς την κατεύθυνση αυτή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όπως τονίζεται στο κείμενο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής θα μπορούσε να είναι μία μόνο φράση: Δεν απεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Για όλα τα υπόλοιπα, για τυχόν παραβάσεις του τραπεζικού δικαίου, για παράνομες πράξεις των οργάνων των διοικήσεων των τραπεζών, αρμόδιος είναι ο Εισαγγελέας και η εποπτική αρχή».
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε το δικό της πόρισμα, με το οποίο εξαπολύει επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για μια «επιτροπή που σχεδιάστηκε από την ίδια την κυβέρνηση με όλες τις προδιαγραφές ενός ‘λαϊκού δικαστηρίου’ και που παρ’ ολίγον μετατράπηκε σε ‘λάκκο των λεόντων’ για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
» Βγήκαν πολλά στην επιφάνεια: για κοινές πρακτικές δανειοδοτήσεων -όλων των προ του 2012 κοινοβουλευτικών κομμάτων- που σήμερα, όψιμα και παραπλανητικά βαπτίζονται “θαλασσοδάνεια”, για δάνεια προς ‘φίλια’ επιχειρηματικά συμφέροντα εν μέσω capital controls, για εφημερίδες -κομματικά όργανα, που τελούν υπό την προστασία του κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ) έναντι των τραπεζών» αναφέρεται.

Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.