, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν βοήθεια σε γονείς για παιδιά με υπερκινητικότητα

Μια καινούρια Ομάδα ξεκινά στο Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ», με στόχο να βοηθήσει τους γονείς που τα παιδιά τους εμφανίζουν συμπτώματα ΔΕΠΥ.
Η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητα) είναι μια από τις συχνότερες διαταραχές που επηρεάζει τη λειτουργικότητα των παιδιών, τη συνύπαρξή τους με τους άλλους και  την προσαρμογή τους στη ζωή του σχολείου. Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται στα παιδιά αφορούν στη διάσπαση προσοχής, την υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα. Παιδιά και γονείς ταλαιπωρούνται εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος.
Η δράση αυτή για γονείς οργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, και προσφέρεται σε συνέχεια των πολλών σχετικών αιτημάτων από γονείς και δασκάλους. Η λειτουργία της, δε, έχει προγραμματιστεί από την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου έως το Σάββατο 8 Απριλίου 2017, με τις συναντήσεις να πραγματοποιούνται στα γραφεία της «ΠΥΞΙΔΑΣ» κάθε Τετάρτη, από τις 5 έως τις 7 μ.μ.
Να σημειωθεί ότι οι γονείς που συμμετείχαν στις προηγούμενες Ομάδες εξέφρασαν στο σύνολό τους την ικανοποίησή τους για τη βοήθεια που έλαβαν από τα εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη της «ΠΥΞΙΔΑΣ». Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, η Ομάδα τούς πρόσφερε πληροφόρηση για τα συμπτώματα και τις συμπεριφορές της ΔΕΠΥ, κατανόηση των δυσκολιών του παιδιού, απενοχοποίηση του γονιού, διατήρηση της ψυχραιμίας σε ώρα κρίσης, καλύτερη επικοινωνία με το παιδί και περισσότερη ενσυναίσθηση γι’ αυτό, μεγαλύτερη συμπάθεια και περηφάνεια για το παιδί του και ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου.
Με οδηγό το ενδιαφέρον για τα παιδιά και τους γονείς και με την πλούσια εμπειρία των προηγούμενων  Ομάδων Γονέων παιδιών με ΔΕΠΥ, θα αναλυθούν πτυχές που σχετίζονται με το θέμα, μεταξύ των οποίων:

  • ΔΕΠΥ: μύθοι ερωτήματα, απαντήσεις,
  • Κατανόηση της ΔΕΠΥ: διάγνωση-υπερδιάγνωση,
  • Συναισθήματα και ανάγκες των παιδιών,
  • Χαρακτηριστικά και συμπεριφορές των παιδιών που έχουν ΔΕΠΥ,
  • Υποστήριξη της συναισθηματικής ανάπτυξης των παιδιών,
  • Υποστήριξη των παιδιών με ΔΕΠΥ στη δημιουργία και τη διατήρηση φιλικών σχέσεων,
  • Τρόποι υποστήριξης των παιδιών στη μελέτη,
  • Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο γονέας με παιδί με ΔΕΠΥ

Ομάδα Γονέων στον Λαγκαδά για τη μελέτη

02-sxoliki-meleti-lagadas
Την ίδια ώρα, σταθερά κοντά στους γονείς και στο Λαγκαδά συνεχίζει να βρίσκεται το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ», επεκτείνοντας τώρα τη δράση και τα προγράμματά της και σε ένα ακόμη πεδίο που απασχολεί παιδιά, αλλά και γονείς.
Όντας στη μέση της σχολικής χρονιάς, γονείς και παιδιά αρχίζουν να κουράζονται από τη μελέτη και τα σχολικά καθήκοντα. Δυσκολίες, προβληματισμοί και διάφορα ερωτήματα αναδύονται για πολλούς γονείς, όπως μερικά είναι τα παρακάτω:

  • Πώς θα βοηθήσω το παιδί μου στη μελέτη;
  • Μήπως αναλαμβάνω τις ευθύνες του;
  • Μήπως έχει κάποιο μαθησιακό πρόβλημα;

Η όλη κατάσταση προκαλεί συχνά άγχος σε παιδιά και γονείς. Άγχος άλλοτε δημιουργικό κι άλλοτε επιβαρυντικό.
Αυτά και άλλα πολλά θα συζητηθούν στην Ομάδα Γονέων με θέμα «Η οργάνωση της μελέτης κι ο ρόλος των γονιών», που θα ξεκινήσει στον Λαγκαδά τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017.
Η Ομάδα, που θα υποστηρίζεται από τα εξειδικευμένα επιστημονικά στελέχη της «ΠΥΞΙΔΑΣ», απευθύνεται σε γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας. Σ’ αυτούς θα δοθεί η δυνατότητα να διερευνήσουν τις προσδοκίες τους από το σχολείο και τα παιδιά τους, να προβληματιστούν για το ρόλο του γονιού στη μελέτη και τα όρια που χρειάζεται να φροντίσουν, να ενημερωθούν για στρατηγικές μελέτης και να καθοδηγηθούν σε σχέση με το άγχος.
Οι εργασίες της Ομάδας θα ολοκληρωθεί σε πέντε συναντήσεις, που θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα (6-8 μ.μ.), στο κτίριο της ΥΚΠΑΑΠ του δήμου Λαγκαδά (3ος όροφος).
Η συμμετοχή στην Ομάδα, όπως και όλο το βοηθητικό υλικό που θα δοθεί, είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι αρκεί να δηλώσουν συμμετοχή στο Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ» έως την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017.

Εργαστήρι για την εξάρτηση από τις ουσίες

Στομεταξύ, δυναμικά στον αγώνα και για την πρόληψη των εξαρτήσεων από ουσίες ξεκίνησε το νέο έτος το Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ», έχοντας πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της τους έφηβους.
Στο πλαίσιο αυτό, η «ΠΥΞΙΔΑ» οργάνωσε και λειτουργεί από χθες, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή, Νέο Εργαστήρι για γονείς με θέμα την «Εξάρτηση από τις ουσίες». Το Εργαστήρι απευθύνεται σε γονείς με παιδιά στην εφηβεία, και θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, που θα πραγματοποιούνται στα γραφεία της «ΠΥΞΙΔΑΣ» (Γ.Τσαρούχη 3, Συκιές), υπό τον συντονισμό του επιστημονικού στελέχους Χρυσάνθης Κολύβα, για να ακολουθήσουν αμέσως μετά άλλα δύο με θέμα την εξάρτηση από τις νέες τεχνολογίες και την εξάρτηση από αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
Όλες οι υπηρεσίες και τα προγράμματα της «ΠΥΞΙΔΑΣ» παρέχονται δωρεάν και απευθύνονται στους κατοίκους των δήμων Νεάπολης-Συκεών, Λαγκαδά και Βόλβης
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ:
Κέντρο Πρόληψης «ΠΥΞΙΔΑ»
Γ.Τσαρούχη 3, Συκιές – Τηλ.: 2313.202015 & 2310.204453

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.