, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συχνοουρία: Οι 6 κοινές αιτίες

Οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα για ούρηση δεν υποδηλώνουν απαραίτητα κάποιο πρόβλημα υγείας, καθώς μπορεί να οφείλονται στην κατανάλωση πολλών υγρών.
Η συχνότητα ούρησης διαφέρει ανάλογα με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής κάθε ανθρώπου.

Σε γενικές γραμμές η συχνοουρία αποτελεί πρόβλημα όταν δυσχεραίνει την καθημερινότητα του ατόμου, π.χ. αναγκάζεται να ξυπνήσει τη νύχτα ή εμποδίζει την κοινωνική και επαγγελματική του ζωή.

Δείτε 6 κοινές αιτίες συχνοουρίας:
Δυσκοιλιότητα

Ακούγεται παράδοξο, αλλά η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι η αιτία της συχνοουρίας. Το ορθό βρίσκεται δίπλα στην ουροδόχο κύστη και μοιράζονται πολλά ίδια νεύρα. Όταν υπάρχει αδράνεια στο ορθό, ασκείται πίεση στην ουροδόχο και προκαλείται συχνοουρία.

Άγχος
Όταν είστε στρεσαρισμένοι μπορεί να νιώθετε ότι θέλετε να πηγαίνετε συνέχεια στην τουαλέτα. Υπάρχουν δύο τύποι άγχους, σύμφωνα με τους ειδικούς, που προκαλούν συχνοουρία. Στην μία περίπτωση θέλετε να πάτε στην τουαλέτα λόγω πανικού, ενώ στην άλλη θέλετε να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα ακόμη και χωρίς να ουρείτε.
Διαβήτης
Στο διαβήτη το σώμα δεν μπορεί να ρυθμίσει την ποσότητα σακχάρου στο αίμα, γεγονός που προκαλεί συχνοουρία. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα απορροφούν νερό από τους ιστούς και προκαλείται δίψα. Έτσι το άτομο πίνει πολλά υγρά και νιώθει την ανάγκη να πηγαίνει στην τουαλέτα συχνότερα απ’ ότι συνήθως.
Λοιμώξεις

Διάφορες λοιμώξεις του ουροποιητικού προκαλούν συχνοουρία, π.χ. η ουρολοίμωξη. Μπορεί επίσης να νιώθετε τσούξιμο κατά την ούρηση, τα ουρά να είναι θολά ή με αίμα και να είναι δύσοσμα.

Πέτρες στην ουροδόχο κύστη
Η δημιουργία λίθων στην ουροδόχο κύστη μπορεί να την ερεθίσει με αποτέλεσμα να προκαλείται συχνοουρία. Άλλα συμπτώματα είναι δυσκολία κατά την ούρηση, αίσθημα καύσου, θολά ούρα και ούρα με αίμα.
πηγή: onmed.gr
bigstock photo

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.