, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Από κόσκινο περνούν «περίεργα» δάνεια που έδωσε η ΔΕΗ στους εργαζομένους στην Κοζάνη

Παρατυπίες στα χαμηλότοκα δάνεια που χορηγεί προνομιακά η ΔΕΗ σε εργαζομένους της για την απόκτηση αυτοκινήτου, την αγορά ή την επισκευή σπιτιού, ιατρικά έξοδα, δαπάνες φοίτησης παιδιών, γάμου, τοκετού κ.ά. στην «ενεργειακή καρδιά» της χώρας.
Η Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων και Οργάνωσης (ΔΑΝΠΟ) της επιχείρησης έχει βάλει στο «μικροσκόπιο» τις πρώτες περιπτώσεις παράτυπης χορήγησης δανείων σε εργαζομένους στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, που εξασφαλίστηκαν με παραποιημένα και πλαστογραφημένα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΑΝΠΟ εξετάζει τουλάχιστον 6-7 περιπτώσεις χορήγησης δανείων, ύψους 4.500 ευρώ, για αγορά αυτοκινήτου, με παραποιημένη στην άδεια κυκλοφορίας την ημερομηνία απόκτησής του, παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ δίνει χρονικό όριο ακόμη και δύο ετών μετά την αγορά του οχήματος. Ηδη έχουν κληθεί τα πρώτα εμπλεκόμενα άτομα σε απολογία και αναμένεται να διαταχθεί Ενορκη Διοικητική Ανάκριση, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παραπομπή τους στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών, ενώ το πόρισμα θα διαβιβαστεί στη συνέχεια στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Η αποκάλυψη πυροδότησε μπαράζ ανακοινώσεων και καταγγελιών, που μιλούν για υπόγειο αλισβερίσι με τη εμπλοκή συνδικαλιστών, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι τις προσβάσεις τους στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ και του ασφαλιστικού τους φορέα, εξασφάλιζαν τις «διευκολύνσεις», φυσικά με ανταλλάγματα.

«Είναι κοινό μυστικό μεταξύ των εργαζομένων ότι γίνεται αυτό και οι περιπτώσεις είναι πολλαπλάσιες των 6-7», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο Κώστας Ασαλουμίδης, πρόεδρος του τοπικού Συνδικάτου Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη» και προσέθεσε: «Το σωματείο μας έχει πληρώσει ακριβά το φαινόμενο, με απώλειες μελών του. Ερχονταν συνάδελφοι που δεν δικαιούνταν δάνειο γιατί δεν πληρούσαν κάποιον από τους όρους και ζητούσαν διευκόλυνση. Επειδή δεν κάναμε τέτοιου είδους διευκολύνσεις, τους προσέγγιζαν συνδικαλιστές από άλλα σωματεία και τους εξασφάλιζαν δάνεια, με αντάλλαγμα την εγγραφή τους σ’ αυτά.
Ρουσφέτια
Με τέτοιου είδους εκδουλεύσεις λειτούργησε ένας ρουσφετολογικός μηχανισμός, σε άμεση διαπλοκή με την κεντρική και την τοπική ηγεσία της ΔΕΗ». Το συνδικάτο κάνει λόγο για εξαγορά συνειδήσεων και υπενθυμίζει το παλαιότερο σκάνδαλο με τις δεκάδες αιμοδοτικές άδειες-μαϊμού, που αποκαλύφθηκε το 2012 και έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ο Κ. Ασαλουμίδης, πρόεδρος του τοπικού Συνδικάτου Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη».
Ο Κ. Ασαλουμίδης, πρόεδρος του τοπικού Συνδικάτου Ενέργειας «Εργατική Αλληλεγγύη».

Με ανακοίνωσή του το συνδικάτο «Η Ενωση» δηλώνει άγνοια για τα περιστατικά αυτά, αλλά ζητά από τη διοίκηση της ΔΕΗ να ρίξει άπλετο φως και να τιμωρήσει παραδειγματικά όσους εμπλέκονται. Το Σωματείο επισημαίνει πως ήταν αυτό που από τον Ιούνιο του 2015, με επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα διαφάνειας, Παναγιώτη Νικολούδη, είχε ζητήσει να δημοσιοποιηθούν τα «πόθεν έσχες» όλων των συνδικαλιστών της ΔΕΗ από το 1999.
Ο «Σπάρτακος», το μεγαλύτερο περιφερειακό συνδικάτο εργαζομένων στη ΔΕΗ, κάνει λόγο για περιορισμένα κρούσματα, που διερευνώνται. «Υπάρχουν έξι συγκεκριμένες περιπτώσεις. Οι συνάδελφοι έχουν κληθεί σε απολογία και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία. Κανένας δεν επιδοκιμάζει τέτοιες πρακτικές, κανένας δεν λέει πως έκαναν καλά, αλλά πρέπει να διευκρινίσουμε πως πρόκειται για έντοκα δάνεια, που αποπληρώνονται κανονικά», ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του «Σπάρτακου», Μόσχος Μόσχου.
Σημειώνεται πως οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ είχαν το δικαίωμα να δανειοδοτούνται τόσο από την επιχείρηση όσο και από τον ασφαλιστικό τους φορέα για μια σειρά από δαπάνες, με σταθερό επιτόκιο 2% και δυνατότητα αποπληρωμής σε 48 έως 72 ισόποσες δόσεις. Μετά την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ μπορούν πλέον να δανειοδοτούνται μόνο από τη ΔΕΗ.
Ενδεικτικά, προβλέπεται δανειοδότηση 10.000 ευρώ για αγορά οικοπέδου, για αγορά ή ανέγερση ή αποπεράτωση πρώτης κατοικίας στο όνομα του μισθωτού ή της συζύγου ή των παιδιών τους, 3.000 για επισκευή κατοικίας, 4.500 ευρώ για επισκευή ζημιών από σεισμούς, πυρκαγιά ή πλημμύρα. Δάνειο 4.500 ευρώ δίνεται, επίσης, για αγορά αυτοκινήτου, για δαπάνες υγείας και για προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές των παιδιών των μισθωτών σε πόλη ή χώρα διαφορετική από αυτή που διαμένει.

Ο πρόεδρος του «Σπάρτακου», Μόσχος Μόσχου
Ο πρόεδρος του «Σπάρτακου», Μόσχος Μόσχου

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται μεταξύ εργαζομένων στην ενεργειακή «καρδιά» της χώρας, οι παρατυπίες δεν περιορίζονται μόνο στην παραποίηση της ημερομηνίας απόκτησης αυτοκινήτου που ερευνά η Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων. Οπως είπε ο κ. Ασαλουμίδης, υπάρχουν αναφορές για αλλαγή του ονόματος στα δικαιολογητικά, ώστε να ταυτίζεται με αυτό του δικαιούχου, χρησιμοποίηση της ίδιας απόδειξης δαπανών για περισσότερους του ενός δικαιούχου και άλλες παρατυπίες, με τους μισθωτούς να εξασφαλίζουν με αυτό τον τρόπο φθηνή δανειοδότηση για την εξυπηρέτηση άλλων αναγκών τους.ethnos.gr

#Tags: Κοζάνη

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.