, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εισαγγελέας προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη δήμαρχος της Θεσσαλονίκης

Σε δίκη προτείνεται να παραπεμφθεί ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, για την υπόθεση του νηπιαγωγείου, η κατασκευή του οποίου επρόκειτο να γίνει μέσω ΕΣΠΑ, αλλά διαπιστώθηκαν παρατυπίες στο φάκελο που είχε υποβληθεί με συνέπεια να απενταχθεί το έργο. Με πρότασή της προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, η αντιεισαγγελέας Εφετών Μαρία Τιντικάκη, εισηγείται να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, εκτός από το δήμαρχο, ένας αντιδήμαρχος κι ένας τοπογράφος-μηχανικός.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η κατασκευή του πολυθέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας το 2010 με συγχρηματοδότηση Ε.Ε. και ελληνικού Δημοσίου. Στη συνέχεια όμως το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ, απεντάχθηκε διότι το δημοτικό οικόπεδο που είχε χωροθετηθεί για την ανέγερσή του ήταν καταπατημένο από αυθαίρετα ιδιωτών, ενώ ζητήθηκαν πίσω τα κοινοτικά κονδύλια που διατέθηκαν. Η ζημιά που προκλήθηκε στο δήμο υπολογίζεται, κατά την εισαγγελική πρόταση, σε περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Η διαδικασία της ποινικής δίωξης εναντίον των εμπλεκόμενων προσώπων κινήθηκε, όταν η υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέα Ζήση. Ο τελευταίος, το Δεκέμβριο του 2015, ζήτησε να απαγγελθούν κατηγορίες -κατά περίπτωση- για απιστία, ψευδή βεβαίωση, απάτη σε βάρος της Ε.Ε. και του Δημοσίου, και απλή συνέργεια στις δύο προηγούμενες πράξεις.
Σίμος Δανιηλίδης  / φωτο Σάββας Αυγητιδηςπηγή ΑΠΕ ΜΠΕ / φωτο αρχείου Σάββας Αυγητίδης

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.