, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η επιστολή δημάρχου της Θεσσαλονίκης στον Τσίπρα!

Προσωπική παρέμβαση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το μείζον ζήτημα της ελλιπούς αστυνόμευσης και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που βρίσκεται σε έξαρση, ζητά με επιστολή που απέστειλε σήμερα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.
Να σημειωθεί ότι η σημερινή επιστολή, η οποία απευθύνεται ταυτόχρονα και στους αρμόδιους υπουργούς, στους προέδρους των κομμάτων, τους βουλευτές Θεσσαλονίκης και τους επικεφαλής της Αστυνομίας στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί συνέχεια σειράς άλλων επιστολών για το καυτό θέμα της αστυνόμευσης στα όρια του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Ωστόσο, προς γενική απογοήτευση, οι διαδοχικές αγωνιώδεις εκκλήσεις δήμου και πολιτών φαίνεται να απευθύνονται σε… ώτα μη ακουόντων, την ίδια ώρα που εγκληματικά στοιχεία δρουν ανεξέλεγκτα και σκορπούν την καταστροφή και τον τρόμο στην περιοχή.
Αφορμή της νέας επιστολής του δημάρχου αποτέλεσαν τα διαδοχικά εγκληματικά περιστατικά που σημειώθηκαν στα όρια του δήμου από το τέλος της περασμένης χρονιάς έως και σήμερα. Σε διάστημα σχεδόν δυο μηνών η εγκληματικότητα έκανε εντονότατη την παρουσία της «χτυπώντας» σε δημοτικά κτίρια, σε σχολεία, σε κοινωνικές δομές και δημοτικά οχήματα, όπως επίσης και σε κατοικίες, καταστήματα, Ι.Χ., κ.λπ.
«Όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα αποδεικνύουν ότι οι διάφορες σπείρες μπορούν και δρουν ανεξέλεγκτα, αφού γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να τους εμποδίσει, αφού βλέπουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι παντελώς απούσα στον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής εγκληματικών δράσεων», τονίζει στην επιστολή του ο Σίμος Δανιηλίδης, καθιστώντας σαφές ότι «το βάρος της ευθύνης για ό,τι συμβεί στους πολίτες θα φέρουν τα κατά το νόμο αρμόδια και υπεύθυνα Όργανα του κράτους και τα στελέχη τους».
Η δραματική επιστολή δεν αρκείται μόνο στην περιγραφή του μεγέθους του προβλήματος, αλλά καταθέτει και προτάσεις για την ενίσχυση της αστυνόμευσης και την αναδιάρθρωση των Αστυνομικών Τμημάτων. Μάταια, όμως, καμία κίνηση δεν έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του κοινού αισθήματος ασφάλειας, «με την ΕΛ.ΑΣ. να είναι παντελώς απούσα στον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής εγκληματικών δράσεων».
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών διατυπώνει την πεποίθησή του ότι το θέμα της αστυνόμευσης μπορεί να λυθεί, ενώ η καθυστέρηση που παρατηρείται δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. «Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την πλήρη και εγκληματική απουσία των διωκτικών Αρχών απέναντι στα επαναλαμβανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας. Για ποιο λόγο συνεχίζει να είναι μηδενική η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. παρά τα πολλά έγγραφα και τις προτάσεις που καταθέσαμε; Σε καμιά περίπτωση, πάντως, δεν μπορώ να δεχθώ ότι πρόκειται για ανικανότητα ή σκοπιμότητα…», επισημαίνει μεταξύ άλλων, για να προσθέσει: «Όσο η αδράνεια παρατείνεται, τόσο καθίσταται επιβεβλημένη η ανάγκη ειδικής έρευνας για το εάν πρόκειται για εγκληματική αδιαφορία ή σκοπιμότητα, όπως επίσης και για την απόδοση ευθυνών στους αρμόδιους για τη διάλυση των Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής και την ανεπαρκέστατη αστυνόμευση στο δήμο μας».
simos daniilidis
Η επιστολή
Αναλυτικά η επιστολή του κ.Δανιηλίδη προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπ. Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον γεν. γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτριο Αναγνωστάκη, τους προέδρους των κομμάτων, τους βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στην Θεσσαλονίκη, αναφέρει τα εξής:
 
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά βρίσκομαι στην τραγικά δυσάρεστη θέση να σας απευθύνω την παρούσα επιστολή για το μεγάλο πρόβλημα της ελλιπέστατης έως ανύπαρκτης αστυνόμευσης στο δήμο μας, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, του οποίου ο πληθυσμός ξεπερνά τις 100.000 ανθρώπων.
Και είμαι αναγκασμένος να το πράξω καθώς τα χρόνια που προηγήθηκαν, παρά τις αλλεπάλληλες και διαδοχικές επιστολές διαμαρτυρίας και την υποβολή υλοποιήσιμων προτάσεών μας (47794/5.8.2014, 72306/16.12.2014, 25586/8.6.2015, 77184/14.10.2015, 38588/29.9.2016), καμία κίνηση δεν έχει σημειωθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των Αστυνομικών Τμημάτων που λειτουργούν στην περιοχή μας (Συκιές, Νεάπολη), αλλά ούτε και το σχέδιο αναδιάρθρωσης προωθήθηκε προς υλοποίηση ώστε να μπορούν οι συμπολίτες μας να ελπίζουν στην ενίσχυση της αστυνόμευσης, στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας. Οι κραυγές αγωνίας και οι καταγγελίες μας φαίνεται να πέφτουν στο κενό, καθώς η εγκληματικότητα, οι βανδαλισμοί και οι εισβολές στα δημοτικά κτίρια, τα σχολεία, τις κατοικίες, τα καταστήματα και Ι.Χ. με σκοπό τη ληστεία, καλά κρατούν.
Όπως θα γνωρίζετε πολύ καλά, η μηδενική παρουσία αστυνομικών στους δρόμους με περιπολικά ή συμβατικά οχήματα και η μηδενική παρουσία πεζών περιπολιών είναι στοιχεία που αποθρασύνουν τους κακοποιούς για να προβαίνουν αδίστακτα στις εγκληματικές τους ενέργειες. Και μέσα σ’ αυτό το τραγικό περιβάλλον, τα Α.Τ. συνεχίζουν να παραμένουν αποδεκατισμένα καθώς λειτουργούν με το 1/3 του προσωπικού που έπρεπε να διαθέτουν, και το οποίο μόλις και μετά βίας επαρκεί για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών και τη φρούρηση των γραφείων.
Αποτέλεσμα αυτής της γενικής αδράνειας είναι η διόγκωση της εγκληματικότητας στην περιοχή μας, που στρέφεται κατά της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, κατά κατοικιών και καταστημάτων, αλλά κυρίως κατά της ασφάλειας των πολιτών και της ίδιας της ζωής τους. Καθημερινά σημειώνονται διαρρήξεις και κλοπές σε κατοικίες, καταστήματα, Ι.Χ., ενώ ανήλικοι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων δέχονται επιθέσεις κατά τις απογευματινές ώρες σε δρόμους και πλατείες από τους οποίους οι επιτήδειοι, υπό την απειλή της σωματικής τους ακεραιότητας, κλέβουν χρήματα, κινητά τηλέφωνα και ρούχα.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι διάφορες σπείρες και τα κακοποιά στοιχεία μπορούν και δρουν ανεξέλεγκτα, αφού γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να τους εμποδίσει,  αφού βλέπουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. είναι παντελώς απούσα στον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής εγκληματικών δράσεων.
Τι άλλο θα μπορούσε να πει κανείς για να προκαλέσει την ελάχιστη -έστω- ευαισθητοποίηση των υπευθύνων της ΕΛ.ΑΣ, της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της; Τα θλιβερά γεγονότα που καταγράφονται στο δήμο μας, τόσο σε βάρος δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, όσο και της ιδιωτικής, με κίνδυνο να απειληθούν και ανθρώπινες ζωές, αποτελούν περιστατικά που δεν έχουν τελειωμό και μιλούν από μόνα τους.
Ειλικρινά αναρωτιέμαι τι θα πρέπει να συμβεί για να γίνει αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι δραματική και ότι δεν πάει άλλο. Με όλα αυτά που συμβαίνουν στο δήμο μας, είναι καιρός, πλέον, να επιδειχθεί επιτέλους η ελάχιστη ευαισθησία και ευθιξία της Πολιτείας, της οποίας τα συντεταγμένα όργανα θα πρέπει να σταθούν επιτέλους στο ύψος των αναγκών και των περιστάσεων.
Οι ισχυρισμοί μας αυτοί επιβεβαιώνονται από τα ίδια τα γεγονότα, τα οποία καταγράφονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και μπορούν να είναι στη διάθεσή σας. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα Δελτία Συμβάντων για να διαπιστώσει αβίαστα το μέγεθος του προβλήματος, αυτού που καθημερινά βιώνουν όλοι οι κάτοικοι στο δήμο μας, και ιδιαίτερα τα ανήλικα παιδιά και οι ηλικιωμένοι που ζουν υπό συνθήκες φόβου.
Εύλογα, λοιπόν, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος για το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από την πλήρη και εγκληματική απουσία των διωκτικών Αρχών απέναντι στα επαναλαμβανόμενα κρούσματα εγκληματικότητας. Για ποιο λόγο συνεχίζει να είναι μηδενική η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. παρά τα πολλά έγγραφα και τις προτάσεις που καταθέσαμε; Σε καμιά περίπτωση, πάντως, δεν μπορώ να δεχθώ ότι πρόκειται για ανικανότητα ή σκοπιμότητα…
 
Αξιότιμοι κύριοι,
Για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το βάσιμο των καταγγελιών μας, τα γεγονότα που σημειώθηκαν μόνο από τα τέλη του 2016 έως και σήμερα, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των δυο μηνών, μιλούν από μόνα τους, από τα οποία μερικά είναι τα εξής:

  • το δημοτικό κατάστημα Πεύκων, όπου στεγάζεται το ΚΕΠ, το ΚΑΠΗ, το Δημοτικό Ιατρείο και άλλες δημοτικές Υπηρεσίες, στο οποίο εισέβαλαν διαρρήκτες αφήνοντας πίσω τους εικόνες καταστροφής,
  • το δημοτικό κατάστημα Νεάπολης που δυο φορές γνώρισε απίστευτους βανδαλισμούς στο ισόγειο και στους τρεις ορόφους,
  • η πυρπόληση δημοτικού αυτοκινήτου,
  • η κλοπή δημοτικού αυτοκινήτου με μεγάλη ποσότητα καλωδίων από το μηχανοστάσιο του δήμου,
  • το Γραφείο Αθλητισμού στην περιοχή Στρεμπενιώτη, που αποτέλεσε στόχο διαρρηκτών και βανδάλων,
  • το ΚΗΦΗ Νεάπολης και το Πολιτιστικό Κέντρο Συκεών, που άγνωστοι επιχείρησαν να διαρρήξουν,
  • η δολιοφθορά στο 1ο Γυμνάσιο Πεύκων και στο Εικαστικό Εργαστήριο του δήμου Νεάπολης-Συκεών «Θέσπις» στη Νεάπολη,
  • οι διαρρήξεις σε κατοικίες και καταστήματα στις Συκιές, στη Νεάπολη και στα Πεύκα.

  Νωρίτερα από τα παραπάνω περιστατικά προηγήθηκαν η εισβολή αγνώστων σε σχολεία του δήμου μας στις Δ.Ε. Νεάπολης και Δ.Ε. Πεύκων με σκοπό τη ληστεία, αφαιρώντας διδακτικό εξοπλισμό από εργαστήρια μαθημάτων, προκαλώντας και μεγάλες καταστροφές. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι η ανεξέλεγκτη δράση οργανωμένων κυκλωμάτων που εισβάλλουν σε σχολεία και δημοτικά κτίρια και αφαιρούν υλικό και εξαρτήματα από το σύστημα αλεξικέραυνης προστασίας, αφήνοντας παντελώς απροστάτευτους χιλιάδες μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και ανυποψίαστους πολίτες. Τέτοιο περιστατικό εντοπίστηκε κατά τις εργασίες συντήρησης των σχολικών κτιρίων πριν την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, όπου έκπληκτα τα συνεργεία διαπίστωσαν την αφαίρεση υλικού αλεξικέραυνων.
Την ίδια ώρα, τραγική συνεχίζεται η κατάσταση και στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, όπως και στο κεντρικό οδικό δίκτυο του δήμου μας, όπου καθημερινά συμβαίνουν δεκάδες τροχαία ατυχήματα, όπως και δυστυχήματα.
 
Προτάσεις
Με τις σκέψεις αυτές, επανέρχομαι στο καυτό θέμα της ελλιπέστατης και ανεπαρκέστατης αστυνόμευσης στην περιοχή μας, κάτι που αποτελεί γενική παραδοχή και επιβεβαιώνεται από τα καθημερινά περιστατικά.
Έτσι, επαναφέρω τις προτάσεις που στο παρελθόν κατέθεσα, με την αγωνιώδη παράκληση να τις λάβετε υπόψη και να προχωρήσετε άμεσα στην ενίσχυση και εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες. Μεταξύ άλλων, σας καλώ να προχωρήσετε σε:

  • Άμεση μεταφορά και εγκατάσταση του υπό συγχώνευση και ενοποίηση Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης και Συκεών στα όρια της περιοχής Ανδρέα Παπανδρέου (περιοχή Κόκκορα), ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο στους πολίτες και από τις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες του δήμου μας (Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων, Αγ. Παύλου), θέση που ενισχύει και την επιχειρησιακή ικανότητα του ίδιου του Α.Τ., με ταυτόχρονη αναβάθμισή του σε Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα,
  • Αντίστοιχη συγχώνευση των Τμημάτων Ασφαλείας και ίδρυση αυτοτελούς Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών,
  • Άμεση δημιουργία και λειτουργία Τμήματος Τροχαίας με τον αντίστοιχο εξοπλισμό και στελέχωσή του ώστε να μπορεί να εποπτεύει σε 24ωρη βάση την κίνηση στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης και σε όλο το οδικό δίκτυο του δήμου μας, ώστε να προλαμβάνονται και να αποτρέπονται δυστυχήματα και ατυχήματα που προκαλούνται από ασυνείδητους οδηγούς,
  • Ταυτόχρονη στελέχωση του υπό δημιουργία νέου Α.Τ. και των προτεινόμενων νέων Τμημάτων Ασφάλειας και Δίωξης Ναρκωτικών με αριθμό προσωπικού ικανού να ανταποκριθεί στην πραγματική αστυνόμευση του δήμου, και ενίσχυση του εξοπλισμού όλων των Τμημάτων με οχήματα, δίκυκλα, κ.λπ.,
  • Καθημερινή κίνηση δυο τουλάχιστον περιπολικών σε 24ωρη βάρδια σε όλο το εύρος του δήμου μας,
  • Τέσσερις τουλάχιστον πεζές περιπολίες (από 2 αστυνομικούς η κάθε μία), καθημερινά σε 24ωρη βάρδια.

 
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,
Στην κατεύθυνση αυτή, σας καλώ και σας παρακαλώ να ασκήσετε προσωπικώς παρέμβαση στο θέμα έτσι ώστε να δρομολογηθούν και να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και οι διαδικασίες για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στο δήμο μας. Σε αντίθετη περίπτωση το βάρος της ευθύνης για ό,τι συμβεί στους πολίτες θα φέρουν τα κατά το νόμο αρμόδια και υπεύθυνα  Όργανα του κράτους και τα στελέχη τους. 
Σας καλώ και σας παρακαλώ να εισακούσετε την αγωνιώδη έκκλησή μας για άμεση ενεργοποίηση και κινητοποίηση στον τομέα της πρόληψης και της αποτροπής των εγκληματικών δράσεων, που είναι δραματική έκκληση της ίδιας της κοινωνίας για ενίσχυση της αστυνόμευσης που απαιτούν και επιβάλλουν οι ανάγκες.
Απέναντι σ’ αυτή την τραγική κατάσταση, δηλώνουμε ότι τα περιθώρια ανοχής και αντοχής της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Δηλώνουμε, επίσης, ότι  σε αντίθετη περίπτωση τα κατά το νόμο αρμόδια και υπεύθυνα Όργανα θα είναι αυτά που θα φέρουν το βάρος της ευθύνης για ό,τι συμβεί στους πολίτες.
Πιστεύω ότι το θέμα μπορεί να γνωρίσει λύση. Σε διαφορετική περίπτωση, όσο η αδράνεια παρατείνεται, τόσο καθίσταται επιβεβλημένη η ανάγκη ειδικής έρευνας για το εάν πρόκειται για εγκληματική αδιαφορία ή σκοπιμότητα, όπως επίσης και για την απόδοση ευθυνών στους αρμόδιους για τη διάλυση των Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής και την ανεπαρκέστατη αστυνόμευση στο δήμο μας.
Με την ελπίδα και την πεποίθηση ότι -έστω αυτή τη φορά- θα εισακουστούμε, είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια, που σε κάθε περίπτωση είναι κοινή και προς όφελος των πολιτών».
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.