, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Συνάντηση αγροτών με Μητσοτάκη: «Σπάνε» τα μπλόκα σιγα – σιγά

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Με συνάντηση που αναμένεται να έχουν σήμερα με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ολοκληρώνουν την επίσκεψή τους στην Αθήνα τα μέλη της αντιπροσωπείας της συντονιστικής επιτροπής κεντρικής Μακεδονίας. «Περιμένουμε να ακούσουμε με σαφήνεια και ξεκάθαρα τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον πρωτογενή τομέα» σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Αχιλλέας Καμπούρης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄ Χαλάστρας.
Υπενθυμίζεται ότι για τη χθεσινή τους συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη στα γραφεία της αντιπροεδρίας, μέλη της συντονιστικής κεντρικής Μακεδονίας έκαναν λόγο για «ναυάγιο».
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο κινητοποιήσεων, αγροτοκτηνοτρόφοι της κεντρικής Μακεδονίας δήλωσαν ότι αυτό θα κριθεί σε γενική συνέλευση που θα έχουν στο μπλόκο των Ευζώνων, απόψε ή αύριο το πρωί.
Αποχωρούν από τα μπλόκα στη δυτική Μακεδονία
Στη δυτική Μακεδονία, πάντως, αγρότες και κτηνοτρόφοι αποχωρούν σιγά σιγά από τα μπλόκα που έστησαν στα τέλη του πρεοηγούμενου μήνα σε διάφορα κομβικά σημεία. Ο προέδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, δήλωσε: «Από τις 9 το πρωί βάλαμε μπρος τις μηχανές των τρακτέρ μας και φεύγουμε από τους δρόμους. Γυρνάμε στα χωράφια μας. Το γεγονός ότι αποχωρούμε, δεν σημαίνει ότι σταμάταμε τις κινητοποιήσεις μας. Απλώς, θα έχουν άλλη μορφή». Υπενθυμίζεται ότι στο μεγαλύτερό τους ποσοστό οι αγροτο-κτηνοτρόφοι δυτικής Μακεδονίας συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας.
Εξαίρεση στη δυτική Μακεδονία αποτελεί το μπλόκο που στήθηκε στον κόμβο Μανιακίου, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Φλώρινας. Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του συγκεκριμένου μπλόκου, Στέλιος Δερμετζίδης, δήλωσε: «Εμείς παραμένουμε αμετακίνητοι στη θέση μας και κλιμακώνουμε. Από τις 16.00 χθες παραμένει κλειστή η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Φλώρινας στο κόμβο Μανιακίου και δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι να γίνει η γενική συνέλευση της συντονιστικής επιτροπής κεντρικής Μακεδονίας, στη διάρκεια της οποίας θα καθοριστεί και το επόμενό μας βήμα».
Ο ίδιος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι αγροτοκτηνοτρόφοι να μεταβούν από τον κόμβο Μανιακίου στο τελωνείο της Νίκης, στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ και να προχωρήσουν σε αποκλεισμό.
Σε ό,τι αφορά την κεντρική Μακεδονία, το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Δημήτρης Παπαδάκης, κτηνοτρόφος από τα Σύλλατα Χαλκιδικής έκανε γνωστό ότι στις 10 τώρα το πρωί ξεκίνησε η αποχώρηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα από τα «πράσινα φανάρια» (πριν τη διασταύρωση του αεροδρομίου Μακεδονία), επί της λεωφόρου Γεωργικής Σχολής. Το συγκεκριμένο μπλόκο στήθηκε στις 30/1 και πλαισιωνόταν από αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού Χαλκιδικής και αρκετών περιοχών της ανατολικής Θεσσαλονίκης, ενώ υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή είχαν προχωρήσει στον επ΄αόριστον αποκλεισμό του σημείου και στα δύο ρεύματα.
 
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, την αποχώρησή τους αποφάσισαν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου του Προμαχώνα, που απο τις 25/1 παρέμεναν στον κόμβο Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Σερρών. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο σημείο, επιχείρησαν πολλές φορές να μεταβούν στο τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Aποχώρησαν οι αγροκτηνοτρόφοι από τα διόδια των Μαλγάρων
Παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο τελωνείο των Ευζώνων, στον κόμβο στο Χέρσο, που οδηγεί στο τελωνείο της Δοϊράνης και στον κόμβο Δερβενίου, χωρίς να έχουν προγραμματίσει, τουλάχιστον έως αυτήν την ώρα, κάποια άλλη μορφή διαμαρτυρίας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.