, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Εντός του… ΣΥΡΙΖΑ η διαπραγμάτευση

Του Νίκου Καραμανλή
Παρά τις κορόνες, τις μεγαλοστομίες και τις εξάρσεις λαϊκισμού, είναι πρόδηλο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται –εάν δεν το έχει ήδη κάνει ανεπισήμως– να αποδεχτεί την υιοθέτηση προληπτικών μέτρων λιτότητας για μετά το 2018. Ο Γιώργος Χουλιαράκης, ως αν. υπουργός Οικονομικών που χειρίζεται το τεχνικό κομμάτι του μνημονίου, άλλωστε, το είπε ξεκάθαρα: «Καλύτερα να κλείσουμε μια κακή συμφωνία σήμερα παρά να περιμένουμε για μια καλύτερη αργότερα». Και δεν έχει άδικο, καθώς το να περιμένει κανείς να αλλάξουν οι ισορροπίες, οι συσχετισμοί και οι προθέσεις των Ευρωπαίων θυμίζει κάτι από τις περιβόητες… αυταπάτες του πρωθυπουργού!
Εύλογα, λοιπόν, γεννάται το ερώτημα με ποιον και τι διαπραγματεύονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος; Η απάντηση είναι με τον… εαυτό τους ή για να ακριβολογούμε με τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχουν σταματήσει να «φλερτάρουν» με την ιδέα του Grexit. Οι ιθύνοντες του Μεγάρου Μαξίμου γνωρίζουν πως δεν υπάρχει άλλη λύση –εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα με το ανεπιτυχές παιχνίδι των καθυστερήσεων– και ετοιμάζονται για έναν ακόμη «έντιμο συμβιβασμό». Το ζητούμενο για την κυβέρνηση δεν είναι άλλο από το πώς αυτός ο «έντιμος συμβιβασμός» θα παρουσιαστεί ως μία… βιώσιμη συμφωνία προς όφελος της χώρας και των πολιτών. Γι’ αυτό και εσχάτως κάποιοι θυμήθηκαν τα… συμφωνητικά που υπέγραψαν τα μέλη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015! Αυτή, βέβαια, είναι η έσχατη λύση.
Για την ώρα, ο πρωθυπουργός επιχειρεί με «ενέσεις» ηθικού και πόλωση να συσπειρώσει τους κυβερνητικούς βουλευτές γύρω του και να τους πείσει για την αναγκαιότητα να σβήσουν για μία ακόμη φορά τις περιβόητες «κόκκινες γραμμές» τους. Οι… ψευτομαγκιές, όπως η έκκληση στην Άνγκελα Μέρκελ «να μαζέψει τον υπουργό Οικονομικών της», δεν έχουν καμία απήχηση στο εξωτερικό (ίσα ίσα που εξοργίζουν τους πιο σκληρούς από τους δανειστές), παρά μόνο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Καμία απήχηση δεν έχει και το αίτημα για «πολιτική διαπραγμάτευση», καθώς κάτι τέτοιο μπορείς να ζητήσεις σε δύο περιπτώσεις: είτε όταν βρίσκεσαι σε θέση ισχύος είτε όταν έχεις σχέδιο κοστολογημένο. Τι από τα δύο διαθέτει αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση; Τίποτα…
Όσον αφορά την κοινωνία, η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι γνωρίζουν την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, είναι ενδεικτική της… εμπιστοσύνης που έχουν στην κυβέρνηση. Μήπως λοιπόν είναι ώρα να αφήσουν στην άκρη τα «παιχνίδια» μικροπολιτικής σκοπιμότητας και να δώσουν τα χέρια με τους «θεσμούς», πριν η αγορά στραγγίξει ξανά από χρήμα –έστω και αυτό το ελάχιστο που έχει απομείνει– και η κοινωνία απηυδήσει;

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.