, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Αστεία ανάμνηση» χαρακτήρισε ο Τούρκος δημοσιογράφος που κατέβασε την ελληνική σημαία στα Ίμια

φωτο eurokinissi.gr

Μετανιωμένος για την πράξη του δηλώνει ο Τζεσούρ Σερτ, πρώην δημοσιογράφος της «Χουριέτ», που μαζί με συνεργάτες του είχε κατεβάσει την ελληνική σημαία από τα Ίμια το 1996, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».
Το πρωί του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου 1996 ο Σερτ (ο δημοσιογράφος με την κοτσίδα), ένας συνάδελφός του και ένας εικονολήπτης του Canal D αποβιβάστηκαν στα Ίμια και κατέβασαν την ελληνική σημαία, τοποθετώντας στη θέση της μια μεγάλη τουρκική που είχε δοθεί από τον διευθυντή της εφημερίδας, Ερτουγρούλ Οζκόκ- με τη «Χουριέτ» να κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο «Πόλεμος σημαιών» και την κρίση να κλιμακώνεται. Όπως ισχυρίζεται ο Σερτ, δεν πίστευε πως η ενέργειά του θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση. «Πραγματικά αισθάνομαι μετανιωμένος για το γεγονός, όπως και ο Ερτουγρούλ Οζκόκ, ο οποίος ήταν ο διευθυντής της Χουριέτ. Αισθάνομαι άσχημα και το έχω μετανιώσει» λέει, χαρακτηρίζοντας «αστείο» το γεγονός.
Όπως υποστηρίζει, η ελληνική σημαία παραδόθηκε στον Οζκόκ, ο οποίος επιχείρησε να την παραδώσει στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης, αλλά εκπρόσωποί του αρνήθηκαν να την παραλάβουν. «Αν οι ελληνικές προξενικές αρχές αποδέχονταν τη σημαία θα ήταν σαν να παραδέχονταν πως ηττήθηκαν στα Ίμια. Έτσι δεν τη δέχτηκαν και η σημαία επέστρεψε στα γραφεία της Χουριέτ. Πιστεύω πως ο Ερτουγρούλ Οζκόκ έχει στο συρτάρι του τη σημαία. Νομίζω πως θα πρέπει να μου την παραδώσει.
Επίσης ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα, να δει το θέμα του, δηλώνοντας πως «δεν είμαι τρομοκράτης ή κατάσκοπος. Η οικογένειά μου κι εγώ μένουμε στον Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο, και το καλοκαίρι δεν μπορούμε να πάμε στο νησί γιατί φοβόμαστε τι μπορεί να συμβεί. Σκοπεύω να γράψω ένα γράμμα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να με βοηθήσει να λύσω το πρόβλημα…μου λείπουν πολύ ο ελληνικός λαός, η κουλτούρα, το φαγητό και η μουσική» λέει, δηλώνοντας θαυμαστής του Τσίπρα, για τον οποίο πιστεύει πως θα βρει λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Όσον αφορά στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, ο Σερτ αποδίδει τις προκλήσεις στα Ίμια και γενικότερα σε μια προσπάθεια επίδειξης ισχύος για εσωτερική κατανάλωση του Ερντογάν. Εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου. Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, λέει πως «υπήρξαν προβλήματα και θα υπάρξουν στο μέλλον. Ωστόσο είμαστε γείτονες και πρέπει να ζήσουμε δίπλα- δίπλα χωρίς εντάσεις και πολεμικές κραυγές. Οι επαφές, ο πολιτισμός, το εμπόριο, ο τουρισμός πρέπει να αυξηθούν. Δεν υπάρχει λόγος για φθηνή πολιτική. Δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.