, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

«Ακόµη περιµένω τη συγνώµη του κυρίου Βερναδάκη…»

Του Βαγγέλη Μπαντέ 
Τη «συγνώµη» του Υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναδάκη περιµένει ακόµη ο παραολυµπιονίκης Σίµος Παλτσανιτίδης, όπως είπε στην karfitsa.  Πριν από, περίπου, τέσσερις µήνες είχε προκληθεί σάλος από µια ανάρτηση του υπουργού, Χριστόφορου Βερναρδάκη στο Facebook, o οποίος επιτέθηκε µε σκληρούς χαρακτηρισµούς στο σχόλιο που του έκανε στην ανάρτησή του κ. Παλτσανιτίδης.  Συγκεκριµένα,  κ. Βερναρδάκης αποκάλεσε «φασιστάκι της πλάκας» αλλά και «ρατσιστοειδή τύπο» τον  Πρόεδρο  των Ολυµπιονικών µε Αναπηρία, Σίµο Παλτσανιτίδη, ο οποίος έχει κινηθεί… νοµικά εναντίον του υπουργού.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παραολυµπιονικών µε νέες του δηλώσεις στην KARFITSA αναφέρει  πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο θέµα, µέχρι ο κ. Βερναδάκης να ζητήσει δηµόσια συγνώµη. Άλλωστε το θέµα έχει πάρει τη νοµική οδό.  «Όταν ο κ. Βερναδάκης, λόγω της θέσης που κατέχει,  απευθύνεται σ’ ένα πολίτη θα πρέπει τα λόγια του να είναι πιο µετρηµένα. Προσωπικά, ζήτησα µια συγνώµη, αλλά δεν ήρθε. Θα κινηθώ δικαστικά και θα ζητήσουµε την άρση ασυλίας, ενώ  ταυτόχρονα θα γίνει αγωγή απέναντι σε αυτή την απαξιωτική στάση απέναντί µου», είπε ο κ. Παλτσανιτίδης, συµπληρώνοντας: «Δεν ξέρω αν χειρίζεται ο ίδιος τη σελίδα στο facebook, αλλά από τη στιγµή που  έχει το όνοµά του, σηµαίνει ότι αναλαµβάνει την ευθύνη».
Στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012
Ο Σίµος Παλτσανιτίδης από το 2012 µέχρι το καλοκαίρι του 2016 ήταν µέλος του ΣΥΡΙΖΑ, µετά από πρόσκληση που του απηύθυνε υψηλόβαθµο στέλεχος του κόµµατος, όπως λέει ο ίδιος. Πολιτικά από το 1979 ανήκε στο ΠΑΣΟΚ µε το οποίο κατέβηκε υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2009.  Η µεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ τον απογοήτευσε σχετικά γρήγορα. Αποµακρύνθηκε από το κόµµα τον  Ιούλιο του 2016, όταν έκοψαν τα επιδόµατα αναπήρων. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι…  «Για µένα είναι θέµα πολιτικής και γενικότερα στάση ζωής, όταν βάλλονται τα Άτοµα µε Αναπηρία. Δεν µπορεί  µια αριστερή Κυβέρνηση  να µειώνει ότι έχει σχέση µε τα εισοδήµατα του µέσου πολίτη, ιδιαίτερα των µισθωτών, των συνταξιούχων, των ΑµεΑ και γενικότερα των ευάλωτα κοινωνικών οµάδων», αναφέρει ο κ. Παλτσανιτίδης.
Οι οµιλίες στα σχολεία και η αθλητική πορεία
Ο Πρόεδρος  των Ολυµπιονικών µε Αναπηρία, Σίµος Παλτσανιτίδης έχει  επισκεφτεί πάνω από 200 σχολεία σε όλη τη χώρα, µιλώντας και προτρέποντας τους µαθητές για αθλητισµό, εθελοντισµό, ανθρώπινες αξίες, θετική ενέργεια, σεβασµό, αυτογνωσία, πίστη και θέληση.  «Στόχος µου είναι να περάσω στη νεολαία τη θετική στάση ζωής που πρέπει να έχει», τονίζει  O  Σίµος Παλτσανιτίδης  παρουσιάζει µια σηµαντική πορεία στο χώρο του αθλητισµού.  Υπήρξε επί σειρά ετών, αρχηγός της Οµάδας Μπάσκετ µε αναπηρικό αµαξίδιο “Μέγας Αλέξανδρος 94”. Την αγωνιστική περίοδο 1995 – 96, κατέκτησε  µαζί µε την οµάδα του  το Πρωτάθληµα Ελλάδας. Από το 1986 ως το 2010 συµµετέχει ανελλιπώς στα Πανελλήνια Πρωταθλήµατα Στίβου Αθλητών µε Αναπηρία, κατακτώντας πάντοτε τη πρώτη   θέση στο αγώνισµα της δισκοβολίας. Το 1990 έλαβε µέρος στην Εθνική Οµάδα Μπάσκετ µε αναπηρικό αµαξίδιο, στο Assen της Ολλανδίας, και το 1996 στην Λουµπλιάνα Σλοβενίας. Το 1991, στη γιορτή του Ιωβηλαίου για τα 100 χρόνια του µπάσκετ, υπήρξε µέλος της Μεικτής Ευρωπαϊκής Οµάδας Μπάσκετ µε αναπηρικό αµαξίδιο, στον αγώνα επίδειξης στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, παρουσία 18.000 θεατών.
Είναι ένας από τους δύο αθλητές που διένυσαν την απόσταση από την Αθήνα µέχρι τη Θεσσαλονίκη (520 χιλιόµετρα σε 4 µέρες) µε αναπηρικό αµαξίδιο από 21 έως 24 Σεπτεµβρίου 1997, καταλαµβάνοντας έτσι µια θέση στο βιβλίο Guinness. Σηµειώνεται δε ότι η πατρότητα της ιδέας για την πραγµατοποίηση του υπερµαραθωνίου µε αναπηρικό αµαξίδιο, υπήρξε δική του. Το 1997 συµµετείχε στο µαραθώνιο της Νέας Υόρκης όπου τερµάτισε στην εικοστή (20η) θέση. Το 1999 στο Παγκόσµιο µίτιγκ της Νέας Ζηλανδίας, κατέκτησε τη τέταρτη (4η) θέση στη Δισκοβολία. Το 2000 στη Παραολυµπιάδα που πραγµατοποιήθηκε από 18 έως 29 Οκτωβρίου στο Sidney κατέκτησε τη τρίτη (3η) θέση, χάλκινο µετάλλιο στη Δισκοβολία µε νέο Πανελλήνιο και ατοµικό ρεκόρ 30,80 µ. χαρίζοντας στην Ελλάδα, στους γονείς του, στην αδελφή του, στον προπονητή του και στους Έλληνες όλου του κόσµου την µεγαλειώδη διάκριση του χάλκινου µεταλλείου. Το 2002 κατέκτησε την τέταρτη (4η) θέση στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα που έγινε στην Lilee της Γαλλίας. To 2003 κατέκτησε την δεύτερη (2η) θέση, αργυρό µετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθληµα που έγινε στο ΑSSEN της Ολλανδίας µε νέο Πανελλήνιο και ατοµικό ρεκόρ 32,43 µ. Το 2004 στους Παραολυµπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004 κατέκτησε την Πέµπτη θέση (5η) µε επίδοση 30,54 µ. στην δισκοβολία. Το 2005 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθληµα στο Ελσίνκι, κατέκτησε την (3η) θέση, χάλκινο µετάλλιο. Τέλος, το  2006 τον Σεπτέµβρη στο Αssen της Ολλανδίας πήρε την τέταρτη (4η) θέση στο Παγκόσµιο Πρωτάθληµα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.