, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Το ΑΠΘ "απογειώνεται" μέσω…Τέξας

φωτο eurokinissi.gr

Υλικά που έχουν μνήμη, υλικά που αποσβένουν την ενέργεια μιας πρόσκρουσης ή απορροφούν τον ήχο, υλικά πολυλειτουργικά με εύρος εφαρμογής σε αντικείμενα της καθημερινότητας, καθώς και ιατρικά εργαλεία, γυαλιά, σιδεράκια, αυτοκίνητα κι αεροπλάνα μελετούν στο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Προηγμένων Υλικών Έλληνες και Αμερικανοί ερευνητές από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ TEXAS A&M– TEES (Texas Engineering Experiment station).
Η λειτουργία του Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης Προηγμένων Υλικών στη Θεσσαλονίκη (εντός του Balkan Center, όπου εδρεύει το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ) εγκαινιάστηκε σήμερα επισήμως και ήρθε ως το επιστέγασμα της συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων από το 2013, μέσα από κοινά ερευνητικά προγράμματα και μέσω ανταλλαγών φοιτητών και θερινών σχολείων.
Τη συνεργασία των δύο πανεπιστημίων «απογείωσε» ένα διετές ερευνητικό πρόγραμμα και η χρηματοδότηση, που διεκδίκησαν και εξασφάλισαν από κοινού συμμετέχοντας σε διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε η Υπηρεσία Επιστημονικής Έρευνας της Αεροπορίας των ΗΠΑ (Air Force Office of Scientific Research-ΑFOSR). Αντικείμενο του προγράμματος είναι η μελέτη της ανθεκτικότητας υλικών κραμάτων μνήμης σχήματος σε υψηλές θερμοκρασίες.
«Είναι ένα καλό σημείο να ξεκινήσουμε την επέκταση της συνεργασία μας, με τη χρηματοδότηση από την AFOSR» ανέφερε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Νικόλαος Μιχαηλίδης, ενώ ο καθηγητής στο Texas A&M Engineering Experiment Station, Δημήτρης Λαγούδας, διευκρίνισε πως τα δύο εργαστήρια εργάστηκαν από κοινού για την κατάθεση της πρότασης συμμετοχής στον διαγωνισμό που προκήρυξε η AFOSR. «Είμαστε ανταγωνιστικοί. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας και το Κέντρο θα γίνουν διεθνώς γνωστά» πρόσθεσε ο κ.Λαγούδας, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό από το 1982. Διαβεβαίωσε δε ότι «οι φοιτητές που έρχονται στις ΗΠΑ από το ΑΠΘ είναι υψηλών αξιώσεων, είναι καλά εκπαιδευμένοι και με τεχνικές γνώσεις που χρειάζονται».
Στα κέντρο που θα λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη θα απασχοληθούν σε πρώτη φάση πέντε νέοι ερευνητές, αλλά και καθηγητές από Ελλάδα και τις ΗΠΑ. «Το να φτιάξει κανείς μια βιομηχανία δεν είναι εύκολο, το να φτιάξει ένα καινούριο πανεπιστήμιο δεν είναι εύκολο, αλλά το δυναμικό που βγαίνει από τα Πανεπιστήμια θα προσπαθήσουμε να το φέρουμε σε μία ζώνη ανάπτυξης και σε επαφή με ανθρώπους της βιομηχανίας. Στόχος μας είναι οι Έλληνες φοιτητές που θέλουν να μείνουν στη χώρα, να παραμείνουν αλλά να κάνουν κάτι αξιόλογο» εξήγησε ο κ.Λαγούδας.
Ενδεικτικά του μεγέθους του Πανεπιστημίου του Τέξας στοιχεία παρουσίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του TEES Global Initiatives Μαρκ Γουέιχολντ. Στις σχολές του, όπως είπε, φοιτούν 120.000 φοιτητές και απασχολούνται 28.000 άτομα ως προσωπικό. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 3,3 δισ. δολάρια, ενώ οι ετήσιες δαπάνες για την έρευνα φθάνουν τα 208 εκατ. δολάρια. Ένας στους τέσσερις αποφοίτους του Πανεπιστημίου είναι μηχανικός.
πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
φώτο: eurokinissi.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.