, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ε. Βενιζέλος: «Στρέφουμε τον κόσμο προς την ΝΔ»

«Δεν υπάρχει καμία συμφωνία, δεν είναι τίποτα οριστικό και όλα παρατείνονται. Η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και θα στριμωχτούμε πάλι με την πλάτη στον τοίχο με οξύτατα διλήμματα» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Alpha 989 για το χθεσινό Eurogroup.
«Άλλοι λένε ότι πήραμε αντί να δώσουμε και η αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσχώρησε ο κ. Τσίπρας στη λογική της τρόικας και συμφώνησε μαζί της να κλείσει η αξιολόγηση αλλά δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά. Σας φάνηκε για νίκη αυτό; Παρακολούθησα την συνέντευξη των τριών εκπρόσωπων του Eurogroup και άκουσα αυτά που σας είπα. Θα έχουμε περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι δεν μπορεί να πει πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω λιτότητα, γιατί μπορεί να χρειαστεί. Προφανώς δεν είμαστε στο τέλος της λιτότητας και μένω έκπληκτος γιατί υπάρχει τόσο μικρή αντίληψη της πραγματικότητας στην συζήτηση που διεξάγεται στη χώρα μας από χτες. Αυτό που συνέβη εχθές ήταν η επανάληψη του 2015. Ήταν και τότε 20 Φεβρουαρίου, συμπτωματικά και τότε υπήρξε συμφωνία στο Eurogroup, όπου δεν ήρθε για έγκριση και μας οδήγησε σε μια βλάβη της οικονομίας που αγωνιζόμαστε να διορθώσουμε».
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «το θέμα είναι πώς πετυχαίνεις τον στόχο του πλεονάσματος 3,5 %, όταν η χώρα έχει ισχυρά επιχειρήματα ότι πρέπει να μειωθεί ο στόχος. Η πολιτική, ανεπίσημη συμφωνία -γιατί επίσημη δεν υπάρχει- είναι ότι μας δίνουν χρόνο να τρωγόμαστε. Μπορεί να μιλάμε θεωρητικά για ποσοστό ανάπτυξης αλλά η ύφεση συνεχίζεται. Μπορούμε να μιλάμε πρακτικά και να πούμε την αλήθεια; Δυστυχώς είναι η επανάληψη του σεναρίου της συμφωνίας του 2015 που μας οδήγησε ένα χείλος πριν τον γκρεμό και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε επανάληψη».
Επεσήμανε μάλιστα πως «το ΔΝΤ έχει πει ότι θέλει να μειωθεί το αφορολόγητο. Άρα μεγαλώνει η επιβάρυνση στα χαμηλότερα στρώματα και η μείωση στις κύριες συντάξεις. Τα θέτουν με όλους τους τόνους. Η κυβέρνηση ποτέ δεν κατάλαβε τί έχει συμβεί σε σχέση με το χρέος. Όλες αυτές οι δημαγωγίες εναντίον της προσπάθειάς μας έρχονται τώρα ενάντια της κυβέρνησης και ενάντια της χώρας».
Απλή αναλογική και αποστάσεις από Γεννηματά
Αναφέρθηκε στην απλή αναλογική: «Έχει ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ νέος εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής αλλά θα ισχύσει μετά από χρόνια. Αυτό είναι προνομοθέτηση. Έχουμε παραδείγματα προκαταβολικής νομοθέτησης; Έχουμε. Το θέμα δεν είναι νομικό, είναι πολιτικό και βασίζεται στα ψέματα. Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρεμπόδισαν την κοινωνία να στηρίξει τις επιλογές μας και έχουν προκαλέσει ζημιά και πριν το ‘15 και ακόμα μεγαλύτερη μετά το ’15. Η κοινή γνώμη ξέρει τί γίνεται στην αγορά και στον κόσμο».
Εξήγησε ότι «η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι απολύτως καθαρή και το μήνυμα σαφές. Η χώρα χρειάζεται συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων άρα χρειαζόμαστε εκλογές. Να φύγει αυτή η βλαπτική κυβέρνηση. Μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να πει αν δηλώνει πίστη στην χώρα. Δεν μπορούμε να σερνόμαστε πίσω από τις ηττημένες σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας πως «η λύση δεν είναι ούτε η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Έχουν ευθύνη για όσα συνέβησαν μέχρι το ‘09. Εμείς στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η ΝΔ προσχώρησε μέσω Παπαδήμου στη δική μας λογική και στρατηγική, δεν προσχωρήσαμε εμείς στη ΝΔ. Τί συζητάμε τώρα»;
Ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν ψηφίσαμε την απλή αναλογική αλλά το να υπάρχει σταθερότητα και να μην κάνει παιχνίδια ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Δεν ξέρω ποιος συμβουλεύει την κα Γεννηματά αλλά θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν αυτά  και είναι ανακρίβειες. Δεν πιστεύω ότι απηχούν όσα πιστεύει η κ. Γεννηματά» σχολίασε σχετικά με την θέση που αποδίδεται στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι, εάν μετά από εκλογές δεν σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με την συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική.
«Στρέφουμε τον κόσμο προς την ΝΔ με αυτά… Δεν μπορεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη να στέλνει μήνυμα αβεβαιότητας και αστάθειας…», είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Αν δεν έχεις καθαρές θέσεις και καιροσκοπείς τότε είσαι φτερό στον άνεμο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα και η αξιοπιστία του χώρου.
Σε ερώτηση εάν άνθισε κάτι με την επιστροφή του Γ. Παπανδρέου ο κος Βενιζέλος απάντησε: «Έμενα με ενδιαφέρει ο προοδευτικός χώρος να έχει καθαρή γραμμή και νόημα για την χώρα και την προοπτική της. Εθνικό καθήκον όλων μας είναι να λέμε την αλήθεια.
Να εκπέμπουμε καθαρά μηνύματα χωρίς αμφιθυμίες».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.