, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Τελική συμφωνία τον Απρίλιο, τα μέτρα θα ισχύσουν από Αύγουστο του 2018»

Δυνατή αλλά όχι πιθανή μια συμφωνία στο Eurogroup του Μαρτίου και νέος χρονικός ορίζοντας τίθεται το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα για το κλείσιμο της αξιολόγησης σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.
Αναφορικά με τα χθεσινά μέτρα τα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση στο χθεσινό Eurogroup δεν εμπίπτουν σε οποιαδήποτε αιρεσιμότητα από τη πλευρά της κυβέρνησης και η εφαρμογή τους είναι υποχρεωτική.
Παράλληλα τα νέα μέτρα δεν θα ισχύουν από την 1.1.2019 όπως αναφέρει η κυβέρνηση, αλλά από το τέλος του τρίτου προγράμματος, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2018 καθώς το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2015 για τρία έτη λήγει τον Ιούλιο του 2018.
Ο μόνος τρόπος για την εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων για τη δημιουργία ενός ουδέτερου δημοσιονομικού ισοζυγίου (για το κράτος και όχι για τον πολίτη που θα επιβαρυνθεί από τα μέτρα αυτά) είναι να υπάρξει υπεραπόδοση των δημοσιονομικών πέρα του στόχου πλεονάσματος ύψους 3.5%  επί του ΑΕΠ.
Οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί πιστεύουν πως είναι δυνατό η Ελλάδα να πιάσει τον στόχο πλεονάσματος για το 2018, καθώς έχει γίνει «τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή από το 2009 έως σήμερα», όμως το ΔΝΤ δεν βλέπει το ίδιο ενδεχόμενο.
Πάντως κύκλοι των Βρυξελλών δεν βλέπουν την χθεσινή απόφαση ως πολιτική συμφωνία, αλλά σαν την αποσαφήνιση του αρχικού σημείου μιας τεχνικής διαδικασίας έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας.
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν παράλληλα πως δεν θα υπάρξουν μεγάλες δυσκολίες στο να περάσει το πακέτο μέτρων από την Βουλή των Ελλήνων.
Πάντως σύμφωνα με άλλες πληροφορίες το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να μετάσχει στο πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την νομοθέτηση των νέων μέτρων. Χρονικά η απόφαση του αυτή από το ΔΣ του Ταμείου δεν αναμένεται να θα γίνει πριν από το καλοκαίρι.
Το Ταμείο φαίνεται να δυσφορεί ακόμα με το ζήτημα του χρονικού πλαισίου αναγκαστικής  επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος 3.5% επί του ΑΕΠ. Για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Ταμείο αναμένεται να τη βασίσει στα πρώτα δύο με τρία έτη μετά το τέλος του μνημονίου. Πηγή: protothema

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.