, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν επειδή… ανακυκλώνουν (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Αρετή Τασούλα
Τις επιχειρήσεις που ανακηρύχθηκαν  «Πρωταθλητές Ανακύκλωσης» βράβευσαν σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελος, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς και ο Υπεύθυνος τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας με ΟΤΑ της ΕΕΑΑ, Δημήτρης Παπασωτηρίου, στο Δημαρχείο της πόλης. Μαζί τους και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτή Πόλη», κ. Ρία Καλφακάκου, ο δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «Εντάξει», Στάθης Παντελίδης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. Η βράβευση αφορούσε 30 επιχειρήσεις, οι οποίες ανακυκλώνουν συστηματικά γυάλινες συσκευασίες στους μπλε κώδωνες, έπειτα από δίμηνη έρευνα που διενεργήθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Αποβλήτων.
«Σήμερα είμαστε εδώ, μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για να βραβεύσουμε τις εταιρείες, οι οποίες έχουν πρωταγωνιστήσει σε αυτό που όλοι πλέον θα συνηθίσουμε να λέμε την διαλογή στην πηγή. Τον διαχωρισμό ουσιαστικά των ωφέλιμων υλικών που περιλαμβάνονται στα απορρίμματα έτσι ώστε να έχουμε καθαρά ρεύματα υλικών και να μπορούμε να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση» δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, τονίζοντας πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό για μια πόλη και το κέντρο της πόλης, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, που έχει πάρα πολύ μεγάλη οικονομική και τουριστική λειτουργία αλλά και μεγάλο ιστορικό βάρος αλλά και πολιτιστικές δράσεις ταυτόχρονα».
Όπως υπογράμμισε «το καθαρό γυαλί, το καθαρό οργανικό, το καθαρό χαρτί, τα καθαρά μέταλλα είναι υλικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο εύκολα, δίνουν υπεραξία στην οικονομία μας, την τροφοδοτούν ξανά, δίνουν ταυτόχρονα και νέα εργασία και βέβαια αποδίδουν και ολοκληρώνουν την εικόνα μιας πόλης, η οποία πράγματι έχει το ευρωπαϊκό κεκτημένο μέσα στη ρίζα της. Αυτός είναι ο σκοπός των μεγάλων αλλαγών που γίνονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτή τη στιγμή σε όλους τους δήμους όλης της Ελλάδας. Έχουμε ένα νέο εθνικό σχέδιο, που έχει πολύ έντονα την διαλογή στην πηγή, που φτάνει μέχρι 50% και μέσα στο 2017 θα υλοποιηθούν όλες αυτές οι δράσεις σε όλους τους δήμους».
Ο κ. Φάμελος μίλησε ακόμη για το έργο του ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα- Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) που υλοποιείται παράλληλα, κατά το οποίο εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο (ΕΣΠΑ) τα έργα επεξεργασίας που είναι για το υπόλοιπο τμήμα των απορριμμάτων.  «Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η ανακύκλωση ως στάση ζωής, ως τρόπος λειτουργίας, πρέπει να χαρακτηρίζει όλη τη λειτουργία και της οικονομίας και της κοινωνίας, και στα σπίτια αλλά και στις επαγγελματικές δραστηριότητες. Η διαλογή στην πηγή πρέπει να είναι η βασική μας έννοια κάθε μέρα», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός.
Ο κ. Μπουτάρης μίλησε για την σημαντικότητα που φέρει η ανακύκλωση και τόνισε πως «το μεγαλύτερο υλικό ανακύκλωσης θα μπορεί να μειώσει τα δημοτικά τέλη. Όλα αυτά τα υλικά πουλιούνται. Δεν πάνε όπου να’ναι. Άρα είναι και ένα επιπλέον έσοδο για τον δήμο. Το γυαλί έχει πολύ συγκεκριμένους παραγωγούς, και είναι κυρίως τα καταστήματα. Αυτά μπορούν πολύ πιο εύκολα να συνειδητοποιηθούν ότι πρέπει να τα χωρίζουν. Από κει και πέρα μια φιλοδοξία του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι ένα 45% του συνόλου της παραγωγής στην Κεντρική Μακεδονία των σκουπιδιών, είναι να γίνει το ταχύτερο δυνατόν η μονάδα διαλογής και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Παππάς τόνισε πως «θέλουμε να προβάλουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αναβάθμιση όλων των πολιτικών που σχετίζονται με την ανακύκλωση. Βασικός μας οδηγός είναι το τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων που σημαίνει ότι η επαναχρησιμοποίηση, η ανακύκλωση και αυτά που είπε προηγουμένως ο δήμαρχος για την διαχείριση των αποβλήτων, είναι πολύ σημαντικά πράγματα».
Ο Αντιδήμαρχος μίλησε και για την πρόταση που θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου, αναφέροντας πως «ελπίζω η εισήγησή μας από το ΔΣ για να προχωρήσουμε στην ανακύκλωση των ρούχων και των παπουτσιών, που σημαίνει ότι είναι ένα μεγάλο ποσοστό, αρκετά ικανοποιητικό, και δεν φαίνεται σε σχέση με το σύνολο των αστικών αποβλήτων. Υπό αυτή την έννοια προχωράμε και σε αυτό το ρεύμα. Ο σκοπός είναι για το 2017 και με τη βοήθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε σχέση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και το ΥΜΕΠΕΡΑΑ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε είναι να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σε όλα τα ρεύματα της ανακύκλωσης».
Όπως δήλωσε μάλιστα αποκλειστικά στο karfitsa.gr ο κ. Παππάς «Το 2016 παρατηρήσαμε αύξηση από το 8-9% στο 13%. Αν υπολογίσουμε και την κλοπή των ανακυκλώσιμων υλικών – χαρτοσυσκευασίες από διάφορες εταιρείες, την Τσιμισκή, τα κινέζικα – τα οποία είναι αδήλωτα στην ουσία, μπορούμε να πούμε ποσοστό 15%. Είναι ύλη που έχει οικονομικές προεκτάσεις αλλά είναι άδηλη». Όσον αφορά τα διπλοπαρκαρισμένα ή παρκαρισμένα αυτοκίνητα μπροστά σε κάδους, πράσινους και μπλε, ο Αντιδήμαρχος τονίζει πως «υπάρχει εντολή στην υπηρεσία καθαριότητας, σύμφωνα με την οποία οι επόπτες (σ.σ. καθαριότητας) έχουν ειδικό μπλοκ και επιβάλλουν πρόστιμο 50€».
Τέλος, ο Υπεύθυνος Μάρκετινγκ της ΕΕΑΑ, κ. Παπασωτηρίου επισήμανε πως «αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρέπει με κάποιο τρόπο η πολιτεία να θεσμοθετήσει την σύνδεση της άδειας λειτουργίας με την υποχρέωση της χωριστής διαλογής μέσα στην επιχείρηση και της απόρριψης μετά του υλικού μέσα στον κώδωνα. Αυτό είναι που θα δώσει μεγάλη ώθηση. Αυτό που συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη είναι πρωτόγνωρο. Είναι η πρώτη πόλη που έχει αναπτύξει διακριτό ρεύμα γυαλιού στον κώδωνα και στην γειτονιά, όχι μόνο πλησίον των επιχειρήσεων εστίασης. Τα αποτελέσματα δείχνουν πάρα πολύ καλά. Είναι αυξημένα και το 2016 για 5η συνεχή χρονιά, και στον κώδωνα και στον μπλε κάδο, και δείχνει και ότι η συμμετοχή είναι πολυ μεγάλη και στον οικιακό τομέα, στον μπλε κώδωνα».
«Είμαι πολύ περήφανη που καταφέραμε να είμαστε ανάμεσα στα καταστήματα που βραβεύονται σήμερα. Ελπίζουμε να κάνουμε το καλύτερο για την πόλη. Γενικά πιστεύω ότι η ανακύκλωση οφείλει να μπει στη συνείδηση όλων των πολιτών, όχι μόνο των καταστημάτων, έτσι ώστε να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για την πόλη μας. Ξεκινήσαμε από την αρχή να ανακυκλώνουμε. Είμαστε πολύ οργανωμένοι σε αυτό το θέμα, για να αποδίδουμε καλύτερα» αναφέρει η Κατερίνα Σολομωνίδου, ιδιοκτήτρια καταστήματος εστίασης.
«Χαίρομαι πολύ που γίνεται αυτή η κίνηση. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ανακύκλωση. Όσοι περισσότεροι γίνεται, καλό θα ήταν να το προσπαθούν» δηλώνει ο Ιάκωβος Παντοδήμος, ιδιοκτήτης εστιατορίου.
%ce%95%ce%95%ce%91%ce%91 %ce%95%ce%95%ce%91%ce%911 %ce%95%ce%95%ce%91%ce%912 %ce%95%ce%95%ce%91%ce%914
%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%86%ce%b1%ce%ba%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85 %ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7 %cf%80%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%82 %cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%89%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85-1 %cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%89%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%85 %cf%80%ce%b1%cf%80%cf%80%ce%b1%cf%82 %cf%86%ce%b1%ce%bc%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%b2%cf%81%ce%b1%ce%b2%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7 %cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%b9%cf%80%ce%b9%cf%80%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%82

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.