, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Ο δήμαρχος ενημερώνει κατόπιν εορτής…"

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σχετικά με την απόφασή του να μην παραστεί στη σημερινή, «κατόπιν εορτής» -όπως τη χαρακτήρισε- ενημέρωση από τον Δήμαρχο για το θέμα της δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε σύντομη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το δημοτικό ρεπορτάζ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κάναμε λάθος που, για ακόμα μία φορά, πιστέψαμε το δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Είχε δεσμευτεί δημόσια, και στο Δημοτικό Συμβούλιο, αρκετούς μήνες πριν, ότι θα καλούσε τις παρατάξεις για να τις ενημερώσει και να γίνει ευρεία συζήτηση για το σημαντικό αυτό θέμα που αφορά τη δανειοδότηση από την ΕΤΕπ.
Αλήθεια, ποιον κοροϊδεύουν; Εμείς δε συμμετέχουμε σε συναντήσεις παρωδία.
Το δάνειο από την ΕΤΕπ αποτελεί άλλη μία ήττα της διοίκησης και του Δημάρχου. Μόνο που το τίμημα είναι βαρύ και θα το πληρώσουν οι πολίτες: Περίπου 20 εκ. €. Και το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι, υπό προϋποθέσεις, η ΕΤΕπ θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη.
Όμως ο Δήμαρχος και η διοίκηση χρυσάφι πιάνουν και χώμα γίνεται!
Θα μπορούσε, αν υπήρχε η έγκαιρη και σωστή ενημέρωση κι ένα κλίμα συναίνεσης, αυτό το χρηματικό εργαλείο να δώσει πολλά οφέλη στους πολίτες της Θεσσαλονίκης, χωρίς να τους επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ.
Τέλος, αν παρακολουθούσε ο δήμαρχος και τη δική μου προσωπική πολιτική πορεία, θα ήξερε ότι πιστεύω στο συγκεκριμένο αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο. Ήμουν ο πρώτος, ως μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή, που είχα φέρει αυτό το εργαλείο στην πόλη και ήμουν αυτός που ως υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή είχα κάνει επίσκεψη και είχα συνεννοηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη στο Λουξεμβούργο. Είναι κρίμα, λοιπόν, που μέσα από αυτόν τον μίζερο χειρισμό μπορεί να χάσει μια μεγάλη ευκαιρία η πόλη και, βεβαίως, να επιβαρυνθούν οι πολίτες με ένα επώδυνο κόστος».
Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων επισήμανε ότι «έχουμε πολλά να πούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο γι αυτό και ζήτησα επίσημα να προταθεί ως πρώτο θέμα συζήτησης, για να υπάρχει άπλετος χρόνος για τις τοποθετήσεις και των επικεφαλής και των συμβούλων. Γι αυτό το, κομβικής σημασίας ζήτημα, δεν είναι δυνατό να δοθούν επτά λεπτά, όπως προβλέπεται, για να εκτεθούν τα επιχειρήματά μας. Βεβαίως, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με διαβεβαίωσε ότι θα δοθεί χρόνος».
Ιδιαίτερα υπογράμμισε πως «η ενημέρωση από τον Δήμαρχο γίνεται κατόπιν εορτής, αφού, ήδη, το θέμα έχει εισαχθεί στα θεσμικά όργανα του Δήμου, όπως η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ θα έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση, κάτι που, με ευθύνη του Δημάρχου, δεν έγινε». Πρόσθεσε πως «είναι σημαντικό να υπάρχει συγκεκριμένο master plan,  αλλά και ιδιαίτερα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά στα έργα, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να έρθουν περισσότερα χρήματα στην πόλη, τα οποία να αποπληρώσουν το δάνειο και τους τόκους, χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες. Όσον αφορά το θέμα της ωριμότητας των έργων που προτείνονται, αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων, θα τα πούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ραντεβού εκεί, λοιπόν».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.