, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πώς θα βγούμε από το σημερινό αδιέξοδο

Του Γιώργου Ορφανού*
Η μη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναζωπύρωσε και πάλι τα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ε.Ε., το περίφημο Grexit. Άλλωστε, «το Grexit δεν κοιμάται ποτέ», σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος θέλησε να καταδείξει τις προοπτικές που υπάρχουν για ένα νέο αδιέξοδο στη διαπραγματευτική διαδικασία, ανάλογο με εκείνο του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δανειστές πιέζουν για την λήψη νέων μέτρων που προβλέπουν μειώσεις στις συντάξεις και απελευθέρωση του μέτρου των μαζικών απολύσεων, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι δήθεν αντιστέκεται και ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην μείωση των συντάξιμων αποδοχών «ούτε ένα ευρώ».
Εντός συνόρων, η κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη για το πλεόνασμα που προέρχεται κυρίως από την υπερφορολόγηση, αδυνατώντας να κατανοήσει τον βαθμό ανέχειας στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική κοινωνία. Και μόνο το γεγονός ότι 7000 άνθρωποι ανά δευτερόλεπτο(!) επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα keaprogram.gr για να ενημερωθούν σχετικά με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και ότι σε δύο μόλις ημέρες 57.000 άνθρωποι υπέβαλλαν αίτηση για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, καταδεικνύει το μέγεθος της φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας.
Την ίδια ώρα, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται ελέω ενίσχυσης του ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ωθούν χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες να κλείσουν το δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) που διαθέτουν. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι περισσότερα από 100.000 «μπλοκάκια» θα παύσουν να λειτουργούν το επόμενο διάστημα, λόγω αδυναμίας των κατόχων τους να ανταπεξέλθουν στις δυσβάστακτες  εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν τρεις επιλογές: είτε να μείνουν άνεργοι, είτε να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό, είτε να συνεχίσουν να απασχολούνται, με καθεστώς «μαύρης» εργασίας.
Σε αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση καλείται είτε να ολοκληρώσει άμεσα την διαπραγμάτευση για την β’ αξιολόγηση, είτε να κάνει στην άκρη και να προκηρύξει εκλογές. Ο τόπος χρειάζεται λύσεις στα προβλήματα και μόνο η ΝΔ έχει το πρόγραμμα, το ανθρώπινο δυναμικό και την υπευθυνότητα που απαιτείται για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι καταστροφική για τον τόπο.
*Ο κ. Ορφανός είναι πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της ΝΔ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.