, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

T2 Trainspotting: Η ταινία που περίμενε πώς και πώς μια ολόκληρη γενιά! (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Γίνεται να επιστρέψεις στη νιότη σου;  Κι αν ναι, είσαι τουρίστας ή ξεναγός; Ο Danny Boyle έρχεται να απαντήσει στην ερώτηση με αφοπλιστική ειλικρίνεια και αναλλοίωτο χιούμορ. Το T2 Trainspotting είναι ένα δείγμα υψηλής συναισθηματικής νοημοσύνης, όπως ένα γνήσιο, ανθρωποκεντρικό, εκκεντρικό και μεγαλόψυχο σινεμά ξέρει να επιδεικνύει. Η θρυλική παρέα επιστρέφει για να μαλώσει, να παίξει ξύλο, να κλέψει αλλά και να θυμηθεί, να διαπιστώσει την πλάνη του να πιστεύεις ακράδαντα στα κίνητρα σου, να κάνει απολογισμό, να δοκιμάσει τις ίδιες χημείες, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
T2: Trainspotting (2017) του Ντάνι Μπόιλ
 
Εξαιρετικές οι ερμηνείες των Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller και Robert Carlyle που σηκώνουν με ελαφρότητα και απόλυτη επίγνωση στους ώμους τους το βάρος της μεγάλης επιτυχίας που πριν από 21 χρόνια τους καταχώρησε ανεπιστρεπτί στην παγκόσμια ποπ κουλτούρα.
Ευρηματική η σκηνοθεσία του ώριμου και την ίδια στιγμή νεανικού Danny Boyle που τόλμησε να συνομιλήσει με μια ταινία-ορόσημο: με τη δική του ταινία-ορόσημο για την ακρίβεια.
T2: Trainspotting (2017) του Ντάνι Μπόιλ
 
Αριστοτεχνικό το σενάριο του John Jodge, που ξέρει να συμπυκνώνει την αγάπη, τη ζήλεια, την προδοσία, τη ματαίωση και την ελπίδα στους διαλόγους και φυσικά στους αξέχαστους μονολόγους του, που και σ’ αυτή την ταινία χορηγεί σε σωστές και ακαριαίες δόσεις.
 Στην αρχή έμοιαζε με ευκαιρία… μετά έγινε προδοσία.  Έχουν περάσει 21 χρόνια. Πολλά έχουν αλλάξει. Ο Mark Renton (Ewan McGregor) επιστρέφει στο μοναδικό μέρος που μπορεί να αποκαλεί σπίτι. Εκεί τον περιμένουν όλοι: ο Spud (Ewen Bremner), ο Sick Boy (Jonny Lee Miller) και ο Begbie (Robert Carlyle). Αλλά όχι μόνο αυτοί. Τον υποδέχονται η λύπη, η απώλεια, η χαρά, η εκδίκηση, το μίσος, η φιλία, η αγάπη, η επιθυμία, ο φόβος, η μετάνοια, η ηρωίνη, η αυτοκαταστροφή, ο θανάσιμος κίνδυνος. Όλα έχουν παραταχθεί για να τον καλωσορίσουν.
T2: Trainspotting (2017) του Ντάνι Μπόιλ
 
Πού τους αφήσαμε;
Οι τέσσερις παιδικοί φίλοι/συνεργάτες/εχθροί πήγαν μέχρι το Λονδίνο για να πουλήσουν μια σεβαστή ποσότητα ηρωίνης που έφτασε στα χέρια τους τυχαία. Όσο οι άλλοι κοιμούνται, ο Mark Renton το σκάει παρέα με όλα τα λάφυρα: 16.000 λίρες σε μετρητά. Το σκάει. Και δεν ξαναγυρίζει. Αφήνει 4.000 λίρες σε μία θυρίδα για τον Spud. Μια ευγενική κίνηση, χωρίς καλό αποτέλεσμα, καθώς ο αποδέκτης έχει ακλόνητο εθισμό στην ηρωίνη.
T2: Trainspotting (2017) του Ντάνι Μπόιλ
Ο Sick Boy, που ποτέ δεν προβληματίστηκε από την ανάγκη να είναι πιστός, ζηλεύει οικτρά και θυμώνει. Αν κάποιος έπρεπε να προδώσει τους φίλους του, αυτός ήταν ο κατάλληλος. Καταριέται την αδυναμία του και ονειρεύεται να πάρει εκδίκηση.
Ο Frank Begbie πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του σαν κινούμενη χειροβομβίδα. Ο Renton τον απασφάλισε. Η οργή του μπορεί να είναι αυτοκαταστροφική, αλλά δεν πρόκειται να είναι η μοναδική απώλεια.
T2: Trainspotting (2017) του Ντάνι Μπόιλ
 
Tι γράφει ο ξένος τύπος: 
«Η συμμορία επέστρεψε και το πολυαναμενόμενο sequel του Danny Boyle είναι απόλυτα τραγικό, αστείο και σέξι». The Sun
«Ό,τι ακριβώς περιμέναμε, τρομαχτικό, αστείο, απελπιστικό και εικαστικά τολμηρό». The Guardian
«Αιχμηρό, εμπνευσμένο». Independent
«Ευρηματικό και γεμάτο εκπλήξεις». Empire
«Η Νοσταλγία όπως δεν την ξέραμε». Hollywood Reporter
«Φοβερό». The Wrap
«Ένα σπάνιο sequel που λειτουργεί το ίδιο καλά, αν όχι καλύτερα από την πρώτη ταινία». Indie London
«Εκτυφλωτικό». NME
 
T2: Trainspotting (2017) του Ντάνι Μπόιλ

athensmagazine.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.