, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Μια βόλτα στο… σαρακοστιανό Καπάνι (ΦΩΤΟ)

Πανικός επικρατεί και σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, στο Καπάνι. Ο κόσμος κάνει έρευνα αγοράς – τιμή και ποιότητα – προκειμένου να… φάει και καλά και φθηνά. Οι καταστηματάρχες έχουν ήδη ξεκινήσει τον ανταγωνισμό και προσπαθούν να προσελκύσουν τον κόσμο να ψωνίσει. Άλλοι με το χιούμορ τους, άλλοι με… την βροντερή τους φωνή.
Όπως μας ενημερώνουν, ο κόσμος αγοράζει λιγότερο σε σχέση με πέρυσι και, ειδικότερα, σε σχέση με άλλες χρονιές. Οι τιμές, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι χαμηλότερες, αφού αναγκάστηκαν να κατεβάσουν το κόστος, οι πελάτες όμως, κάνουν ακόμη παράπονα για τσιμπημένες τιμές.
Τελικά, ακριβά ή φθηνά τα… σαρακοστιανά;
«Τα πράγματα είναι πιο πεσμένα σε σχέση με πέρσι» αναφέρει ο Σάββας Κουτσούλης, ιδιοκτήτης ψαράδικου, σημειώνοντας πως «έχουμε κάνει αρκετές μειώσεις στις τιμές». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Σπύρος Ρούτσης, υπάλληλος σε ψαράδικο «δεν είναι και τόσο καλά σε σχέση με πέρσι. Κάναμε μειώσεις σε τιμές. Ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε τον κόσμο». Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, στα μαλάκια παρατηρείται αύξηση της πώλησης των θραψάλων, μιας και είναι πιο φθηνά σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Στον αντίποδα η γνώμη των πελατών. «Τα πράγματα είναι ακριβά. Μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι, αλλά σε σχέση με αυτά που παίρνει ο κόσμος είναι ακριβά. Και είναι όλα ταρίφα. Κανείς δεν παίζει λίγο στις τιμές. Είναι συνεννοημένοι και βάζουν τις ίδιες τιμές, για παράδειγμα όλα τα οστρακοειδή 12 ευρώ», τονίζει ο κ. Γιάννης Καμπούρης, ιδιωτικός υπάλληλος. Με καυστικό τρόπο αντιμετωπίζει την κατάσταση η κ. Αλεξάνδρα Χατζησιδέρη «εμείς είμαστε χειρότερα σε σχέση με πέρυσι», υπογραμμίζει χαριτολογώντας και προσθέτει πως οι τιμές «είναι λίγο ακριβούτσικες».
Και στον χαλβά οι καταστηματάρχες τονίζουν πως έκαναν μειώσεις τιμών, ενώ παρατηρούν και μείωση στην πελατεία. χαλβά «Ο κόσμος ψωνίζει ελάχιστα σε σχέση με πέρσι. Οι πωλήσεις σε χαλβάδες και σαρακοστιανές λιχουδιές έχουν πέσει 75% κάτω», αναφέρει η κ. Ανθούλα Αραμπατζή, ιδιοκτήτρια παντοπωλείου, σημειώνοντας πως μείωσε την τιμή στον χαλβά κατά 0,80 λεπτά το κιλό. Ομοίως και ο κ. Τάσος Περτσέλης, ιδιοκτήτης παντοπωλείου, ο οποίος τονίζει πως «ο κόσμος αγοράζει όσο βαστάει η τσέπη του. Κατεβάσαμε 0,20 λεπτά τον χαλβά σε σχέση με πέρσι» παρατηρώντας ότι «υπάρχει το 80% που κοιτάει το φθηνό και ένα 20% που κοιτάει το ακριβό γιατί θεωρούν ότι είναι πιο καλό. Τις περισσότερες φορές είναι», συνεχίζει, «αλλά όχι πάντα».
Από την μεριά του κόσμου, πάντως, υπήρξαν κι εκείνοι που ψώνισαν σήμερα, καθώς βρήκαν τις τιμές χαμηλότερες σε σχέση με άλλες μέρες. «Ψωνίσαμε γαρίδες και κυδώνια. Είναι πιο φθηνά σήμερα. Τις άλλες μέρες ήταν πιο ακριβά» αναφέρει ο συνταξιούχος Γεώργιος Δημάκης, συμβουλεύοντας τον κόσμο «να ψωνίζει καλύτερα τελευταία στιγμή». Το ίδιο παρατηρεί και ο κ. Αχιλλέας Γκανιάς, αγρότης στο επάγγελμα, ο οποίος δηλώνει πως «τα πράγματα είναι καλά ανάλογα με τη μέρα» τονίζοντας πως «είναι πιο φθηνά σήμερα».
Ανοίγουν λόγω… κρίσης
Περισσότερες ημέρες ανοίγουν τα καταστήματα, όπως μας αναφέρουν οι μαγαζάτορες, προκειμένου να ανταγωνιστούν τους υπόλοιπους αλλά και να βγάλουν τα έξοδα του μαγαζιού. «Αναγκαστικά ανοίξαμε και σήμερα. Εγώ δεν άνοιγα Καθαρά Δευτέρα. Τα τελευταία 3-4 χρόνια ανοίγω» αναφέρει η κ. Αραμπατζή, τονίζοντας πως «τις υποχρεώσεις του μαγαζιού βγάζουμε, και τώρα που είναι οι Απόκριες γίνονται όλα αυτά. Από την Τρίτη θα κλαίμε». Αντίστοιχα και ο κ. Χαράλαμπος Ευθυμιάδης, υπάλληλος σε ψαράδικο, ο οποίος σημειώνει πως «ήμασταν και χθες ανοιχτά. Τις Κυριακές δεν ανοίγαμε αλλά άνοιξαν κι οι άλλοι και ανοίξαμε κι εμείς, στα πλαίσια του ανταγωνισμού».
Όπως αναφέρουν οι καταστηματάρχες, ο περισσότερος κόσμος ψώνισε το Σάββατο. «Το Σάββατο κινηθήκαμε λίγο καλύτερα. Τώρα περιμένουμε», τονίζει ο κ. Ρούτσης, με τον κ. Κουτσούλη να συμπληρώνει πως «ο κόσμος έχει έρθει και πιο νωρίς και πολλοί ψωνίσανε το Σάββατο». Ομοίως και ο κ. Ευθυμιάδης «μοιράστηκε ο κόσμος, είχαμε πολύ κόσμο και το Σάββατο». Όλοι πάντως περιμένουν αυτή την ώρα να προσέλθει ο κόσμος προκειμένου να κάνουν κάποιον τζίρο.
Θετικές σκέψεις
Μπορεί οι πωλήσεις όπως αναφέρουν οι καταστηματάρχες να μην πηγαίνουν καλά, μπορεί ο κόσμος να… παραπονιέται για τις τσιμπημένες τιμές, ωστόσο υπάρχουν κι εκείνοι που βλέπουν το εορταστικό κλίμα της ημέρας και προσπαθούν να κρατήσουν μία θετική στάση απέναντι στην κατάσταση που επικρατεί. «Το παραδοσιακό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας είναι υποχρεωτικό. Να σταματήσουμε τα παράπονα και όλοι μαζί να τα καταφέρουμε. Εδώ στα ελληνικά», τονίζει ο κ. Σόλων Ιωάννου, χημικός μηχανικός.
%ce%ba%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b16 %ce%ba%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b17 %ce%ba%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b18
%ce%ba-%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b12 %ce%ba%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b11-%ce%91%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae %ce%ba%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b13-%ce%91%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae %ce%ba%ce%b4%ce%b5%cf%85%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b14-%ce%91%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.