, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η Κύπρος έρχεται… Θεσσαλονίκη

Ημερίδα, με θέμα «Η Κύπρος μετά τα μνημόνια: Ένα πραγματικό Success Story ανερχόμενου οικονομικού κέντρου», συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-Helexpo), τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017, στις 17.30.
Η εκδήλωση έχει ως σκοπό την ενημέρωση για το οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου και ως στόχο την ανάδειξη των προκλήσεων και των προοπτικών επιχειρηματικής ανάπτυξης, που εμφανίζονται στην αγορά της.
Μέσα από ένα ολιγόωρο πρόγραμμα παρουσιάσεων του νομικού πλαισίου, του φορολογικού καθεστώτος και των ευκαιριών χρηματοδότησης στην αγορά της Κύπρου, επιχειρηματίες και start-ups θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με εμπειρογνώμονες από την Κύπρο, να ενημερωθούν και να συζητήσουν τις ευκαιρίες δραστηριοποίησης και ανάπτυξης που παρουσιάζονται στη χώρα και οι οποίες οδήγησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην έξοδο της Κύπρου από την οικονομική κρίση και την ανάδειξή της σε ανερχόμενο οικονομικό κέντρο.
Έπειτα από τρία χρόνια στήριξης από το ΔΝΤ, η Κύπρος κατάφερε όχι μόνο να εξέλθει του προγράμματος στήριξης, ξεπερνώντας τους δημοσιονομικούς στόχους και τις δυσοίωνες προβλέψεις και ταυτόχρονα επιτυγχάνοντας μεγέθυνση σε όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά και να αναδειχθεί σταδιακά σε ένα παγκόσμιο οικονομικό κέντρο. Τα εργαλεία και οι παράμετροι που συνέβαλαν στην επιτυχία είναι:
-Συμφωνία και υλοποίηση ενός δικού της Στρατηγικού Σχεδίου, που οδήγησε τελικά στην έξοδο από τα μνημόνια και στην ανάπτυξη.
-Ανάπτυξη νέων μορφών χρηματοδότησης της καινοτομίας με έμφαση στα τοπικά πλεονεκτήματα (Αγροτικά, Τουρισμός, Ενέργεια) και στις strart-ups.
-Δημιουργία χρηματοδοτικών εργαλείων σε όλα τα στάδια και τις αγορές.
Στον αντίποδα, η ελληνική οικονομία ψάχνει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες. Μπορεί να φανεί χρήσιμο το παράδειγμα της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα της ελληνικής κοινωνίας; Σε όλα αυτά θα κληθούν να απαντήσουν οι εισηγητές της ημερίδας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το εξής:
17:45 — 18:00    Χαιρετισμοί

  • Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
  • Σαββάκης Αθανάσιος, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)

18:00 — 18:15

  • Η Κύπρος μετά τα μνημόνια – Ευκαιρίες & Προκλήσεις:

Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα
18:15 — 19:00

  • Επιχειρηματικό περιβάλλον & ευκαιρίες ανάπτυξης:

Δώρος Αντωνίου, Διευθύνων Σύμβουλος DASM

  • Νομικό πλαίσιο:

Ανδρέας Λεονίδου, Partner LLPO, πρ. Μέλος των Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου

  • Φορολογικός Σχεδιασμός:

Σοφοκλής Σοφοκλέους, Partner KPMG Cy

  • Χρηματοδοτήσεις, Καινοτομία & Startups:

Nicolas Nicolaou, Cyprus – US Chamber of Commerce, President (σύνδεση μέσω skype)
19:00 — 19:30
Στρογγυλό Τραπέζι – Συζήτηση
Ερωτήσεις – Απαντήσεις
19:30 — 20:15
Networking & Wine

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.