, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Oι βορειοελλαδίτες ξαναφτιάχνουν δόντια στον… τόπο τους

«Οι πολίτες δεν δίνουν το απαιτούµενο βάρος στη στοµατική τους υγιεινή, µε αποτέλεσµα τις σοβαρές συνέπειες τόσο στην υγεία όσο και στην ψυχολογία τους» συµφωνούν οδοντίατροι της Θεσσαλονίκης στην έρευνα που έκανε η karfitsa. Χρόνιο πρόβληµα αποτελούν οι «σχέσεις» οδοντιάτρων και ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι δεν έχουν καταλήξει σε επίτευξη συµφωνίας για ένα πακέτο -κοινά αποδεκτής οδοντιατρικής περίθαλψης- αλλά και οι περικοπές των επιχορηγήσεων σε κρατικούς φορείς. «Από την άλλη όµως, υπάρχουν και εκείνοι που βλέπουν κάποιο… φως στην υπόθεση, προσδιορίζοντας την θετική τους πτυχή στο όλο ζήτηµα. Και όπως όλα δείχνουν, αρκετοί αρχίζουν να εµπιστεύονται ξανά περισσότερο την Ελλάδα από τη γειτονική Βουλγαρία…» όπως µας είπαν χαρακτηριστικά…
Της Αρετής Τασούλα
Μέχρι τα τέλη του 2013, οι ασφαλισµένοι είχαν πρόσβαση σε δωρεάν υπηρεσίες µόνο στους οδοντιάτρους των πολυϊατρείων. Η παροχή αυτή σταµάτησε το προαναφερόµενο χρονικό διάστηµα, λόγω της µεταρρύθµισης στο Εθνικό Σύστηµα Υγείας, που προέβλεπε την µεταβολή του ΕΟΠΥΥ από πάροχο και αγοραστή υπηρεσιών υγείας, σε αγοραστή… αποκλειστικά. Το Διοικητικό Συµβούλιο του ΕΟΠΥΥ (που πλέον έχει µετονοµαστεί σε ΠΕΔΥ) προχώρησε στη σύνταξη πρότασης για την παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης στους ασφαλισµένους του από ιδιώτες οδοντιάτρους, στις 7 Μαρτίου του 2014. Η Ελληνική Οδοντιατρική Υπηρεσία (Ε.Ο.Ο) είχε ως πάγιο αίτηµα την ρήτρα στην οδοντιατρική περίθαλψη της τάξης του 5% του ετήσιου Προϋπολογισµού του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ανερχόταν στα 6 δισεκατοµµύρια ευρώ, δηλαδή, πιο απλά, να δαπανούνται 300 εκατοµµύρια ευρώ για τις οδοντιατρικές υπηρεσίες»
Η αντιπρόταση του εθνικού φορέα έθετε την κοστολόγηση της δαπάνης στα 60 εκατοµµύρια ευρώ, προβλέποντας την ιδιωτική συµµετοχή των ασθενών σε ποσοστά από 20% (κυρίως για παιδιά κάτω των 16 ετών) µέχρι 70% (για ενηλίκους, ως επί το πλείστον σε θεραπευτικές πράξεις). Η Ε.Ο.Ο. και σύσσωµοι οι οδοντιατρικοί σύλλογοι της Ελλάδας αντιτάθηκαν της πρότασης και εν τέλει… δεν υπήρξε καµία συµφωνία. «Και να υπάρξει κάποια σύµβαση µεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των οδοντιάτρων, θεωρώ, πως περισσότερα προβλήµατα θα δηµιουργηθούν, παρά θα λυθούν», αναφέρει ο κ. Γεώργιος Καραγεώργος, που διατηρεί οδοντιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας µάλιστα πως «η κατάσταση έχει παγιωθεί ως έχει και δεν νοµίζω ότι θα επιτευχθεί συµφωνία». Στο ίδιο µήκος κύµατος και οι απόψεις της οδοντιάτρου κ. Κυριακής Παναγιωτίδου η οποία εκτιµά πως η σύναψη σύµβασης «δεν συµφέρει ούτε τους οδοντιάτρους, αλλά ούτε και τους ασθενείς». Από την άλλη, ο κ. Γεώργιος Αγγέλου, οδοντίατρος, επισηµαίνει πως «η συµµετοχή στον ΕΟΠΥΥ είναι εθελοντική. Αν θες συµµετέχεις, δεν σε υποχρεώνει κανείς. Εκτιµάται, ανάλογα µε αυτά που επιβάλλει η πολιτεία, αν συµφέρει τον κάθε οδοντίατρο η σύµβαση, και αναλόγως πράττει».
Περισσότερα τα προβλήµατα στα δόντια…
Μέχρι στιγµής και από τότε που έγινε η προσέγγιση µεταξύ οδοντιάτρων και ΕΟΠΥΥ, δεν έχει πραγµατοποιηθεί κάποια άλλη κίνηση για να ενταχθούν στα ταµεία των ασφαλισµένων οι οδοντιατρικές πράξεις. Αποτέλεσµα, ήταν η αναβολή των κοστοβόρων οδοντιατρικών πράξεων καθώς και η προσφυγή των ασθενών κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, σε γειτονικές χώρες και ειδικότερα στη Βουλγαρία και τα Σκόπια, όπου οι τιµές είναι χαµηλότερες, προκειµένου να επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο για την οδοντιατρική τους περίθαλψη. Όπως παρατηρεί ο κ. Καραγεώργος «µείωση δεν υπάρχει στον όγκο των πελατών αλλά στην ποιότητα των δουλειών. Η διαφορά σε σχέση µε παλαιότερα έγκειται περισσότερο στο ποιοτικό κοµµάτι και όχι στο οικονοµικό», µε την, οδοντίατρο, κ. Άννα Αθανασιάδου να διαπιστώνει πως «υπάρχει αύξηση των ασθενών λόγω του ότι υπάρχουν περισσότερα προβλήµατα στα δόντια», και συνεχίζει, «τα φρόντιζαν περισσότερο. Τώρα ένα σφράγισµα, για παράδειγµα, ενδέχεται να το αµελήσουν και να χρειαστεί σε βάθος χρόνου να χειροτερέψει η κατάσταση και να χρειαστεί περισσότερη δουλειά ένα δόντι».
Για… έξι µήνες στη Βουλγαρία για τα δόντια;
Όσον αφορά την προσφυγή των πολιτών σε γειτονικές χώρες ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης διαπιστώνει πως «από τις αρχές κιόλας της κρίσης αυξήθηκε κατά πολύ ο αριθµός των ασθενών που κατέφευγαν στη Βουλγαρία», γεγονός που φέρει, όµως, επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Η αδυναµία των πολιτών να µεταβαίνουν συνέχεια στις γειτονικές χώρες, όπως αναφέρει ο κ. Λάµπρος Ζουλούµης, γναθοχειρουργός και πρόεδρος του Τµήµατος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστηµών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, έχει ως αποτέλεσµα «οι ασθενείς να µην περιθάλπονται σωστά, αλλά µε προχειρότητα, ειδικά σε οδοντιατρικές πράξεις που απαιτούν ένα εξάµηνο εργασιών, και ως συνέπεια οι περισσότεροι επιστρέφουν µε δόντια που βρίσκονται σε ακόµη χειρότερη κατάσταση, γεγονός που µπορεί να βλάψει σε µεγάλο βαθµό τη συνολική τους υγεία». Η οδοντίατρος και επίκουρη καθηγήτρια της Οδοντιατρικής σχολής, υπεύθυνη στο διαγνωστικό τµήµα, κ. Αθηνά Κονδυλίδου καταγγέλλει µάλιστα στην Karfitsa πως «µου έχει συµβεί, να έρθει ασθενής, ο οποίος είχε κάνει έναν χρόνο πριν συνολική αποκατάσταση της οδοντοστοιχίας του στο εξωτερικό, και να υποφέρει από φοβερούς πόνους. Προχωρήσαµε σε ακτινογραφίες και διαπιστώσαµε πως έλειπε το υλικό που βάζουµε για την έµφραξη των απονευρώσεων», τονίζοντας πως όταν οι οδοντίατροι προχωρούν σε µίνιµουµ θεραπείες οι οποίες δεν είναι σωστές και έτσι υπονοµεύονται τα δόντια. Όπως παρατηρεί και η κ. Παναγιωτίδου «αρκετοί πελάτες έρχονται στο ιατρείο πρησµένοι» µε τον κ. Αγγέλου, βέβαια, να τονίζει πως «δεν φταίνε τα υλικά που χρησιµοποιούνται, αλλά η ταχύτητα µε την οποία γίνονται οι οδοντιατρικές πράξεις».
O γνωστός οδοντίατρος-χειρουργός της Θεσσαλονίκης Νικόλαος Αργυρόπουλος σημειώνει για το ίδιο θέμα«Πως είναι δυνατόν να ζητάμε από τα παιδιά μας να μείνουν στον τόπο μας και να αγωνισθούν, όταν εμείς οι ίδιοι ταξιδεύουμε μακρυά, ελέω κρίσης, για να έχουμε φτηνότερες, από κάθε άποψη υπηρεσίες υγείας;» (βλ φωτο)
Αργυρόπουλος
«Τους έβγαλαν τα δόντια…»
Μία ακόµα πτυχή του προβλήµατος αποτέλεσαν οι περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις. Μέχρι πέντε περίπου χρόνια πριν, το κράτος επιδοτούσε το Τµήµα Οδοντιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης µε 600.000 ευρώ ετησίως. Οι περικοπές που έγιναν, µείωσαν δραµατικά το ποσό στις 50.000 ευρώ, όπως µας διαβεβαιώνει ο Λάµπρος Ζουλούµης, γναθοχειρουργός και πρόεδρος του Τµήµατος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστηµών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης, µε αποτέλεσµα το Τµήµα να σταµατήσει την δωρεάν περίθαλψη και να αρχίσει να χρεώνει τις οδοντιατρικές του πράξεις.
Θετικά βήµατα
«Τα τελευταία χρόνια έχουµε παρατηρήσει αύξηση του αριθµού των ασθενών στο τµήµα µας για όλες τις οδοντιατρικές πράξεις», δηλώνει ο κ. Ζουλούµης, εκτιµώντας πως «ο κόσµος έχει αντιληφθεί πως η στοµατική υγιεινή είναι ένα σοβαρό ζήτηµα, παρόλο που η οδοντιατρική περίθαλψη θεωρείται… πολυτέλεια». Και συνεχίζει, «µε χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχουµε µεγάλη προσέλευση για προληπτικές πράξεις, καθώς ο κόσµος αρχίζει και προσέχει τα δόντια του. Επίσης, οι τιµές είναι πολύ χαµηλές και η περίθαλψη, σαφώς, είναι πολύ καλύτερη και πιο προσεκτική από την προχειρότητα µε την οποία αντιµετωπίζουν οι γειτονικές χώρες τα ελληνικά περιστατικά, και αυτό αρχίζει να το καταλαβαίνει ο κόσµος». Ενδεικτικά, να αναφερθεί πως µία προληπτική πράξη στο οδοντιατρικό τµήµα του ΑΠΘ κοστίζει 10 ευρώ. Πέραν της επιλογής των ασθενών για το που θα πραγµατοποιήσουν την οδοντιατρική τους περίθαλψη, ένα ακόµη θετικό βήµα στο µείζον ζήτηµα, είναι η δηµιουργία δηµόσιου οδοντιατρικού κέντρου στην Αθήνα, τον περασµένο Μάιο, για παροχή υπηρεσιών που καλύπτουν όλο το φάσµα της στοµατικής υγιεινής στο πλαίσιο του ΠΕΔΥ της 1ης Υγειονοµικής Περιφέρειας Αττικής. Το εν λόγω κέντρο απευθύνεται σε όλο τους ασφαλισµένους της Αττικής, όπως και όµορων νοµών που δεν παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες. Αξιοσηµείωτο δε, πως τα ποσοστά των οδοντιατρικών πράξεων υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση µε παλαιότερα χρόνια. Μένει, λοιπόν, να γίνουν αντίστοιχες κινήσεις πανελλαδικώς, και να επιτευχθεί η πολυπόθητη συµφωνία µεταξύ ΠΕΔΥ και οδοντιάτρων…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.