, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Νίκη του Μαρκ Ρούτε, μένει πίσω ο λαϊκιστής Βίλντερς

Νίκη του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και με διαφορά έναντι του λαϊκιστή Χέερτ Βίλντερς δίνουν τα exit poll της ολλανδικής κάλπης που άνοιξε τον κρίσιμο εκλογικό χορό του 2017 υπό τη σκιά του λαϊκισμού μετά το σοκ του Brexit, αλλά και την εκλογή Τραμπ. Μεγάλοι νικητές της εκλογικής νύχτας οι Πράσινοι τετραπλασιάζοντας σε 16 τις έδρες τους, ιστορικό χαμηλό για τους Εργατικούς του Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η εκλογική έκβαση έρχεται ως βαθιά ανάσα για τα κυρίαρχα κόμματα στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης, ιδίως στη Γαλλία και τη Γερμανία που στήνουν κάλπες τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο αντίστοιχα με την Μαρίν Λεπέν και Φράουκε Πέτρι να καιροφυλακτούν. Μία πρώτη θέση της ακροδεξιάς θα συντάρασσε μία Ευρώπη που βρίσκεται ήδη σε κρίση ταυτότητας.
Άμεση ήταν η αντίδραση από τη Γερμανία με τον προσωπάρχη της Άνγκελα Μέρκελ να συγχαίρει την Ολλανδία για το «εκπληκτικό» εκλογικό αποτέλεσμα. «Ολλανδία, ω, Ολλανδία είσαι πρωταθλήτρια. Συγχαρητήρια για το εκπληκτικό εκλογικό αποτέλεσμα» έγραψε ο Πέτερ Αλτμάιερ στο Twitter στα ολλανδικά.
Από πλευράς του, ο Χέερτ Βίλντερς υποστήριξε πως ο Ρούτε δεν έχει… τελειώσει μαζί του. «Ψηφοφόροι του PVV, σας ευχαριστώ. Η πρώτη νίκη επιτεύχθηκε» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter. «Και ο Ρούτε δεν έχει ακόμη απαλλαγεί από εμένα» συμπλήρωσε.
Αμφότεροι Ρούτε και Βίλντερς είχαν προσδώσει στις κάλπες χαρακτήρα βαρομέτρου λαϊκισμού.
Ασκώντας το εκλογικό του δικαίωμα ο Βίλντερς είχε νωρίτερα διαμηνύσει πως «το τζίνι δεν μπορεί να μπει ξανά στο μπουκάλι, ο λαός νοιώθει ότι δεν εκπροσωπείται», ενώ ο Ρούτε υπογράμμιζε ότι η ψήφος αποτελεί «ευκαιρία για μία μεγάλη δημοκρατία όπως η Ολλανδία να σταματήσει το φαινόμενο ντόμινο του λαϊκισμού».
Το ποσοστό συμμετοχής στις ολλανδικές εκλογές εκτιμάται ότι αγγίζει το 81% έναντι 74,6% στην αναμέτρηση του 2012.
Βάσει της παρούσας εικόνας, ο Μάρκ Ρούτε έχει πληθώρα επιλογών για τη συγκρότηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού. Θα χρειαστεί πιθανώς τουλάχιστον τέσσερις εταίρους σε μία διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Η μέση χρονική περίοδος για τη συγκρότηση κυβερνητικής συμμαχίας στην Ολλανδία είναι τρεις μήνες και το ρεκόρ έχει «χτυπήσει» 200 ημέρες.
Ο Χέερτ Βίλντερς ήταν σε κάθε περίπτωση και είναι εκτός κάθε συζήτησης τόσο από πλευράς Ρούτε, όσο και όλων των πολιτικών σχηματισμών. Εξ ου και ακόμη και εάν ερχόταν πρώτος στις κάλπες δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει δεδομένης της πολυδιάσπασης του πολιτικού σκηνικού.
Το Λαϊκό Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD) του Μαρκ Ρούτε συγκεντρώνει 31 εκ των 150 εδρών του ολλανδικού Κοινοβουλίου, βάσει του πρώτου exit poll που μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 22.00 (ώρα Ελλάδας).
Το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (PVV) αποσπά 19 έδρες χωρίς να επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις -που παροδικά έδιναν στον Βίλντερς ακόμη και την πρώτη θέση. Στο προηγούμενο Κοινοβούλιο η ακροδεξιά κατείχε 15 έδρες.
Ίδιο αριθμό εδρών (19) συγκεντρώνουν άλλα δύο κόμματα -οι κεντροδεξιοί Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και οι φιλελεύθεροι-προοδευτικοί Δημοκράτες 66 (D66).
Μεγάλοι νικητές της εκλογικής νύχτας εμφανίζονται οι Πράσινοι τετραπλασιάζοντας σε 16 τις έδρες τους, σύμφωνα με το exit poll.
Στον αντίποδα, το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (PvdA), εταίρος του Ρούτε στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, καταβαραθρώνεται σε ιστορικό χαμηλό αποσπώντας εννέα έδρες έναντι 38 στην παρούσα Βουλή. Στο Εργατικό Κόμμα ανήκει ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Και δεύτερο exit poll που μετέδωσε το ολλανδικό κρατικό προβλέπει ότι το κόμμα του Ολλανδού πρωθυπουργού εξασφαλίζει 31 έδρες και καταλαμβάνει την πρώτη θέση, δίνοντας και πάλι 19 έδρες στο κόμμα του Χέερτ Βίλντερς.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.