, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σοκ: Προσφυγόπουλα κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας στην Ελλάδα

Απελπισμένα παιδιά-πρόσφυγες που είναι παγιδευμένα στην Ελλάδα αυτοτραυματίζονται και κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΕ, όπως αναφέρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις”.
Έτσι περιγράφει την κατάσταση, στην οποία ζουν τα προσφυγόπουλα σε κέντρα φιλοξενίας στην Ελλάδα, ο Independent.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι περισσότεροι πρόσφυγες πεθαίνουν από ποτέ άλλοτε, ενώ προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη, σχεδόν έναν χρόνο μετά την αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία.
Η συμφωνία έχει πλήξει χιλιάδες πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, όπου ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι πολλά παιδιά είναι ανάμεσα σε όσους -όλο και πιο πολλούς- πρόσφυγες προσπαθούν να αυτοκτονήσουν, έπειτα από μήνες εγκλωβισμού σε άθλια στρατόπεδα.
Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Save the Children, πάνω από 5.000 ανήλικα ζουν σε άθλιες συνθήκες, που οδηγούν σε μια αυξανόμενη κρίση ψυχικής υγείας.
Παιδιά από την ηλικία των 9 ετών αυτοτραυματίζονται και από την ηλικία των 12 ετών κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας (μερικές φορές μάλιστα μαγνητοσκοπώντας τον εαυτό τους), ενώ γίνεται χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ από τους εφήβους που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από εμπόρους στα κέντρα φιλοξενίας.
Όπως αναφέρει η Save the Children, κάποια από τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στους καταυλισμούς ζουν “σε κατάσταση 24ωρης επιβίωσης” και κοιμούνται σε βάρδιες προσπαθώντας να παραμείνουν ασφαλή, την ίδια ώρα που κάποια άλλα παιδιά εξαφανίζονται ή πληρώνουν διακινητές για να φύγουν από τα ελληνικά νησιά.
“Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας συνήφθη για να τερματιστούν οι ροές “παράτυπων μεταναστών” στην Ελλάδα, αλλά με ποιο κόστος;”, λέει ο Άντρεας Ρινγκ, εκπρόσωπος της Save the Children.
Και συνεχίζει: “Πολλά από αυτά τα παιδιά ξέφυγαν από τον πόλεμο μόνο και μόνο για να καταλήξουν σε στρατόπεδα κράτησης, τα οποία αποκαλούν “κόλαση” και στα οποία αισθάνονται περισσότερο ως ζώα παρά ως άνθρωποι”.
πηγή: nooz.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.