, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Τους στέλνουμε λεφτά, μας στέλνουν βόμβες»

του Νίκου Καραμανλή
Χειρότερη χρονική συγκυρία για να ακουστεί ότι στην Ελλάδα εκκολάπτεται μία νέα γενιά τρομοκρατών –που στέλνει «τρομο-δέματα» σε κάθε γωνιά της Ευρώπης– δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Την ώρα που η χώρα δίνει τη μεγάλη μάχη για να νικήσει την αβεβαιότητα, να σταθεί στα πόδια της και (κάποια στιγμή) να ορθοποδήσει, δύο πακέτα-βόμβες σε Βερολίνο και Παρίσι μας φέρνουν ξανά στο διεθνές προσκήνιο για λάθους λόγους.
Διαβάστε πώς σχολίασε το γεγονός η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και θα καταλάβετε: «Παρά τα πακέτα στήριξης ύψους δισεκατομμυρίων και άλλων εκτεταμένων μέτρων στήριξης για τα οποία εγγυάται και η Γερμανία, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Θεωρείται σκληροπυρηνικός όσον αφορά τις απαιτήσεις των πιστωτών της χώρας για τα μέτρα περικοπών». Με απλά λόγια, ο γερμανικός Τύπος περνάει την εικόνα ότι «την ώρα που εμείς στέλνουμε λεφτά στους Έλληνες, αυτοί μας στέλνουν βόμβες». Μάλιστα, ο ίδιος αρθρογράφος επιχειρεί μία γενίκευση του φαινομένου, γράφοντας ότι «στην Ελλάδα υπάρχει μια ενεργή αριστεροτρομοκρατική σκηνή που ευθύνεται για αρκετά παγιδευμένα δέματα προς διευθύνσεις του εξωτερικού». Αλήθεια, πόσο μυαλό χρειάζεται για να κατανοήσει κανείς ότι αυτή η δήθεν επανάσταση μόνο κακό κάνει στην πατρίδα μας;
Το τελευταίο που χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή είναι «αυτόκλητοι σωτήρες», είτε αυτοί κρατούν αμφιλεγόμενα ομόλογα… τρισεκατομμυρίων ευρώ (βλ. Αρτέμης Σώρρας) είτε όπλα και βόμβες. Αυτήν τη φορά, μάλιστα, το ένοπλο αντάρτικο πόλεως δεν υπολόγισε ούτε καν το ενδεχόμενο να πάει κάτι στραβά, καθώς τα δέματα έφυγαν από το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με αεροπλάνα που είχαν μέσα ανυποψίαστους πολίτες, παιδιά, ακόμα και βρέφη. Τι θα συνέβαινε εάν για κάποιον λόγο εκρήγνυτο ένα από αυτά τα πακέτα στον αέρα; Και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δικαιολογία ότι ο μηχανισμός ήταν χαμηλής ισχύος…
Μήπως ήρθε η ώρα οι πολιτικοί ταγοί της χώρας να αντιληφθούν ότι η τρομοκρατία δεν αντιμετωπίζεται μόνο σε επίπεδο πρόληψης – αποτροπής επιθέσεων και συλλήψεων από την Αστυνομία; Μήπως πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτήν τη στιγμή προέχει η καταπολέμησή της σε επίπεδο ρητορικής και προπαγάνδας των οργανώσεων; Μία θεωρητική καταδίκη της τρομοκρατίας ή της βίας απ’ όπου κι αν προέρχεται δεν αρκεί αυτήν τη φορά. Η ελληνική κοινωνία είναι γεμάτη παθογένειες και με τον άκρατο λαϊκισμό να κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο, είναι εύλογο οι «αυτόκλητοι σωτήρες» να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.
Η κυβέρνηση, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις, έχουν ευθύνη και υποχρέωση να προστατεύσουν τους πολίτες και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι πολλοί μάς έχουν «στημένους» στη γωνία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.