, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Επί τάπητος η Πολιτιστική Διπλωματία στο Ευρωκοινοβούλιο

Ομιλία για την Πολιτιστική Διπλωματία πραγματοποίησε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας κλήθηκε να παρουσιάσει στους Ευρωβουλευτές – Μέλη των δυο Επιτροπών την ομόφωνα αποδεκτή (από την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ) εισήγησή του για την Πολιτιστική Διπλωματία και επισήμανε στους Ευρωβουλευτές το ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της ΕΕ, ώστε να ενισχύσουν τον Πολιτισμό και να αξιοποιήσουν τα πολυεπίπεδα οφέλη του για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Ο Πολιτισμός μπορεί να προσφέρει πολλά στην ευρωπαϊκή κοινωνία και τους νέους και να συμβάλει στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, μέσα από τη συνεργασία, τη συνεννόηση και τη σύμπραξη δυνάμεων, είτε αυτές βρίσκονται στην κορυφή, είτε προέρχονται από τη βάση, δηλαδή την ίδια την κοινωνία. Είναι ένας τομέας που ισχυροποιεί τους συνεκτικούς δεσμούς ανάμεσα στις χώρες και τους πολίτες της ΕΕ και ταυτόχρονα μπορεί να φέρει πιο κοντά την Ευρώπη με τον υπόλοιπο κόσμο. Κεντρικό ρόλο στη στρατηγική της ΕΕ για τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις (Πολιτιστική Διπλωματία) μπορούν και πρέπει να παίξουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της ΕΕ, που είναι σε πλεονεκτική θέση, έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τις απαιτούμενες δυνατότητες», τόνισε στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ως κεντρικός εισηγητής της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, ο κ. Τζιτζικώστας.
170323-europarliament2
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κλήθηκε να παρουσιάσει τις θέσεις της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ για την Πολιτιστική Διπλωματία, στα μέλη των δυο Επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, δεδομένου ότι η εισήγησή του «Προς μια στρατηγική της ΕΕ για διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις», είχε ψηφιστεί στις αρχές Φεβρουαρίου ομόφωνα από την Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ και αποτελεί πλέον επίσημη θέση της.
Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τους τρεις κύριους άξονες της Πολιτιστικής Διπλωματίας, προτρέποντας τους Ευρωβουλευτές να τους υιοθετήσουν ως κεντρική στρατηγική της ΕΕ για τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις της:
1.Η συμμετοχή και ο κομβικός ρόλος που μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθώς και η Επιτροπή των Περιφερειών ως ενιαίο σύνολο στο σχεδιασμό της στρατηγικής και στην ανάπτυξη της πολιτικής της ΕΕ για τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις.
2.Η ανάγκη να συνδεθεί ακόμα πιο στενά ο Πολιτισμός με την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ενίσχυση της Πολιτιστικής Διπλωματίας, που μπορεί να οδηγήσει σε αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ παγκοσμίως.
3.Η κομβική διάσταση του Πολιτισμού στα μεγάλα ζητήματα – προκλήσεις που έχει μπροστά της σήμερα η ΕΕ. Η ανάπτυξη των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών, καθώς και ο τουρισμός μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη περιοχών της ΕΕ, ενώ η καλύτερη κατανόηση των πολιτιστικών καταβολών μπορεί να αμβλύνει τις εντάσεις και να λειτουργήσει ως αντίβαρο στον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό.
Ο κ Τζιτζικώστας κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συνεργαστεί με την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ το επόμενο διάστημα, στη διαδικασία της προετοιμασίας και έγκρισης της πολιτικής για την Πολιτιστική Διπλωματία και να συμμετάσχει ενεργά στην προετοιμασία για το Ευρωπαϊκό Έτος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το 2018.
170323-europarliament1

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.