, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πότε πρέπει να ξεκινά νωρίτερα ο έλεγχος

bigstock photo

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του πρωκτού θεωρούνται νεοπλασίες των ηλικιωμένων.

 Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα νεαρής ή μέσης ηλικίας είναι εντυπωσιακή.
Οι επιστήμονες συμβουλεύουν όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στο παχύ έντερο ή στον πρωκτό, να ξεκινούν τον προληπτικό έλεγχο πριν την ηλικία των 50 ετών.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου «Hershey» του Υγειονομικού Συστήματος της Πενσιλβάνια εξηγούν ότι τα άτομα με στενούς ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο στο παχύ έντερο ή τον πρωκτό κινδυνεύουν περισσότερο να διαγνωστούν και τα ίδια με τους καρκίνους αυτούς.

 Εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο ή τον πρωκτό είναι:

– Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου στον μαστό, στις ωοθήκες ή το ενδομήτριο
– Η ακτινοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη
– Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου
– Οι πολύποδες
– Το οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων στο παχύ έντερο.
Σύμφωνα με Δρα Γουόλτερ Κολτουν, διευθυντή Χειρουργικής Γαστρεντερικού Συστήματος στο αμερικανικό νοσοκομείο, ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος όταν περισσότεροι από ένας κοντινοί συγγενείς του έχουν νοσήσει, είναι έως και 12πλάσιος.
«Καλύτερα λοιπόν να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος νωρίτερα, παρά μετά να είναι αργά», τονίζει ο Δρ Κολτουν.
πηγή: onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.