, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Το σημερινό μας χρέος»

Του Δημήτρη Γαρούφα*
Κάθε επέτειος είναι και ευκαιρία περισυλλογής αλλά και ανασύνταξης στόχων , γι’ αυτό οι εθνικές γιορτές πρέπει να έχουν και αυτή τη μορφή για να οδηγούν σε αυτογνωσία.
Εγιναν και γίνονται πολλές συζητήσεις για τη μορφή που είχε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του 1821,για τα οράματα των αγωνιστών κλπ. Αντί αναλύσεων αντιγράφω ένα γράμμα που έστειλε ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στις 22 Μαρτίου 1821 στους Γαλαξιδιώτες κι από το περιεχόμενό του  μπορεί να καταλάβει κάποιος τη μορφή και τους στόχους αυτού του αγώνα.΄Εγραφε λοιπόν ο Ο. Ανδρούτσος: «αγαπημένοι μου Γαλαξιδιώτες.΄Ητανε φαίνεται γραφτό ν’ αδράξουμε τ’ άρματα μια ημέρα και να χυθούμε καταπάνω στους τυράννους μας που τόσα χρόνια ανελεήμονα μας τυραγνεύουν. Τι τη θέλουμε βρε αδέλφια αυτή την πολυπικραμένη ζωή ,να ζούμε από κάτω στη σκλαβιά και το σπαθί των Τούρκων ν΄ ακονιέται στα κεφάλια μας; Δεν τηράτε που τίποτα δεν μας απόμεινε;
Οι εκκλησίες μας γενήκανε αχούρια των Τούρκων. Κανένας δεν μπορεί να πει πως τάχα έχει κάτι δικό του γιατί το ταχιά βρίσκεται φτωχός, σα διακονιάρης στη στράτα. Οι φαμελιές μας και τα παιδιά μας είναι στα χέρια και στην διάκριση των Τούρκων. Τίποτα αδέρφια δεν μας έμεινε. Δεν είναι πρέποντας να σταυρώσουμε τα χέρια και να τηράμε τον ουρανό. Ο θεός μας έδωκε χέρια, γνώση και νου. Ας ρωτήσουμε την καρδιά μας και ότι μας απαντυχαίνει ας το βάλουμε σε πράξη γλήγορα και ας είμεθα βέβαιοι πως ο Χριστός μας ο πολυαγαπημένος θα βάλει το χέρι απάνου μας…Μια ώρα πρέποντας είναι να ξεσπάσει αυτό το μαράζι όπου μας τρώγει την καρδιά. Στα άρματα αδέλφια η να ξεσκλαβωθούμε η όλοι να πεθάνουμε…».
Δεν νομίζω να χρειάζεται ανάλυση. Αυτή η επιστολή  λέει και το γιατί ξεσηκώθηκαν οι σκλαβωμένοι ραγιάδες και το τι ήθελαν. Βέβαια για την ιστορία πρέπει να πούμε πώς αυτό τον αγωνιστή τον δολοφόνησαν Ελληνικά χέρια γιατί μας βαραίνει αρχαία κατάρα, ο Ελληνισμός να τρώει τα καλύτερα παιδιά του.
Οι γιορτές και οι επέτειοι έχουν αξία όταν παραδειγματίζουν και οδηγούν σε αυτογνωσία. Ας εγκύψουμε στα  λόγια των αγωνιστών του 1821 και θα καταλάβουμε το σημερινό μας χρέος. Από τα βάθη της ιστορίας ο Οδυσσέας Ανδρούτσος λέει ότι πρέπει «να ρωτήσουμε την καρδιά μας κι΄ ότι μας απαντυχαίνει ας το βάλουμε σε πράξη γρήγορα…» Να λειτουργούμε με όραμα, ενότητα, θάρρος και  συναίσθηση της ιστορίας και των αρχών του οικουμενικού Ελληνισμού, γιατί ο Ελληνισμός  είχε πάντα ανοιχτούς ορίζοντες αλλά και όπλο τις ιδέες, τη φλόγα της καρδιάς.
*Ο κ. Γαρούφας είναι δικηγόρος-συγγραφέας, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.