, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Πόσο κόστισε ο χριστουγεννιάτικος στολισμός στη Θεσσαλονίκη…

“Θέλω να ευχαριστήσω τους χορηγούς, εταιρείες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που στήριξαν την προσπάθειά μας. Χάρη σε αυτές έγινε εφικτή η διοργάνωση “Χριστούγεννα Μαζί”
Ο απολογισμός της διοργάνωσης του Δήμου Θεσσαλονίκης «Χριστούγεννα μαζί» παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, στη διάρκεια της 5ης Τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Βασικοί άξονες της φιλοσοφίας των εκδηλώσεων ήταν η δημιουργία ενός φεστιβάλ αυθόρμητων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην καρδιά του εμπορικού κέντρου, η αξιοποίηση των νέων καλλιτεχνών της πόλης και ένας συνδυασμός από μεγάλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις και μικρά «απρόσμενα» επεισόδια.
Στόχοι της διοργάνωσης, μεταξύ άλλων, υπήρξαν να τονωθεί η κίνηση στο εμπορικό κέντρο, με την Πλατεία Αριστοτέλους να λειτουργεί ως πυρήνας των δρώμενων. Οι εκδηλώσεις απευθύνονταν σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, καθώς και στους πρόσφυγες.
Ως προτεραιότητες της Διοίκησης στην υλοποίηση της διοργάνωσης ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ξεχώρισε την αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού – πανεπιστημίου και καλλιτεχνών – τις εκδηλώσεις χωρίς εισιτήριο και την ιδιαίτερη επιμέλεια του διακόσμου, υπό την καθοδήγηση του Αρχιτέκτονα, Σκηνογράφου και Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Απόστολου Βέττα.
«Είναι επίσης σημαντικό να τονίσω το μοντέλο συνεργασίας του Δήμου με τους χορηγούς που ακολουθήσαμε σ’ αυτήν την περίπτωση, όπου αντί ο Δήμος να παίρνει χρήματα, δέχτηκε ως δωρεές τις ίδιες τις κατασκευές που αποτέλεσαν τον διάκοσμο. Με αυτόν τον τρόπο και η γραφειοκρατία περιορίστηκε και οι χρόνοι βελτιώθηκαν. Θέλω, φυσικά, να ευχαριστήσω τους χορηγούς, εταιρείες του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που στήριξαν την προσπάθειά μας. Χάρη σε αυτές έγινε εφικτή η διοργάνωση ‘’Χριστούγεννα Μαζί’’. Είναι σημαντικό ότι ο Δήμος κατάφερε μια τέτοιου πρωτοφανούς επιπέδου συνεργασία με τον κόσμο των επιχειρήσεων. Σχετικά με την επιλογή των χορηγών, μια που επίσης ακούστηκαν πολλά αρνητικά σχόλια, τονίζω ότι όταν μια επιχείρηση προσφέρει χρήματα για έναν κοινωφελή σκοπό, ο Δήμος Θεσσαλονίκης εξετάζει μόνο αν αυτό είναι νόμιμο. Δεν κάνουμε συμψηφισμούς με άλλα ζητήματα» κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης.
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Βέττας, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο, τη Διοίκηση και το προσωπικό του Δήμου, που επιστρατεύτηκε για να παρουσιαστεί η τελική εικόνα, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν κρούσματα βανδαλισμών στις χριστουγεννιάτικες κατασκευές. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπήρξε συνειδητή επιλογή, τα χρήματα που διέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα να δοθούν σε πολλά μικρά δρώμενα με συντελεστές τα ταλέντα της πόλης, αντί για μια μεγάλη ‘’λουστραρισμένη’’ εκδήλωση και κατέληξε λέγοντας: «Έγιναν πολλά που δεν προσέβαλαν τον Δήμο, αλλά υπάρχει ένα διαφορετικό γούστο. Αν με ξαναδιαλέξετε, τα ίδια θα κάνω».
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης «Χριστούγεννα μαζί», περιελάμβανε μουσική, χορό, εικαστικά, θέατρο και παράλληλα δρώμενα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016 με τη φωταγώγηση του εορταστικού διακόσμου της πλατείας και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, με τον αποχαιρετισμό του 2016, στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης και με μια εντυπωσιακή ρίψη πυροτεχνημάτων.
Οι συντελεστές της διοργάνωσης με γενικό διευθυντή τον Απόστολο Βέττα ήταν οι:
• Λεωνίδας Γυμνόπουλος, Γενικός συντονισμός στολισμού
• Κώστας Βόμβολος, Υπεύθυνος μουσικών εκδηλώσεων
• Χρήστος Θεοδωρίδης, Σκηνοθέτης δράσεων δρόμου και Πρωτοχρονιάς
• Χαρά Αργυρούδη, Οργάνωση παραγωγής – Εθελοντές
• Νίκος Μαυράκης, Οργάνωση παραγωγής – Επικοινωνία
• Βίκυ Παπαδημητρίου, Οργάνωση – Εκτέλεση παραγωγής
Οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν σε ανοικτούς και σε επιλεγμένους κλειστούς χώρους, όπως ο άξονας της Πλατείας Αριστοτέλους, η Πλατεία Αρχαίας Αγοράς, ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας, η Πλατεία Ντορέ, η Στοά Μοδιάνο, ο πεζόδρομος της Ικτίνου, η ΧΑΝΘ, η Ροτόντα, τα Λαδάδικα, ο πεζόδρομος της Δημητρίου Γούναρη, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Καθολική Εκκλησία, η Στοά Αγίου Μηνά και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Η παρουσίαση του απολογισμού περιελάμβανε τα στοιχεία που αφορούσαν τους άξονες και τους στόχους των εκδηλώσεων, τον ιδιαίτερο διάκοσμο και τους χώρους που επιλέχθηκαν για τον στολισμό, τους συντελεστές, τα οικονομικά στοιχεία, τους χορηγούς αλλά και την προβολή και επικοινωνία.
Από τα μετρήσιμα μεγέθη της φετινής χριστουγεννιάτικης διοργάνωσης, προκύπτει ότι:
• Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 180 εκδηλώσεις με τη συμμετοχή 300 καλλιτεχνών, 100 εθελοντών και 60 φοιτητών του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ
• Η συμμετοχή του κοινού στα καλλιτεχνικά δρώμενα κατά προσέγγιση υπολογίζεται σε 41.000 άτομα, χωρίς να είναι δυνατόν ωστόσο να καταμετρηθεί ένα μεγάλο μέρος, καθώς αφορά το σύνολο των περαστικών που συμμετείχαν στις αυτοσχέδιες περιφερόμενες παραστάσεις
• Το κόστος του καλλιτεχνικού προγράμματος υπολογίζεται σε 140.000€
• Το κόστος των κατασκευών και του εορταστικού διακόσμου ανέρχεται στις 182.640€, ποσό το οποίο εξασφαλίστηκε αποκλειστικά μέσω χορηγιών
Όσον αφορά τη συνεισφορά των χορηγών – εταιριών και φορέων – που ανέλαβαν τόσο το κατασκευαστικό και διακοσμητικό σκέλος, όσο και τη χρηματοδότηση δρώμενων, κατανεμήθηκε ως εξής:
• Εταιρεία DIMERA GROUP M. ΕΠΕ: 50.220€
• Εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια: 30.000€
• Εταιρεία 3Ε: 30.000€
• Εταιρεία ΙΝΤΡΑΚΑΤ: 25.420€
• Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: 10.000€
• Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: 10.000€
• Ελληνικός Χρυσός: 10.000€
• ΕΥΑΘ: 5.000€
• Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης: 5.000€
• Εταιρεία WIND: 5.000€
• Φυσικό Αέριο Θεσσαλονίκης: 2.000€

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.