, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Έρχονται μέτρα–σοκ: Κάτω από τα 6.000 ευρώ το αφορολόγητο, κούρεμα συντάξεων

Η εμπλοκή στα εργασιακά, κυρίως θέματα που αφορούν τις ομαδικές απολύσεις και το lock out (σημ: την ανταπεργία), είναι το μόνο μεγάλο αγκάθι που παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ενώ όλο και μικρότερη είναι η απόκλιση σε ότι αφορά την τελική μορφή των περικοπών στις συντάξεις και στο αφορολόγητο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την ενημέρωση για την πορεία της διαπραγμάτευσης που έκαναν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Έφη Αχτσιόγλου σε βουλευτές των ΑΝΕΛ προκύπτει ότι η εμπλοκή στα εργασιακά κρατά «όμηρο» την συμφωνία, καθώς το ΔΝΤ επιμένει για την υιοθέτηση των απόψεων του από την ελληνική πλευρά, με την ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών να μην «μπαίνει στην μέση».
Δανειστές και Κυβέρνηση φέρεται να έχουν συμφωνήσει για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το 2018, μετά δηλαδή από την λήξη του προγράμματος, με τον Ευκλεδη Τσακαλώτο να λέει, σε ότι αφορά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ σε ομαδικές απολύσεις και lock out «δεν μπορούμε να δεχθούμε απαιτήσεις “εργασιακού μεσαίωνα” που ζητά το ΔΝΤ».
Πάντως, ο Ευκλείδης Τσακακλώτος φέρεται να εμφανίστηκε σίγουρος, για την κατάληξη σε τεχνική συμφωνία με τους δανειστές στο Εurogrouop 7ης Απριλίου, ενώ η νομοθέτηση μέτρων και αντίμετρων πηγαίνει για μετά το Πάσχα.
Αφορολόγητο – συντάξεις

Κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 5.600 – 6.000 ευρώ, χωρίς να διευκρινίζεται μέχρι στιγμής, ούτε από τις ενημερώσεις των αρμόδιων του οικονομικού επιτελείου, με το μέτρο να συνοδεύεται με μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας, από το 22% που είναι σήμερα στο 20%.

Στο θέμα των συντάξεων, όπως είπαν στην ΚΟ των ΑΝΕΛ οι δύο υπουργοί, «ακόμη το ΔΝΤ δεν έχει συμφωνήσει να ισχύσει η νέα μείωση τους από το 2020, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς», κάτι για το οποίο επιμένει η ελληνική πλευρά.
Όλα δείχνουν πάντως ότι η τελική συμφωνία θα καταλήξει σε «κατάργηση της προσωπικής διαφοράς από το 2019 για 400.000 συνταξιούχους», δεξαμενή η οποία αποτελείται κυρίως από το 25%-30% των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και το 6% των συνταξιούχων του ΙΚΑ.
 Τα αντίμετρα που «κλείδωσαν»
«Μεγάλη» χαρακτηρίστηκε από τα κυβερνητικά στελέχη η συζήτηση που γίνεται με τους δανειστές για τα λεγόμενα «αντίμετρα». Από αυτά, εκτός από την μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου φυσικών προσώπων από 22% σε 20% (σημ: ως αντίβαρο στην μείωση του αφορολόγητου), μέχρι τώρα φέρονται να έχουν «κλειδώσει» η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 26%, καθώς και η μείωση των συνολικών απαιτήσεων του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκ. ευρώ, με την Κυβέρνηση πάντως να επιδιώκει μείωση του στόχου εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κατά 450 εκ. ευρώ.
Ο συνολικός λογαριασμός των αντίμετρων που φέρεται να έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 1,7 δις ευρώ, με έμφαση να δίνεται στην κοινωνική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, με μέτρα όπως:
Πλήρης κάλυψη για 120.000 παιδιά (2,5-5 ετών), χωρίς κοινωνικά κριτήρια, σε κρατικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς (κρατικούς και ιδιωτικούς)
Επιδόματα ακόμη και για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, όπως ισχύει για τους τρίτεκνους (σημ συντάκτη: ήδη δίνονται τέτοια επιδόματα, βάσει κριτηρίων, από τον ΟΓΑ)
Επαναφορά της επιδότησης ενοικίου
Κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να έχουν συμφωνήσει και σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων για την δημιουργία υποδομών, θέσεων εργασίας και την υποβοήθηση της ανάπτυξης.
Αισιοδοξία για τα ενεργειακά
Αισιοδοξία μετέδωσαν στους βουλευτές των ΑΝΕΛ τα κυβερνητικά στελέχη και σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά, με έμφαση στην ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση ειπώθηκε ότι «ο σχεδιασμός προβλέπει την παραχώρηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης, με διατήρηση, σε κάθε περίπτωση, του 51% στο Δημόσιο. Η πώληση θα αφορά μόνο λιγνιτικές μονάδες και όχι υδροηλεκτρικές, με τον διαγωνισμό να προβλέπει ότι την απόκτηση τους μπορούν να διεκδικήσουν τόσο ιδιωτικές εταιρείες όσο και κρατικοί φορείς.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.