, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Μείωση κατά 35% παρουσίασαν οι θάνατοι στην άσφαλτο στην Ελλάδα

Κατά 35% έχει μειωθεί ο αριθμός των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα μεταξύ 2010 και 2016 σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για την οδική ασφάλεια στην ΕΕ που δημοσιεύει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε σχέση με το 2015, όμως, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 2%. Ειδικότερα, το 2010 στην Ελλάδα καταγράφηκαν 112 θάνατοι από τροχαία ατυχήματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, το 2015, 73 και το 2016, 75.
Σε ό,τι αφορά τα γενικά στοιχεία για την ΕΕ, το περασμένο έτος σημειώθηκε μείωση κατά 2% του αριθμού των θανάτων που καταγράφηκαν σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Το 2016 έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ 25.500 άνθρωποι, ήτοι 600 λιγότεροι από ό, τι το 2015 και 6.000 λιγότεροι από ό, τι το 2010. Αλλοι 135.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά στους δρόμους σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, μετά από δύο χρόνια στασιμότητας, το 2016 σηματοδοτεί την επανεμφάνιση μιας θετικής πτωτικής τάσης, ενώ τα τελευταία έξι έτη οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα έχουν μειωθεί κατά 19%. Το ποσοστό αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά ενδέχεται να είναι ανεπαρκές για να μπορέσει η ΕΕ να επιτύχει τον στόχο της μείωσης κατά το ήμισυ των θανάτων από τροχαία ατυχήματα μεταξύ του 2010 και του 2020.
«Οι στατιστικές που δημοσιεύτηκαν σήμερα συνιστούν βελτίωση και μια θετική βάση για τις μελλοντικές μας προσπάθειες. Ωστόσο, αυτό που με ανησυχεί περισσότερο δεν είναι οι αριθμοί —είναι οι ζωές που χάνονται και οι οικογένειες που μένουν πίσω. Σήμερα μόνο θα χάσουμε άλλες 70 ζωές στους δρόμους της ΕΕ και ο αριθμός των ατόμων που θα υποστούν σοβαρούς τραυματισμούς θα είναι πενταπλάσιος! Καλώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να εντείνουν τις προσπάθειές τους ούτως ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο της μείωσης του αριθμού των θανάτων από τροχαία ατυχήματα κατά το ήμισυ μεταξύ του 2010 και του 2020», δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς.
Οι πιθανότητες που έχει κάποιος να σκοτωθεί σε σύγκρουση ποικίλλουν μεταξύ των κρατών μελών. Το 2016, οι περισσότεροι θάνατοι από τροχαίο καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (99 ανά εκατομμύριο κατοίκων) ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2010 σημειώθηκε στη Μάλτα (+69% ή από 36 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων το 2010, 51 το 2016). Οι λιγότεροι θάνατοι από τροχαία το 2016 καταγράφηκαν στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (27 και 28/ εκατ. κατοίκων, αντίστοιχα).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, μολονότι το χάσμα μειώνεται κάθε χρόνο, οι άνθρωποι που ζουν στα κράτη μέλη με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από τροχαία ατυχήματα εξακολουθούν να έχουν πάνω από τις τριπλάσιες πιθανότητες να σκοτωθούν στον δρόμο σε σύγκριση με αυτούς που ζουν στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά.
Με αφορμή την πρόσφατη επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των θανάτων από τροχαία ατυχήματα, η Επιτροπή διοργανώνει από κοινού με τη μαλτέζικη Προεδρία διάσκεψη των ενδιαφερόμενων μερών και υπουργική διάσκεψη σήμερα και αύριο στη Μάλτα. Σε αυτή τη διήμερη εκδήλωση θα συμμετάσχουν εμπειρογνώμονες, ενδιαφερόμενα μέρη και φορείς χάραξης πολιτικής του τομέα της οδικής ασφάλειας και είναι μια ευκαιρία να συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση στον τομέα της οδικής ασφάλειας, καθώς και τα επόμενα βήματα για τη μείωση του αριθμού των θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα. Στο πλαίσιο της υπουργικής διάσκεψης θα εγκριθεί διακήρυξη για την οδική ασφάλεια.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.