, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Πλάνο ανάπτυξης ή μία τρύπα στο νερό;»

Του Βασίλη Μάστορα
Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης δόθηκε η εντύπωση ότι οι ομάδες της Super League έχουν αντιληφθεί την ανάγκη που υπάρχει για σύμπλευση προς μία νέα πορεία για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Οι 13 από τους 16 ιδιοκτήτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει από την αγωνιστική περίοδο 2018- ‘19 να μειωθεί ο αριθμός των ομάδων σε 14 και ο Πρωταθλητής να βγαίνει μέσα από τη διαδικασία των πλεϊ οφ. Εκτιμώ ότι κατέληξαν σ’ αυτή την απόφαση πιεζόμενοι περισσότερο από το συνδρομητικό κανάλι το οποίο δίνει τα ωραία του τα λεφτά για ένα αμφιβόλου ποιότητας προϊόν και λιγότερο γιατί τους έπιασαν οι ευαισθησίες για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως έχει αξία το ότι συμφώνησαν σ’ ένα πλαίσιο το οποίο θα προσδώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο Πρωτάθλημα της Super League  και θα προσφέρει περισσότερους αγώνες ντέρμπι στους φιλάθλους.
Ακούγεται ωραία αυτή η εξέλιξη η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί από τη Γ.Σ. της Ε.Π.Ο., αλλά από μόνη της δεν είναι ικανή να βελτιώσει την εικόνα του απαξιωμένου Ελληνικού ποδοσφαίρου. Χρειάζεται να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις στα γήπεδα, να εξαφανιστεί η βία από τις κερκίδες και να γίνει ελκυστική η παρακολούθηση ενός αγώνα. Όλα αυτά θα ανεβάσουν τη δημοτικότητα του αθλήματος, θα πολλαπλασιάσουν του φιλάθλους-πελάτες και θα διευρύνουν τον κύκλο των χορηγών. Οι ΠΑΕ είναι ανώνυμες εταιρείες που έχουν έσοδα και έξοδα. Όταν το πρόσημο μεταξύ εσόδων και εξόδων είναι αρνητικό, τότε αρχίζει το πρόβλημα. Και επειδή μόνο τα χρήματα της τηλεόρασης δεν είναι αρκετά για τις μικρομεσαίες ομάδες, εκείνες που δεν βρίσκουν χορηγό για τη φανέλα και κόβουν μικρό αριθμό εισιτηρίων έβαλαν στο τραπέζι την αναδιανομή των εσόδων της Super League. Tο ζητούμενο όμως, όπως είπε και ο εκπρόσωπος του Αστέρα Τρίπολης κ. Μποροβήλος «δεν είναι να αναδιανείμουμε την φτώχια μας, αλλά να αυξήσουμε τα έσοδα». Σοφή κουβέντα και αυτό θα πρέπει να είναι το μότο όλων των ιδιοκτήτων των ομάδων. Διαφορετικά η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση θα εξελιχθεί σε μία τρύπα στο νερό.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.